Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Szemétdíjat fizetnek a kiskertesek is

Szeged - 1652 forintot fizettetnének a kiskertesekkel is, ha a szegedi közgyűlés határoz a szemétdíjfizetés kiterjesztéséről. A törvény január elseje óta kötelezi a szolgáltatót a hulladékszállításra, a kiskertekben, üdülőkben élőket a szemétdíjfizetésre.
Információnk szerint a városházán egyeztetnek a szemétdíjfizetők körének kiterjesztéséről. A kiskertesek, üdülőtulajdonosok a teljes díj 50 százalékát fizetnék, ami ingatlanonként 1652 forintot jelent havonta.

Nápolyi állapotok uralkodnak a Sárgán címmel számoltunk be pár hónapja a Tisza-parti üdülőtelepen felhalmozott szemétkupacokról, az illegális lerakókról. Január elseje óta a hulladékgazdálkodási törvény kötelezi a közszolgáltatókat az „üdülőként nyilvántartott, valamint az időlegesen használt ingatlannal rendelkező tulajdonosok" szemetének elszállítására, így a nyaralók, kiskertek és zártkertek tulajdonosait a szemétdíj megfizetésére, amely „nem lehet kevesebb az éves díj 50 százalékánál", az állandóan lakott háztartásokhoz képest. Több mint 5 hónap eltelt a törvény hatályba lépése óta, és Szegeden még mindig nem oldódott meg a kiskertesek szemétszállítása. A változás 3000 ingatlant érint: fizetnének a gyálaréti, subasai, öreghegyi, kamaratöltési, tápéi, tompaszigeti, szentmihályi, marostői, baktói, Ballagi-tói sziksósi, cserőkei, bodomi kiskertekben, a Folyamos telepen, a Tiszavirág üdülőtelepen és a Tömörkény üdülőtelepen élők.

Újranőttek a Sárga üdülőtelepen az árvíz előtt felszámolt szeméthalmok. A szerző felvétele
Újranőttek a Sárga üdülőtelepen az árvíz előtt felszámolt szeméthalmok.
A szerző felvétele

– Évek óta fizetünk, 6 éve költöztünk ide – magyarázta a Subasán élő L. Szita Mária. Az asszony azt mondta, eddig is voltak problémák a szemétdíjfizetésből, ugyanis a kiskertesek állítják, nem termelnek hulladékot. A subasai zártkertekbe sokan a városi panelekre jellemző magas rezsi miatt költöztek ki. – Van egy házunk, de nem itt élünk, hanem a Bács-Kiskun megyei Szankon. Ott fizetjük a szemétdíjat. Ha itt is fizetnem kell, nem tudom, mi lesz. Ez pofátlanság – háborodott fel az Üröm utcai T. Nagyné Czuth Irén. – Két-három hetet töltök a kertben, és egész évben fizessek a nem létező szemét után? – panaszkodott. Javasolta, csak azokat kötelezzék a szemétdíj fizetésére, akik bejelentkeztek a zártkertekbe, és kint is élnek.

Csehó József (jobbról) feleségével és Varga Ferenccel Baktóban. Igazságtalannak tartják, hogy a kiskert és a városi lakás után is szemétdíjat kell fizetniük. Fotó: Segesvári Csaba
Csehó József (jobbról) feleségével és Varga Ferenccel Baktóban. Igazságtalannak tartják, hogy a kiskert és a városi lakás után is szemétdíjat kell fizetniük. Fotó: Segesvári Csaba

Míg a subasaiak között elfogadott a díjfizetés, a Sárgán legalább 100-an bliccelnek. Az árvíz előtt felszámolt szeméthalmok újranőttek, az üdülőtelepen sokan kibújnak a díjfizetés alól. A baktói kiskertekben találkoztunk Csehó Józseffel és Varga Ferenccel. – Igazságtalan volna, ha a városi lakás és itt a kiskert után is fizetni kellene. Ahogy nem tudok egyszerre két helyen lenni, úgy dupla szemétdíjat sem fizetnék szívesen – vélekedett az 54. utcai férfi. Varga Ferenc szerint elfogadható megoldás lenne a kiskertek utáni szemétdíjfizetés, ha ezzel egy időben a lakásokra kivetett díjat is megfeleznék. – A zöldet külön gyűjtjük, a szemetet a közeli hulladékudvarra szállítjuk. Akik állandó lakosként bejelentkeztek a kiskertekbe, már fizetik a szemétdíjat – mondta Csehó József.

