Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Szemét jelzi a rohamot a röszkei határon

Szeged - Állandósult a kétórás várakozási idő a röszkei határ kilépő oldalán a hétvégén, ahova elért a nyári szabadságukra hazaigyekvő török vendégmunkások első hulláma. Nyomukban mindenhol szeméthegyek maradtak.
Elérte a Nyugat-Európából nyári szabadságukra hazaigyekvő török vendégmunkások első hulláma a röszkei határátkelőt a hétvégén. A kilépő oldalon szombat reggeltől vasárnap délutánig kétórás volt a várakozási idő, amelynek az aszfalton szemmel látható nyomai maradtak.

Eldobott zokni, kifacsart citrom, nejlontáskába gyömöszölt mindenféle hulladék borította tegnap délelőtt az autópályát. A legközelebbi szemetest úgy száz métere találtuk az átkelőtől – szinte üresen. Tavaly júliusban az M5-ös autópálya ezen szakaszán – ahogy arról többször beszámoltunk – balkáni állapotok uralkodtak: a szeméten kívül bűz áradt mindenfelé, a határ idegeskedő külföldiek hangjától volt hangos. Tegnap jóval nyugodtabb emberek várakoztak az átlépésre, ami az időjárásnak is köszönhető: tavaly ilyenkor legalább 10–15 fokkal melegebb volt.

Akkor alig tudtunk úgy elhaladni egy kocsi mellett is, hogy abból valaki meg ne kérdezze: mennyit kell még várni, milyen messze van a határ. Most is sokan kiszálltak kocsijukból, volt aki kutyáját sétáltatta, más pedig árnyékba próbált húzódni, amíg sorra került. Az igazi nagy török roham azonban még hátravan – múlt nyáron nem egyszer 3–4 órát is kellett várakozni tűző napon a magyar oldalon.

Már most is szemét szegélyezi az átkelőhöz vezető utat, pedig az igazi roham még hátravan. Fotó: Karnok Csaba
Már most is szemét szegélyezi az átkelőhöz vezető utat,
pedig az igazi roham még hátravan. Fotó: Karnok Csaba

Hogy ez idén lehetőleg ne következzen be, a megyei rendőrfőkapitányság megelőző lépéseket tett. Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő elmondta, hogy felvették a kapcsolatot a külföldi konzulátusokkal, ahova tájékoztatókat küldtek a várható határhelyzettel, s az elkerülő útvonalakkal kapcsolatban. Újdonság az is, hogy Hegyeshalomnál, az M1-es autópályán levő mátrix táblákon kiírják az éppen aktuális várakozási időt Röszkén, és szintén javasolják a kerülőt Tompa felé. A rendőrség folytatja a szórólapok osztogatását is a röszkei határon átlépő autósoknak – ha tehetik, visszafelé más irányt válasszanak. Ez azonban mit sem ér, ha valaki GPS-t használ: a szerkezet Törökország felé Röszkén keresztül tervezi meg a legrövidebb útvonalat, amit a rendőrség tapasztalatai szerint kevesen változtatnak meg.

Új pihenő és benzinkutak

A vécézéssel kapcsolatban az M5-ös autópálya kezelője, az AKA Zrt. közleményben tudatta: hamarosan megnyitják a röszkei pihenőhelyet, s az autópályán található hatodik benzinkútpárt, így segítve a minél komfortosabb várakozást.

