Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Szemét a ház előtt, fekália a buszmegállóban

Szeged - Él egy testvérpár Dorozsmán a Széksósi út „végén". A fiúk, Imi és Ferkó évek óta rettegésben tartják szomszédaikat: felszedik a járdát a házuk előtt, szemetet, fekáliát szórnak a kerékpárútra, a buszmegállóba. A lakók félnek, de már unják az általuk bolondnak tartott testvérek ámokfutását.
– Tehetetlenek vagyunk. Évek óta szenvedünk tőlük, s hiába írtunk levelet, hiába szóltunk a rendőrségnek, a polgárőrségnek nem történik igazából semmi. A polgármesteri hivatalban is csak azt halljuk, hogy folyamatban van az ügy, de mégsem halad – mondta egy, a Széksósi úton lakó idős asszony. Nevét és a szomszédai nevét sem írhatom le: félnek. Utóbb kiderül, joggal.

A 71. szám alatt lakik ugyanis egy középkorú testvérpár, akik évek óta rettegésben tartják a szomszédaikat. A Szűcs-fiúk, Imi és Ferkó – vagy ahogy a szomszédaik hívják őket, az úriemberek – évek óta pokollá teszik a környékbeliek életét. – Mindketten bolondok, ez tény! Ám azzal tisztában vannak, hogy ezt ki lehet használni. Nem egyszer mondták nekünk, mehetünk fűhöz-fához, úgyse csinál majd senki semmit – mondta szomorúan az egyik szomszédasszonyuk. Imiéknek, legalábbis eddig, igazuk van.

Széksósi út 71. A Szűcs-fiúk otthona. Pokol velük az élet. A szerző felvétele
Széksósi út 71., a Szűcs-fiúk otthona. Pokol velük az élet.
A szerző felvétele

A környék kálváriája lassan tíz éve tart, de igazából az utóbbi két évben történtek azok a dolgok, amelyek miatt az ott élők úgy döntöttek, hozzánk is fordulnak. Imrének ugyanis mostanában az a legkedveltebb időtöltése, hogy a háza elé kiszórja a szemetet, és emberi ürülékkel, híg fekáliával végigönti a portájuk előtt a kerékpárutat, a járdát valamint a közeli buszmegállót. Ottjártamkor is be volt készítve egy adag zagy a Széksósi út végére. Öccse, Ferkó pedig betemeti a házuk előtt a csatornát, így nem tud elfolyni az esővíz, felszedi a kockakövet, s napokra felköltözik a padlásra, hogy onnan kukkolja a szomszédait.

A szemközti buszmegálló. Imre rendszersen végigönti a buszöblöt fekáliával. A szerző felvétele
A szemközti megálló. Imre rendszersen végigönti a buszöblöt fekáliával.
A szerző felvétele

A szomszédasszonyok gyakorlatilag mindennapos vendégek lehetnének Dorozsmán a polgárőrségnél, számtalanszor kérték már a rendőrség, valamint az önkormányzati képviselőjük, Fábián József segítségét. Eddig hiába, nem tudtak nekik segíteni. A rendőrök azt tanácsolták az ott lakóknak, kerüljék el, amennyire tudják a házat.

Vödör a széksósi út végén. Az ottlakók szerint nem kérdés, ki rakhatta oda, és hogy mire készükl vele. A szerző felvétele
Vödör a széksósi út végén. Az ottlakók szerint nem kérdés, ki rakhatta oda, és hogy mire készül vele.
A szerző felvétele

Telefonos megkeresésemre Pál János rendőrségi szóvivő szűkszavúan annyit nyilatkozott, eddig összesen öt rendőrségi ügyük volt a Szűcs-fivéreknek.

Imre a saját házuk előtti járdaszakaszról sem feledkezik meg. A házfalon jól láthatók a fekália nyomai. A szerző felvétele
Imre a saját házuk előtti járdaszakaszról sem feledkezik meg. A házfalon jól láthatók a fekália nyomai.
A szerző felvétele

Tímár Lajos dorozsmai polgárőr azt mondta, jogilag nem tudnak semmit tenni. – Semmilyen egészségügyi ellátást nem kapnak, nem szednek gyógyszereket. Hulladékgyűjtésből, lopásból élnek. Imrével valamennyire beszélőviszonyban vagyok, vele néha lehet tárgyalni, de Ferkótól én is félek. Szerintem csak a zárt intézeti elhelyezés jelenthetne megoldást, ahol szigorú felügyeletet kapnának – jegyezte meg Tímár Lajos.

