Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Szemet szúrt a szemét

Szeged - Csukott szemmel böktünk Szeged térképére, így kerültünk szombat délelőtt az Alsó-Nyomás sorra. Arra voltunk kíváncsiak: mennyire elhanyagolt egy átlagos utca Szegeden.
Szombat délelőtt, az Alsó-Nyomás soron járunk. Azt vizsgáljuk: mennyi időt venne el az ott lakók életéből, hogy a házuk előtti területet rendbe tegyék. Szemét- és gazszedő akciónkra egy nagy kukászsákkal indulunk.

Műanyag flakon, cigarettásdoboz, chipses zacskó és reklámújság. Az első öt méteren ezeket találjuk a járdán és az árokban. Jó állapotú családi házak előtt haladunk, ránézésre azt hinnénk, lakói rendben tartják a portájuk előtti területet. Nem így van: gazos a föld, koszos a járda. Tudjuk, nem a háztulajdonosok feladata az utcájuk takarítása, csak kísérletet végzünk: mi lenne, ha mindenki rendet tartana a saját háza előtt. Negyedóra telik el, zsákunk már félig megtelt.

A Dobó utca sarkához érve egy járdáját söprögető asszonnyal találkozunk.

– A legtöbb ember lusta, nem képes rá, hogy takarítson. Jeleztük a közterület-felügyeletnek, hogy vigyék el a szemetet a környékről, de nem történt semmi – panaszkodik Marika néni.

Mindenki összeszedhetné a magáét. fotó: Karnok Csaba
Mindenki összeszedhetné a magáét.
Fotó: Karnok Csaba

Egy meggyfa alatt beszélgetünk, meg is kínál a gyümölcsből.

– Idén tízezer forintot költöttünk a fákra, ennyiből permeteztük meg. Pedig hivatalosan nem hozzánk tartozik, hanem a városhoz. A füvet is lenyírjuk. Várjuk a benzinpénzt a várostól – jegyzi meg Marika néni, aki búcsúzáskor az alsóvárosi temetőre mutat, amelynek kerítésénél nagy kupac szemetet látunk. Az asszony szerint onnan kötelező elvinniük a közterület-felügyelőknek a szemetet, ezért hordják oda sokan a hulladékot. Hogy mégis kik? Azok, mondja, akik nem fizetnek szemétszállítási díjat. Irtózatos bűz terjed, közelebb érve látjuk, hogy egy műanyag baba kandikál ki a szemétkupacból.

Ekkorra már teli a zsákunk, letesszük a kúthoz, anélkül megyünk tovább szemétlesre. Egy férfi nyírja a füvet a háza előtt, a gazt is ritkítja. A második pozitív példa, egyre javul az arány.

Végigmegyünk a soron, rengeteg szemetet látunk, de mivel csak egy zsákkal készültünk, mi is otthagyjuk a hulladékot, akárcsak az utca lakói.
Visszafordulunk, a zsákunkat keressük. A kútnál azonban hűlt helyét találjuk. Érdekes fejlemény, abban bízunk: egy utcabelinek szúrt szemet a szemét.

Eb a Szaharát

A Cserepes sori piachoz közel, az Alsó-Nyomás sor elején élő férfi elmondása szerint hetente szed össze több zsák szemetet a háza előtt, amit a piacra járók dobálnak szét. Elmondta, sokan a házuk előtt parkolnak, majd a nagybevásárlás után ott is csomagolják ki az árut. Elmesélte: volt már, amikor elszállt az agya, s ráförmedt a szemetelőre, mit szólna ahhoz, ha ő meg a háza elé kakilna, de az illető csak morgott, majd továbbállt, otthagyva a szemetét, mint eb a Szaharát.

Olvasóink írták

 • 9. Casablanca 2011. június 21. 07:41
  „Amikor fizetni kell a hulladékdíjat, akkor mindenki azt mondja, hogy nincs szemete.
  Csak éppen a város térdig gázol benne...

  A szemetelőt vagy százezer forintra megbírságolnám, hátha ebből okul, ha már otthon nem tanították meg neki a rendet...”
 • 8. mats 2011. június 21. 04:55
  „Orbán úúúúúr hirdeti az igét hogy munkahely teremtés minden nyugdijjat megvonni de szemét szedésre nincs ember”
 • 7. hahaha62 2011. június 20. 22:53
  „6. fili-busz 2011.06.20. 20:00
  4. hahaha62 2011.06.20. 12:39

  Kikérem a rendes magyar emberek nevében hogy gyalázd ezt az országot.
  Nincs jogod hozzá!
  Mit tettél, hogy ne így legyen?
  Azt hiszed az általad sztárolt nyugaton nincs szemét?
  Küldjek fotókat?

  FILIBUSZ !..láss ne csak nézzél....nem gyalázom ,mert akkor azt írnám-hogy számomra nem hungary hanem hányingéria...nem ezt írtam---a dohányosok 90%-a ami a maygar lakosság 45%-a eldobja a csikket.....nézzél szét a Szécheni téren-a bankok oldalában-a jégpályánál stb......halomban áll a szemét.Nézd meg a közlekedőket-a vállalkozók eygmáshoz való viszonyát............egymás átverése és lenyúlása a lényeg....nyugaton ha nem jelented be , hogy csődben vagy és bejelenti más az apehnél-utolsó gatyád is leveszik......ITT IGENIS REND ÉS NEM KÁOSZ VAN.Egyébként jobb , ha tőlem tudod, hogy nagyon fogy azok száma ,a kik még kiállnak hunnia mellett-a nayg többség is menne már.........5 azaz öt közvéleménykutató szerint a maygarok majd 80%-a állítja-hogy egyre élhetetlenebb maygarhon....TE élsz még ott-olvass utána !

  Ha majd néha kötelező visszamenések alkalmával nem ezt fogom látni-megkövetem a maradék maygarságot !”
 • 6. fili-busz 2011. június 20. 20:00
  „4. hahaha62 2011.06.20. 12:39

  Kikérem a rendes magyar emberek nevében hogy gyalázd ezt az országot.
  Nincs jogod hozzá!
  Mit tettél, hogy ne így legyen?
  Azt hiszed az általad sztárolt nyugaton nincs szemét?
  Küldjek fotókat?”
 • 5. Hell-icon 2011. június 20. 18:44
  „"nem a háztulajdonosok feladata az utcájuk takarítása"

  Ez így szerintem nem teljesen fedi a valóságot...”
 • 4. hahaha62 2011. június 20. 12:39
  „NÉZD MEG A LAKÓHELYET ÉS KÉPET KAPSZ A LAKOSAIRÓL !...RÉGI KINAI ZEN-KÖZMONDÁS!....ebben az országban felesleges nézelődni-mindenhol ugyanaz van....SZÉP ÉS IGAZ TÜKÖRKÉP!”
 • 3. papsajt 2011. június 20. 10:45
  „közterületesek elviszik a szemetet??? hahah

  egyébként a járdára úttestre belógó ág és bozót nyírása kinek a feladata?”
 • 2. macs 2011. június 20. 10:37
  „Az Isten szerelmére, mikor fogjuk felfogni, hogy az utcák, terek is a mieink? Miért mindig mástól várjuk, hogy takarítson ki utánunk? Ezek az emberek a lakásukban is így viselkednek?”
 • 1. Vandorr 2011. június 20. 09:10
  „Köszönjük, hogy az "újságíró" bement a közterületesekhez, és meginterjúvolta őket is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megye valamennyi strandja tiszta

Folyamatosan ellenőrzik a strandok tisztaságát a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének munkatársai. Tovább olvasom