Olvasóink írták

 • 17. mcsylla74 2009. június 30. 13:50
  „A pihenőhely építése jó dolog,csak vigyázni is kellene rá.Ahogy hazafelé jöttünk,megálltunk itthon pár pihenőhelyen és vagy nem működtek a wc-k,vagy felfordult gyomorral lehetett volna bemenni."látszik hazajöttünk" mondták páran:((”
 • 16. magyarock1 2009. június 30. 10:32
  „A szemetelés egy nagyon bunkó dolog,gyűjtse szatyorba a sötét balkáni azt dobja el a saját országában.Ez a dolog könnyen orvosolható:helyszíni bírság 100eur a szemetelőnek,nincs más visszatartó erő,érdekes az osztrákoknál miért nem szemetel.Mert fosik a bírságtól.”
 • 15. frakk 2009. június 30. 08:40
  „Nekem azt hiszem nem kellene ehhez a cikkhez hozzászólnom. Diplomatikusan mégis megteszem! Szemetelni valóban senkinek sem szabadna!! Miért van ekkora kosz??? A terület a Vámhatóság és a közútkezelő territóriuma. Két ló közt elveszik a ........ A képről is látszik rosszul építették a korlátot, a takarítógépek nem férnek oda a kerítés tövéhez. A szalagkorlát egy méterrel előrébb került megépítésre. Logikus ésszel ha gondoltak volna a megoldásra, akkor a szalagkorlát mindjárt a kerítésre kerülhetett volna, sőt a szemetes kukák is 20m-ként. Akkor talán a takarítógépek is odaférnének. A hosszú sor? Nem az a cél , hogy rövidüljön. :)) Az illetékesek pontosan tudják az okát, sőt a megoldást is”
 • 14. gardista33 2009. június 30. 06:36
  „a tiszapart is tele..... <moderálva> mikor fogják eltakaritani ?az önkormányzat feladata lenne.”
 • 13. sőndör 2009. június 30. 00:08
  „srácok ! Ne felejtsétek el, hogy amikor röszkénél kiléptek a határon, lezserebb szóhasználattal "leléptek a térképről" is !!!!!!!!!”
 • 12. toxi-2 2009. június 29. 22:47
  „Jó az, ha olyanoknak is van véleménye, akik még soha nem voltak hasonló helyzetben, tényleg. Amúgy néha lehet hasznos is, ha kellő módon adják elő.

  A 14 kaput nyílván mindkét oldalra értettem, mert mindkét oldalon probléma.

  A szemetelés nem dícséretes, nem példamutató, DE: ezek az emberek végig utaznak, olykor 15-25 órát, hogy otthon töltsenek 2-3-5 napot. Útközben csak akkor állnak meg, ha muszáj. Ha a határon meg kell állni, 2-3-5 órára, km-ken át, akkor nyílván akkor kezd el enni, jön rá a szükség. Ha fél órát állna, be tudná osztani, csak így nehezebb. Ja, és közben bosszús. Jogosan, teszem hozzá. És én nem a határon dolgozó vámosokat teszem felelőssé, bár sokszor róluk is lehetne írni storykat. Nem rajtuk áll, hogy hányan vannak, meg mennyi a kapu. De ami Röszkénél zajlik, az szégyen, kifelé a szerbeké, befelé a miénk. Nem Eu, nem kultúra és nem 21. század. És aki nem állt teljesen feleslegesen órákon át, az ne ítéljen, mert nem tudja miről beszél. Magát minősíti. Az én rekordom 9.5 óra, tudnék róla mesélni.

  És mégegyszer leírom, az erősebbek kedvéért: a szemetelés és útmenti wc-zés nem szép, nem elfogadható. Ez tény. De azért szurkolok, hogy egyszer kollektívan meginduljon a sor, és taroljanak le mindent. Nem tudnám őket elítélni.”
 • 11. KamuNeni 2009. június 29. 22:43
  „Szerintem ha tennenek ki szemtes kukakat es rendesen naponta uritenek akkor nem lenne ekkora szemet. ha pedig mar van akkor meg miert nem szedi a vamhatosag ossze. Hiszen o miattuk van a szemet elsosorban.”
 • 10. Axe 2009. június 29. 22:29
  „Csak annyit füznék hozzá, hogy Magyarországról kifelé magyar oldalon nincs vámvizsgálat csak útlevél ellenörzés. Hiába volna tizennégy sáv ha szerb oldalon ahol van vámellenörzés nem engedik az autókat.
  Visszafele persze más a helyzet de akkor szerbiában van a sor.”
 • 9. h65535 2009. június 29. 22:12
  „toxi-2...
  Érdekes módon miért éppen Magyarországon szemetelnek ezek a mocskok???
  Nem indok, hogy sokat kell utazni és várni. Van pihenő elég az autópályán, ott kell elvégezni a dolgát az embereknek, ezt meg tudják tenni egyébként a határon is, ha jártál arra.