Ferkó műve a feltöltött, betemetett árok. A szerző felvétele
Ferkó műve a feltöltött, betemetett árok.
A szerző felvétele

A gyógykezelést viszont kérelmezni kellene. A fiúk édesanyja már nem él, édesapjuk tíz éve költözött el tőlük, nem akar tudni róluk... Azaz nincs senki, akinek lenne joga és lehetősége tenni azért, hogy a fiúkat intézetbe vigyék. A szomszédok pedig nem tehetnek mást, türelemmel viselik Szűcsék dolgait, és bíznak abban, egyszer talán vége lesz a rettegésnek.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. buha.istvanne 2010. szeptember 17. 09:43
  „Szégyen hogy nem tesz a városi vezetőség semmit,vagy a rendőrség.”
 • 77. Sportplusz 2010. szeptember 16. 16:34
  „hivják botkát az lmp .-t majd segit .. de mindkettő csak a belvárosban mutogatja magát a környék nem érdekli .. a magyar gárda megoldaná !”
 • 76. gróf 2010. szeptember 16. 09:30
  „Egyetlen igazi demokratikus és szabad ország a világon a hazánk!
  Bármit megcsinálhatsz...jogod van mindenhez.”
 • 75. tommt 2010. szeptember 15. 17:33
  „Érdekes dolog ez hazánkban. Mi teljesen átestünk a ló másik felére. Itt mindig a farok csóválja a kutyát. A normális embereknek mindig csak kötelezettségei vannak, a söpredéknek meg csak jogai.”
 • 74. törppicur 2010. szeptember 15. 16:49
  „Mindig azokat az embereket érik tetten , akik csak egy hangyányit vétettek (bár az jó is, legalább nem csinálnak nagyobb bajt) de akik folyamatosan csinálják a balhét, és a lakók már a bírósághoz fordulnak, azokkal nem csinálnak semmit.
  Á, én ezt a gondolkodást nem értem.”
 • 73. tommt 2010. szeptember 15. 11:36
  „A másik cikkben olvasom, hogy a városőrség tetten ért egy 12 éves kábeltolvajt. A két nem normálist nem tudják tetten érni a munkásőr elvtársak?”
 • 72. tommt 2010. szeptember 15. 11:31
  „Ez sajnos a teljes hivatali impotencia ami Szegedet évek óta jellemzi. A szarhordókat nem lehet tetten érni?
  Hagyjuk a süket dumát. A hajléktalanokat ki tudták tiltania központból (nekik is vannak jogaik mint tudjuk - sajnos) akkor kér nem normálissal nem bír el egyik hivatal sem? Szégyen ami Szegeden folyik.”
 • 71. Grabowsky 2010. szeptember 15. 08:59
  „61. eXo 2010.09.14. 19:45
  ezek mibe´ vannak, úristen! XD

  szerintem szarban...”
 • 70. ZúzÓ 2010. szeptember 15. 06:35
  „Nem kell ezeknek hatóság, csak egy jól képzett ember, egy Dragunovval a szemben lévő buszmegállóba.
  Egyből intézkednének, mert önbíráskodni nem szabad , de másokat zaklatni azt igen, ez a való világ.”
 • 69. TELSTAR 2010. szeptember 15. 06:00
  „Fel kell bérelni egy vadászt.”
 • 68. 1131 2010. szeptember 14. 23:21
  „kisebbség”
 • 67. Nyomozo 2010. szeptember 14. 21:50
  „Ez szégyen, nem a két hülyére nézve, hanem a hivatalokra akik tutyi-mutyiságuk miatt nem tesznek semmit. Nem törvénysértő, hogy szennyezik a közterületet? Felszedik a járdát? Egyszerűen közveszélyesek! Nincs háziorvos aki tudna nyilatkozni állapotukrol? Intézetben volna a helyük, ja nincs intézet ez igaz!! Ez, országunk mai állapotát tükrözi!!
  Nekik jogukvan a szabad élethez, szomszédoknak nincs joguk a nyugalomhoz????”
 • 66. jozko 2010. szeptember 14. 21:41
  „18-xene...
  A görögök alaposabbak voltak. Nem kitették-ledobták! Még az elején, mielőtt bajt okozott volna!

