Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Szemét árasztja el a szegedi Fokát

Sokan járnak horgászni, kutyát fürdetni és a szemetet elnézve inni is a szegedi Fokára – panaszolta olvasónk. A tiszai partszakaszt az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság takarítja – létszámuk arra elég, hogy 2-3 hetente tegyenek rendet a parton.
– Mindennap idejárunk a kisfiammal és a kutyánkkal sétálni, de szörnyű, hogy ezt a szemetet kell néznem. Tavaly még nem volt ilyen rémes. Nemrégiben meg kellett műteni a kutyámat, mert egy üveg annyira elvágta a lábát itt, a parton – mondta felháborodva egy férfi a Fokán, miközben levette kutyájáról a pórázt.

Szeméttengert láttunk a helyszínen tegnap is. De nemcsak a kukák mellett, hanem közvetlenül a vízparton, valamint beljebb, az erdőben is találtunk sörösdobozokat, üvegeket, papírhulladékot, sőt még egy nagy zsák tapétát is. Már a vízen is lebegett néhány palack és zacskófoszlány. Látszott, hogy ez a mennyiség nem pár nap alatt gyűlt össze. Novák István kölcsönzős elmondta: ő tett ki szemeteszsákot, de nemigen szállítják el, így ő hazahordja, és otthon teszi ki a kukába.

– Szerintem ez a gond nemcsak abból adódik, hogy nem viszik el a hulladékot. Gondolom, hogy a vízügynek sincs elég embere, de akik ide járnak, azok is elsétálhatnának egy kukáig ahelyett, hogy beterítik sörösdobozzal a partot – panaszolta Novák István. Az erdő felé haladva találkoztunk Lászlóval és Józseffel – sátraikban élnek a fák között. Ők rendben tartják portájukat, rendszeresen söprögetnek, a strand területén elterülő szeméthegyektől ők is undorodnak. Elmesélték azt is, hogy a tapétával teli zsákot egyik éjszaka vitték oda autóval. Kidobták, majd továbbhajtottak.

Éppen akkor érkezett néhány munkás, hogy összeszedje a kiterjedt, bűzölgő szeméttengert, amikor ott jártunk. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Kádár Mihálytól, a Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettesétől megtudtuk: a szegedi Foka terület a Magyar Állam tulajdonában és az Ativizig vagyonkezelésében van, így a vonatkozó jogszabályok alapján a terület tisztántartása az igazgatóság feladata. A hullámtéri területet a lakosok pihenésre, illegális fürdőzésre, szabadidő eltöltésére használják, kommunális hulladékot hagyva maguk után.

Az Ativizig más, szintén a kezelésébe tartozó területeinek folyamatos tisztántartásával is foglalkozik, így dolgozói létszámkapacitása arra elegendő, hogy 2-3 hetente térjen vissza a területre, hogy az ott felgyülemlett hulladékot összeszedje – tájékoztatott Kádár Mihály.
Amikor indulni készültünk, épp megérkezett néhány zsákokkal felszerelkezett munkás, akik összeszedték a szélesen elterülő, bűzlő szeméthalmot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadtéri a színfalak mögött: 70-80 ember szolgál ki egy előadást

Benéztünk a szabadtéri kulisszái mögé, hogy megtudjuk, mekkora munka folyik a háttérben, és hány ember dolgozik közvetlenül egy-egy előadás kiszolgálásán. Tovább olvasom