Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Szellemhonvédek állnak Lenin helyére

Szeged - Két láthatatlan katona szélfútta kabátját, ruházatát, fejfedőjét ábrázolja, és a Donnál készült filmhíradók atmoszféráját idézi az a szobor, amelyet a szegedi Rákóczi téren szeretne felállítani a megyei önkormányzat.
Kligl Sándor terve 16 millió forintból lesz köztéri alkotássá az egykori Lenin-szobor helyén, 2009 novemberében avatják. Olyan kimutatás még nem készült, mennyien haltak meg a megyéből a második világháborúban.

A háborúkban elesettek tiszteletére a helyi közösség, falu, város szokott emlékművet állítani. Ezért formabontó a megyei önkormányzat kezdeményezése, melyről a legutóbbi közgyűlésen döntöttek a képviselők. A megyei önkormányzat is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a ma élőkben valós kép alakuljon ki a II. világháború poklában elpusztult magyar katonákról.

Az előző rendszerben úgy tanították, a magyar katona Hitler utolsó csatlósa volt, a megbízhatatlanság megtestesítője, és ezért szükségszerű volt a vereség. Alig volt szó arról, milyen helyzetekben, mennyi helyszínen kellett helytállniuk a magyar honvédeknek. A rendszerváltozás után sok minden megváltozott, de ezen a téren vannak még adósságok.

A szobor elkészíttetésére és felállítására összesen 16 millió forintot szán az önkormányzat, idén nyolcmilliót, jövőre ugyanennyit tesz félre. A megye szeretné, ha az alkotás a szegedi megyeháza elé kerülne, oda, ahol a rendszerváltás előtt a Lenin-szobor állt. Ehhez szükség lesz a szegedi önkormányzat hozzájárulására is, hiszen ez a terület a városé. A kezdeményezők elindították az engedélyezési eljárásokat, a közgyűlés elnöke, Magyar Anna tárgyalni fog Botka László polgármesterrel.

A megyei önkormányzat vezetői képzőművészeket kerestek meg az ötlettel, így jutottak el Kligl Sándorhoz. A szegedi szobrászművész lapunknak a következőt mondta: „már nem emlékszem pontosan, mikor készült ez a terv, régebbi munka, de én is úgy gondolom, jól sikerült". A kisplasztikát a szeptember 18-i ülésre bevitték a megyeházára, azóta visszakerült az alkotóhoz.

A mű két, egymást támogató alakot ábrázol, a ruházat a doni katasztrófáról készült filmfelvételeket idézi, de a szélfútta, vékony katonakabátokban nincs ember. Jó néhány megyei család odaképzelheti az egykori nagyapa, dédnagyapa arcát, alakját.

Az emlékmű nyilvánvalóan közéleti rendezvények helyszíne lesz, hiszen Szegeden is van második világháborús hősi emlékmű: a belvárosi temetőben, Popovics Lőrinc munkája. Azt, hogy végül is hány katona tiszteletére áll majd a megyei emlékmű 2009. november 1-jétől, a kutatók nem merik megmondani utánaszámolás nélkül. Kanyó Ferenc, aki a szegedi áldozatokról írt könyvet, azt mondja, Makón, Szentesen, Vásárhelyen és Csongrádon is összegyűjtötték az áldozatok nevét, és valószínűleg a legtöbb faluban is nyilvántartják az elesetteket. De azt nem tudni, hogy mindenütt megtörtént-e ez a munka, és még sohasem összesítették ezt a szomorú listát. Így csak valószínűsíthető, hogy több ezer emberről van szó.

Olvasóink írták

 • 13. népírtás 2008. október 13. 14:32
  „A német történészek f@szok. Én inkább az amaerikai íróóriásnak Vonnegutnak hiszek (Az ötös számú vágóhíd c. regényét elolvasni!!!! Drezda bombázásáról. Ő ugyanis ott, akkor volt katona).
  100 ezer!
  Népírtás kategóriája!”
 • 12. ezerkiláncszáznegyvennégy 2008. október 13. 11:53
  „Eisenhower!
  Az 1910 népszámlálás szerint Mo-n az írni-olvasni tudás már kb. 90 %-os volt a magyar etnikum körében. Ez európai öesszevetésebn jó arány, tehát az analfabetizmus fölszámolásában Horhyéknak nem sok köze volt...
  Egyebekben Horthy politikai szerepe a német megszállástól a nyilas hatalomátvételig olyan szinten katasztrófális volt, hogy érthetőbb legyek: NEMZETI SZEMPONTBÓL tragikus, hogy nem érdemel semmilyen köztéri szobrot az utókor MAGYARSÁGÁTÓL!”
 • 11. zweistein 2008. október 13. 11:40
  „Dwight David "Ike" Eisenhower 2008.10.13. 09:37
  "AZ EGYESÜL ÁLLAMOK AKKORI ELNÖKE"

  Az atombombázás idején messze nem ő volt az elnök, hanem H. Trumann (Mint a hadseregben vezető tisztet ettől függetlenül terhelheti felelősség.)
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Dwight_D._Eisenhower

  N.P.-nek: közel 100 ezer áldozata volt a Drezdai terrorbombázásnak, azaz több, mint az egyes atombombáknak.”
 • 10. N.P. 2008. október 13. 11:12
  „Dwight David "Ike" Eisenhower

  Hiányosak az ismereteid, Drezdát illetően mindenképpen. Némen, hangsúlyozom NÉMET történészek a drezdai bombázás áldozatainak számát most 20 000 körülire teszik. Persze ez is elfogadhatatlanul sok.