  A HATÁR ELŐTTI PIHENŐ IS MAX. 15 PERC AUTÓZÁSSAL VAN.

  Szóval ha alaki körültekintően utazik és nem úgy bele a nagyvilágba, akkor figyel arra, hogy hol végzi el a dolgát.

  Ez csak neveltetés kérdése!!!!!
  Nem állatok vagyunk, hogy összevissza szarjunk és szemeteljünk mindent...
  De ezek annál is rosszabbak!!!”
 • 8. h65535 2009. június 29. 22:05
  „moderálva”
 • 7. bo 2009. június 29. 20:09
  „4. Nemtudom feltűnt-e, hogy az EU külső határáról van szó! Ott a szégyen, ahol 15 percet kell várnod a belső határon. Az se zavarjon, hogy nem csak vámos dolgozik a határon. A munkájuk minősége.....változó, de biztos vagyok benne, hogy akkoris őket hibáztatnád, ha "neaggyisten" gyermeked drogelvonóra kellene hordanod. Szemetelni pedig lazán bunkóság, ezt adja ki a tisztelt utas esze, ha van várakozás, ha nincs. Menj végig a 43-ason fűnyírás után. Szégyen ami ott van! Egyébként a tisztelt utas tökéletesen tisztában van a határhelyzettel, hisz így működik minimum 20 éve! Ehhez kéne magát tartani.”
 • 6. TAZ 2009. június 29. 19:35
  „Zs-vel értek egyet! A várakozás az egy dolog, a szemetelés egy másik! Én is ültem órákat várakozva határátkelőhelyeknél, dugóban stb... ha az autóban keletkezik szemét, és nincs a közelben szemetes akkor sem dobálom szét a szemetet, összegyűjti a család egy szatyorba, valahol úgy is lesz kuka! NEVELTETÉS kérdése! A neveletlen bunkók nemzetiségtől és várakozási időtől függetlenül szétszórják a mocskukat, maguk alá sz..nak!”
 • 5. Zs 2009. június 29. 18:44
  „A szemetelés akkor sem normális, ha 2 órát kell egy jól sikerült dugóban araszolni...”
 • 4. bootscode 2009. június 29. 18:34
  „Nevetséges ez a négy sáv, komolyan mondom. Ilyen az EU-ban sehol nincs. Bejártam fél Európát, sehol sem vártam 15 percnél többet. Itt meg amikor Szerbiába megyek sokszor 30 percet kell várni, amikor 4-5 autó áll előttem a sorban. Érdekes nem? Ha sok ember így végezné a munkáját, mint a vámosok, akkor sehol sem tartanánk...”
 • 3. benq 2009. június 29. 17:52
  „neveljük meg a vezetőinket kedves toxi-2 ha van terved add elő.
  de ne a sávon dolgozó rendört és vámost okold, ök a munkájukat végzik....”
 • 2. toxi-2 2009. június 29. 17:28
  „Primkó alatt gondolom a hivatalos szerveket értetted, akiknek meg kellene oldani a gyorsabb átléptetést??? Mert gondolom a balkáni helyzetet nem az átutazók okozzák, hanem a 3-4 sáv, amelyen percenként kb 1-2 autót engednek át. Egy ilyen forgalmú EU-s átkelőre nem 4, hanem 14 kapu illene, és akkor beszélhetnénk emberségesebb hozzáállásról. Aki 1-2-3000 kilométert utazik, és nem talál szemetest, vagy wc-t az út mentén, az nyílván nem fog elmenni több 100 métert keresgélni azt (főleg, ha 2-3 km a sor hossza!!!!). És ez nem őt minősíti, hanem a hivatalokat, akik érintettek az ügyben.”
 • 1. Zs 2009. június 29. 16:20
  „A sok primkót legalább valami frankó bírsággal lehetne nevelgetni..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még drágább az életed

Szeged - Július 1-jétől a 20 százalékos áfakulcs 25-re nő, ami szinte minden termék árát emelni fogja. Tovább olvasom