Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Szemétből termelik az áramot Sándorfalván

Szeged - Biogázmotort adtak át szerdán a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. sándorfalvi úti regionális hulladéklerakó-telepén.
Makrai László, az önkormányzati közszolgáltató az ünnepségen elmondta, a depónia aljában Szeged és térségének 1984 óta 2,6 millió köbméter vegyes hulladéka halmozódott fel. Ennek nagy része szerves hulladék. 2006-2007-ben ISPA-támogatással ezt a régi depóniatestet szigetelték, azaz 1,5 milliméter vastag fóliaréteggel vonták be. Így a biokémiai folyamatokban keletkező gáz nem tud kijutni a szabadba, metán- és széndioxid tartalma nem károsítja  a környezetet. Erre a régi lerakóra épült rá az új – Magyarországon egyedülálló módon –, hogy ne kelljen újabb földterületeket bevonni. Az alsó réteg 15 méter vastag, erre 2006 óta tervezetten rétegezték a hulladékot. Most 30 méter magasan járnak, és 38 méterig halmozódhat még a szemét, akkor lezárják. A korábbi pályázatból épült egy biogázüzem, ez 120 kilowatt áramot termelt, de elavult a technológiája. 

Biogázmotort adtak át Sándorfalván. Fotó: Schmidt Andre (képgaléria)

Felmérve a kiaknázatlan gáztartalékokat, a környezetgazdálkodás koncessziós pályázatot hirdetett 15 éven keresztül évente legalább 8 ezer megawatt óra áram kitermelésére. Ennyi energiát használ fel  évente  4 ezer háztartás. A 450 millió forintos beruházást teljes egészében az angol tulajdonú ENERG-G Zrt. valósította meg az engedélyezésétől a beindításig. A városnak, illetve  a környezetgazdálkodásnak nem került egy fillérjébe sem. A szemétlerakó belsejéből 53 gázkút gyűjti össze a depóniagázt, ezt vezetik át a hálószobányi méretű gázmotoron. Benne egy 16 hengeres motor zakatol; egy-egy hengere 3500 köbcentiméteres, nagyobb mint egy személyautó motorja. Ez termeli 15 éven át a villamosenergiát, amit az EDF DÉMÁSZ hálózatán eljuttatnak a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt-hez. A MAVIR az ENERG-G-nek fizeti ki a zöldáram árát, ebből a környezetgazdálkodás jutalékot kap. Emellett a termelődő hőenergiát is szabadon felhasználhatja a szegedi társaság.               

Biogázmotort adtak át Sándorfalván. Fotó: Schmidt Andre (képgaléria)

Szabó Péter, a beruházó ENERG-G Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta, a szegedi a 11. lerakó, amelyen kiserőmű létesült, köztük ez a legnagyobb, vagyis a legek legje. Cégük a Európában és idehaza is piacvezető a biogáz-hasznosításban.  


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegedűtanárból lett táncruha tervező

Amerikától Dubai-ig, számos országból kap megrendeléseket. Tovább olvasom