  Horthyról, aki szerinted nem volt antiszemita: kinek a regnálása alatt születtek a "zsidótörvények" szépen sorban... egészen a deportálásig.”
 • 9. Bakos András 2008. október 13. 10:49
  „A szobortervről - ami egy kisplasztika - természetesen készült kép, amikor benn volt a közgyűlésen. Rajta is van néhány fotón, de mivel nem ez volt a téma, nem látszik elég élesen a felvételen, ezért döntöttünk úgy, hogy nem tesszük be. Azóta a művész elvitte. Hívtuk a művészt, azt mondta, egyelőre nem tudjuk megcsinálni a fényképet, mert nincs itthon ez a munkája. Ha hazakerül, lefényképezzük, és be is mutatjuk.
  Szerintem érdekes, és amennyire én meg tudom ítélni, szép munka, köztéri alkotásnak való.”
 • 8. látnok 2008. október 13. 10:39
  „NP! Bocs.
  Nem érthető amit írtam.
  Arra akartam célozni, hogy nem mutatják be milyen lesz a szobor, hogy ne támadjuk a művészt azért amilyen lesz majd készen.
  Kisebb, egyszerűbb, olcsóbb...”
 • 7. Egészségügyre nincs, de erre van pénz. 2008. október 13. 10:03
  „Akkor és most is, rossz oldalon állunk. Ismét ez lesz a vesztünk.”
 • 6. Dwight David "Ike" Eisenhower 2008. október 13. 09:37
  „2-eske te egy akkora ponyt vagy már ne haragudj, ez nem személyeskedés, de inkább ne írj, ha nem gondolod át a logikádat. Tényleg. Az USA hadseregében, vagy a britteknál hány halott volt szerinted? És van-e szobor az akkori államfőkről? Csak ők éppen a jó oldalon álltak.De mondok egy még durvábbat, AKI ATOMOT DOB POLGÁROKRA AZ MEGÉRDEMLI A SZOBROT, ÉS A KÉSZÍTŐJE? ÉS AKI LEBOMBÁZZA DREZDÁT 100 EZER POLGÁR ÉLETÉT KIOLTVA?
  Ez bizony: Dwight David "Ike" Eisenhower. AZ EGYESÜL ÁLLAMOK AKKORI ELNÖKE GYILKOSA 100 EZER DREZDAI ÉS KÉTSZER ENNYI JAPÁN POLGÁRNAK. Neki jár a szobor? Nem akarsz tiltakozó levelet írni az USA nagykövetségére? Ez a válasz a kiváló logikádra.

  MÁSKÜLÖNBEN:
  Horthy személye ma is megosztja a történészeket, mert bár belesodródott a háborúba, és sajnos a rossz oldalon, de nem volt antiszemita, csak nagyon szerette a hazáját és naggyá akarta tenni újra. Őt ez motiválta a belépésben, visszakapni az elcsatolt területeket. A háború előtt azonban felépítette az országot Klebelsberggel együtt. Nézd meg miket teremtettek, az oktatástól kezdve a kultúrán, sporton át. Klebelsbergnek van szobra Horthyinak nincs. Pedig UGYAN ÚGY GONDOLKODHATTAK, ÉREZHETTEK. Erről ennyit. (Ha ők nem dolgoznak úgy, ahogy talán a szüleid, de a nyagszüleid biztos, hogy analfabéták lennének.) valószínű”
 • 5. N.P. 2008. október 13. 09:37
  „Látnok
  "A kisplasztikát a szeptember 18-i ülésre bevitték a megyeházára, azóta visszakerült az alkotóhoz." ... Erre gondoltam. Olvastad egyébként a cikket?”
 • 4. látnok 2008. október 13. 09:27
  „Egy fénykép azért jó lett volna....

  Arról a szoborról amelyet 2009-ben láthatunk, vagy miről ?
  Gondolom menet közben, ahogy fogy a pénz, úgy változik zsugorodik a szobor.”
 • 3. lugas6 2008. október 13. 07:11
  „Látni kéne mit kellene látnunk!”
 • 2. A helyi fidesz már megint HÜLYE 2008. október 13. 06:39
  „..és következetlen.

  MIért?

  Mert a doni honvédeknek nagyon helyesen szobrot avattatna (de miért a giccsművész Klieglel?) de közben az egész tragédiáért felelős Horthy Miklósnak is.”
 • 1. N.P. 2008. október 13. 06:07
  „Egy fénykép azért jó lett volna....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bendőt a bendőnek!

Szeged - Ami a zenében Michael Jackson, az a gasztronómiában a pacal: végletekig megosztja az… Tovább olvasom