  24-cumania:
  Pedig néha törni kellene!

  Egyébként a problémát ott kell megoldani, ahol keletkezett!
  Már ha tényleg megoldásra van igény, és nem közszereplésre!”
 • 65. YoDa 2010. szeptember 14. 21:40
  „23. constantin! 27. macskabácsi!

  Köszönöm, köszönöm... ennyire azért nem kell... vannak ötleteim (problémamegoldási módszereim) az tény...
  Egy kis leleményesség és egy kis fizika, kémia ismeret (nem kell zseninek lenni csak egy kis utána járás-olvasás)
  + egy adag bátorság és már kész is...

  Emberek ne hagyjuk magunkat jogos érdekeikben elnyomni!!!
  Igenis a mai világ arról szól (sajnos), hogy küzdesz vagy elnyomnak (hátráltatnak, zavarnak élősködnek... stb.)

  Akkor inkább küzdök... (ahogy tudok)”
 • 64. embrumm 2010. szeptember 14. 20:17
  „Nos ezeke a szegedi álhumánus intézmények és vezetőik megérdemelnék, hogy egy hónapra az ilyen beteg állatok mellé kerüljenek!
  Pár hete a tvben is láthattuk, hogyan nyomorítja meg a szomszédok életét a panelban egy szeméthalmozó. Akkor is csak a szabályaikra hivatkoztak. Ha nem tudnak olyan törvényeket hozni, ami a többséget megvédik a debilektől, akkor talán ne vállaljanak ilyen pozíciót!
  Állandóan csak az uniós normatívákra hivatkoznak. Nos elárulom, hogy azokat csak rajtunk akarják 200%-al betartani. Tapasztalataim szerint kinn nem erőltetik ennyire, mert vannak ésszerűségi korlátok is. A többi NORMÁLIS államban nem ilyen szolgalelkűek, mert a racionalitások is és azok formálják a mindennapokat, nem pedig pár hozzá nem értő politikus!
  A tisztel hölgyek és urak a "munkájukat" a parlamentben és a városházákon ezen hibák kijavításával töltsék és ne csak egymás b.sztatásával, mert mindenki jobban járna!”
 • 63. Tóthimi 2010. szeptember 14. 20:11
  „A "fiúkat" is meg kellett volna kérdezni, például azt: miért?”
 • 62. Filctoll 2010. szeptember 14. 20:05
  „A jogszabályok olyan frappánsan változtak 20 év alatt hogy az ilyenekkel tényleg nem lehet mit kezdeni. Sokan vissza is sírhatják a 70-es éveket.”
 • 61. eXo 2010. szeptember 14. 19:45
  „ezek mibe´ vannak, úristen! XD”
 • 60. sörpocak 2010. szeptember 14. 19:24
  „Az adok-kapok elv? Igenis tessék a testvérek kertjébe, ajtajába, ablakába fekáliát, szemetet tenni.Vagy mint írta valaki, hogy rájuk is sz@rt önteni. Mi az a huszonegyedik században, hogy ilyen barmok,vagy azt nem írták milyen nemzetiségűek miatt félni? Azt garantálnám, hogy fogadott legények 2 nap alatt helyreraknák és tojnék a törvényekre, ha a törvények és lépviselőik is tojnak rám. Van megoldás mindenre, csk pénz, vagy idő kérdése. Gondolom a pénz itt nem volna akadály a normális mindennapi élethez!”
 • 59. történész 2010. szeptember 14. 19:02
  „Zárt intézet ??Honnan hát már régen ellopták az intézetek árait is az illetékesek..”
78 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárnák a SZOTE-klubot?

Nyár eleje óta beszélik: bezárhat a SZOTE-klub. A Dóm mellett üzemelő egyetemi klub a nyári szünet után ismét kinyitott, a pletyka viszont maradt. Az egyetem egyelőre nem nyilatkozik. Tovább olvasom