Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Szemétbe ölt milliárdok

Szeged - Nem sok híja van, hogy teljesen elkészüljön a sándorfalvi úti hulladék-feldolgozó és a megye 32 települését átfogó szelektív gyűjtőhálózat. A régi szeméttelepeket – újabb uniós pénzből – tavasszal kezdik eltüntetni.
Négy éve a sándorfalvi úti harmincöt hektáros hulladéklerakó komplexum építésével kezdődött Szeged és a huszonöt kilométeres körzetében élő negyed millió ember hulladékának korszerű tárolása. A régió egyedülálló óriás vállalkozása uniós és állami pénzből jött létre, mintegy tíz százalékos önkormányzati önrésszel. A szemét korszerű szelektív begyűjtését is vállalták, ez a nagyprojekt utolsó fejezete: 1,2 milliárd forintért március végéig 27 elkerített hulladékudvart és 76 konténeres gyűjtőszigetet telepítenek.

Befejezés előtt a megaberuházás: friss pénz a sebhelyekre.
Fotó: Karnok Csaba

– A koordináló Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szinte maradéktalanul teljesített. A teljes befejezéshez viszont a korábbi elavult települési lerakókat nem elég bezárni, hanem gondoskodni kell azoknak az eltüntetéséről. Ez teljes tájrendezést jelent – tudtuk meg Szabó Ferenc ügyvezető igazgatótól. Az évekkel ezelőtt tervezett és megpályázott pénzkeretből az áremelkedések miatt minderre már nem futja. A környezetgazdálkodás összefogta társulásnak megint pályáznia kellett. Nyertek, másfél milliárd forintos uniós támogatással állítják helyre a régi települési lerakókat.

A legtöbb, huszonhét település szeméttelepét helyben „rekultiválják". Ez annyit jelent, hogy a hely adottságainak megfelelően tömörítik a hulladékot, szigetelik és egy méter talajréteget húznak fölé. A lényeg, hogy a hajdani szemétdombok felszínét úgy kell „visszaadni" az anyatermészetnek, hogy azon akár fás-bokros szabadidő parkot lehessen kialakítani. Egy helyen, Balástyán hátráltatják még a tereprendezést az illegálisan behordott német szemétbálák. Amíg nem rendeződik a sorsuk nem lehet bedolgozni.

Szeméttelep Algyőn, a Kuktor-tó mellett. A teknősök hamarosan rá sem ismernek élőhelyükre, hiszen teljesen kitakarítják a területet. Fotó: Karnok Csaba

Öt településen ennél nagyobb mértékben avatkoznak be. Algyőn, Bakson, Dócon, Öttömös régi lerakójában és Pusztaszeren ugyanis a felszámolás egyben kiköltöztetést is jelent. Ezeken a településeken a környezetvédelmi hatóságok előírták, hogy a természeti értékek megóvása érdekében – például Algyőn a védett teknősök miatt – a teljes hulladékmennyiséget ki kell szedni. Ha elvitték az összes szemetet, tiszta talajréteggel feltöltve ott is begyógyulhat a tájon ütött seb, és újra hasznosítható lesz a terület. A munka a tervezési és engedélyezési fázisán már túljutott, tavasszal elkezdődhet „tájsebészet". Határidő: 2009 vége.

Társulásban az erő

A szegedi környezetgazdák vezette társuláshoz eddig 32 település csatlakozott Szeged térségében. Vagyis nem csak Csongrád, hanem Bács-Kiskun megyéből is, mert ilyen távolságból gazdaságos a hulladékszállítás. A társulás egyébként nyitott, lehet még csatlakozni. A dél-dunántúli Mecsek-Dráva társulás például 301 tagot számlál.

Olvasóink írták

  • 2. G 2008. január 16. 19:45
    „tisztelt nyugdíjas. azért a hulladék kérdése más.”
  • 1. nyugdíjas 2008. január 16. 07:47
    „A környzetevédelem első-, másod- és harmadsorban. Egyetértek, de látom előre, hogy ennek az árát is ´mi´ lakosok fogjuk meg-, ill. visszafizetni. Ugyanis ha elkészül a ´hulladék-feldolgozó´, olyen magasra emeli a szemét- ill. hulladékszállítási díjat az önkormányzat, hogy belegebedünk. Ez történt Szeged csatornázási rekonstrukcióját követően. Ott tartunk, hogy lassan nem a vízért kell fizetnünk, hanem a csatorna használatárét, hiszen a víz- és csatornadíjban a víz m3 ára szerintem már csak 1/3-ad részt tesz ki. Jó üzletnek tűnt, és az is lett, mert mindenki használja a csatornát, és lehet az égig emelni a csatornadíját. A gázzal is így jártunk, évtizedekkel ezelőtt mindenkit biztattak a ´gáz´ bevezetésére, használatára, mert a legolcsóbb-, a legtisztább- és a legkönnyebb vele fűteni. Mindehová bevezették, és most a ´játékosokból´ (lakosság) ´játékszer´ lettünk. Kiszolgáltatokká váltunk, és válunk lassan minden téren......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Török Márk az eljárás megszüntetését kéri

Szeged - Elhalasztotta ülését a Török Márk EHÖK-elnök fegyelmi ügyében eljáró jogorvoslati bizottság, mert az egyik tagnak nem volt elég ideje átolvasni az iratokat. Tovább olvasom