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a törvény hatályba lépett, a közszolgáltatást meg kell kezdeni, a részleteket a helyi rendelet határozhatja meg, amely ügyében még várnak az önkormányzat állásfoglalására.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. kormoska 2013. május 25. 11:09
  „39.Khts

  Ezt Te honnan veszed,ne haragudj?!
  Sehol nem olvastam ilyet.”
 • 44. skype66 2013. május 25. 08:49
  „Én ebből a képből és a cikk tartalmából azt látom, hogy a lakosság bizony összegyűjti a szemetet, de a szolgáltató - bevétel hiányában - nem viszi el azt. Csak fizessünk, fizessünk, fizessünk...Szerintem ha raknának ki konténereket, kukákat, - biztos nem hordanák az emberek szanaszéjjel a szemetet.Persze ebben mi volna a biznisz ? Csak annyi, hogy tiszta ország lehetnénk. Mert mi ,- lakosok azok lennénk, csak hát nyakunkra telepedett egy " szolgáltató- csótány- vérszívó ", aki nem értünk van, hanem ellenünk.”
 • 43. SP 2013. május 25. 07:01
  „Van stabil és van mobil szemetelő.

  A panelproli
  és a kiskertes stabilnak számít. Az autóval közlekedő pedig mobil.

  Elvtársmester!
  Az autóban is keletkezik szemét!
  Az utasok termelik. Csikket, csomagoló eszközöket, ételmaradékokat,
  a gyerekesek pelenkákat, palackokat, flakonokat, papír zsebkendőket, óvszert, gyógyszeres dobozt stb.

  Szemét módon
  az autósokat is meg lehetne sarcolni
  olyan alapon, mint amilyen szemét módon a hétvégi házakat alkalmilag látogatókkal tennék.
  Azokat, akik
  az állandó lakhely szerint már fizetnek(!!!!!!!!) amúgy is kötelező szemétsarcot.

  Hány bőrt szeretne lehúzni még rólunk?

  A városon áthaladó autósok
  is termelnek szemetet. Azt hogyan szívatná meg?”
 • 42. anya5353 2013. május 25. 00:17
  „"3. szgd-i 2013.05.23. 16:01
  Ceruza2012 én meg úgy gondolom, hogy az elvégzett szolgáltatást kell kifizetni, ha van szemét és elviszik azt fizetni kell, ha nem visznek semmit azért meg meg nem jár pénz. Ilyen egyszerű!
  Csak hát a szolgáltató cég mindig persze hogy, hazabeszél, a legjobb neki a tényleges munka nélkül megszerzett pénz. Nincs még egy ilyen pofátlan cég mint a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. aki a tényleges munka elvégzése nélkül is pénzt követel, visszaélve az egyeduralmi helyzetével.´

  Ó, dehogyis nincs másik ilyen pofátlan cég!! A Tisza Volán, vagy mi....Csakis KOMBINÁLT bérlet létezik!!Pedig Gyálarétről csak a 74-est használjuk !!!Se villamos, se troli!!!!!
  Egyébként a gyálaréti kiskertekben sokkal több a díj, mint ami a cikkben le van írva!!! ÉS ismerek olyan igen-igen tehetős kint lakó családot, aki sajnos elégeti a szemetét!!!Pedig lazán kifizethetné!!!! A füst meg a barátnőmék udvarára terjeng.......jó nehéz füst...mikor éppen mit égetnek el.....!”
 • 41. rika10 2013. május 24. 17:28
  „Nekünk 120 literre számolnak sziksóson két hónapra 5202.- Ft + 27 % áfa 1044,-Ft = 6606,-Ft, ugye ez éves szinten, mert itt lakunk 39.636,-Ft, heti egy csütörtöki napi szállítás mellett. Valóság: kb 5 kg-tól max. 8 kg a heti szemetünk. Párszor mértük. Papír nincs benne,mert a kályha begyújtásához szükséges, zöld fű, levél nincs benne hulladék udvarba visszük, ja lehet, hogy azt kell a 40 ezer forintba fizetni, kupakokat külön gyűjtöm, üveg, ételmaradék nincs benne, fél fekete zsák. Azt ígérték a Környgazd. Kht-nál ha csoportos megbízásról fizetjük 5 %-ot elegednek. Ja lehet ez meg a csekk költségre elég. Kivácsi leszek, hol és mennyi az annyi az 5-%-nál. Valaki írja már le konkrétan és nem burkoltan, akinek két lakása van egy benn a városban egy meg Subasán, akkor egyet kell fizetni, egy hely után kell fizetni???”
 • 40. Igrek 2013. május 24. 14:19
  „Idáig is kellett szemétdíjat fizetni az üdülőtelepen: a kihelyezett konténereket nem kevés pénzért ürítette a Környezetgazdálkodási Kht. Ezt részben ki fogja váltani az egyéni díjfizetés, ami helyes.
  Biztosítani kell azonban annak a központi rezsicsökkentő elvárásnak a teljesülését, hogy a díjfizetés és a hulladék mennyisége összhangban legyen: azaz üdülőtulajdonosoknak csak május és szeptember között, az egyéb időszakban pedig csak az állandóan ott lakóknak kelljen fizetniük.
  Ugyanakkor a szolgáltatónak is biztosítania kell a teljesítést, mivel idáig ilyen a társulat által megkért konténerürítésen kívül nem volt.
  Meg kellene szervezniük - az egyéb családi házas övezetekhez hasonlóan - szezonban a zöld hulladék gyűjtést is, ugyanis idáig ez sem volt.”
 • 39. Khts 2013. május 24. 12:49
  „Csak szezonban kell fizetni 50 %-ot”
 • 38. kormoska 2013. május 24. 11:37
  „Elvileg ha huzamosabb ideig az egyik helyen vagyok(kertben,üdülőben stb)akkor a lakásomban vagy a másik ingatlanomban NEM TUDOM EGYSZERRE termelni a szemetet....,szóval jogilag ez"enyhén szólva" aggályos!
  Viszont ha van család akkor mondhatják,hogy amíg én a kertben vagyok addig a családtagjaim a lakásomban termelik a szemetet...,szóval meg lehet ezt a rendelkezést magyarázni,és meg is fogják próbálni.

  A legjobb(és szerintem az egyetlen igazságos)megoldást a tavasztól-őszig való díjfizetés,téli időszakban pedig a SZÜNETELTETÉS LEHETŐSÉGE jelentené!”
 • 37. SP 2013. május 24. 10:35
  „32. Cas """Akinek több ingatlana van, az többet fizessen!""
  Adásvételkor fizetett adót.

  Elvi tévedés.
  Nem az ingatlan termeli a szemetet, hanem az emberek.

  Ez így
  kettős szemétsarc, adóztatás!!”
 • 36. SP 2013. május 24. 10:27
  „31. Pilóta01 ""Ő teszerencsétel isten barmai.""

  Kimaradt a termiked. Átestél?

  Eddig is
  bárki, bármikor 1m3
  szemetet leadhatott a gyűjtőkben. (magán szállítással !!!!)
  Ezzel épp a közterületet a környezetet a szennyezéstől kímélték meg.

  Az ezzel kapcsolatos
  kiadásokon is spóroltak pro és kontra.
  Kecske is, káposzta is. Békés egymás mellett élés működött.

  Ezen túli követelés sarc, adó, ellenszolgáltatás nélkül.”
 • 35. kormoska 2013. május 24. 10:09
  „31.Pilóta01
  Ide figyelj Te figyelmetlenül vagdalkozó egysejtű:-)
  Olvasd már el jobban,hogy mit írtam a 27.hozzászólásomban....!

  1.Az üresen álló lakásokért MOST SEM és később sem kell fizetni,lehet szüneteltetést kérni a végtelenségig.Ez a mostani rendelet,nincs mit tenni.
  2.A lakások nem az enyémek(sajnos)és bizony engem is irritál,hogy gyakorlatilag a közös költségen kívül SEMMIT SEM fizet a tulaj,semmivel nem járul hozzá a ház dolgaihoz.Annak idején-10-éve olcsón megvette a lakásokat,amik azóta a többszörösét érik!Tipikus spekuláns.
  3.A zúzával egyébként telibe trafáltál,az a kedvencem de csak ha van hozzá köretnek nokedli.......
  4.A kiskerti szemétszállítással kapcsolatos kérdésem továbbra is fennáll:Miért is fizessek az őszi-téli időszakban amikor kint sem vagyok?
  Önmagában azért,mert van odakint egy zártkerti tulajdonom azért nem szoktak és szerintem nem is törvényes pénzt kérni.Mert ha nem termelek szemetet HÓNAPOKIG,akkor mit visznek el?”
 • 34. Teo 2013. május 24. 08:56
  „"Információnk szerint a városházán egyeztetnek a szemétdíjfizetők körének kiterjesztéséről. A kiskertesek, üdülőtulajdonosok a teljes díj 50 százalékát fizetnék, ami ingatlanonként 1652 forintot jelent havonta."

  Most akkor ezidáig nem lett volna kötelező???
  Én is elhordtam a kiskertből a szemetet, a lakó ingatlanunk kukájába.”
 • 33. szöszi 2013. május 24. 08:50
  „Baktó mellett ott van a Sándorfalva előtti szeméttelep, semmiből nem tart 5 zsák szemetet kivinni annak akine van kocsija. Másrészt pedig (én csak Baktói kiskerteket ismervén) Baktóba pl. hogy meg be azokba szűk kátyús és sáros földutcákba a szemétszállító? El is viszik a kukáskocsival a szemetet? Meg hát igen. Aki életvitel szerűn lakik kint, ott él, és nem a panelban vagy akárhol máshol, az fizessen. Még így is fele annyi neki mint nekünk. Aki nem ott él, csak kijár hébe-hóba kapálni meg kertészkedni, meg csak piknikezni hétvégente, az nehogy már fizessen. Inkább a csatornázáson kéne hogy járjn az agyuk pl. a Baktói kiskertekben, mert remek hogy kiadják az építési engedélyeket most már 80m2-es házra is mert megváltoztak az építési törvények, de 1,5 milliós spec, aknát kell hozzá terveztetni és telepíteni, anélkül nem építhetsz.”
 • 32. Casablanca 2013. május 24. 07:09
  „A törvény azt írja, hogy az időlegesen használt ingatlanok esetében a díj nem lehet kevesebb, mint az éves díj 50%-a, azaz a kiskertekben - nyilván - a szezonban: májustól-októberig kell fizetni, a többi időszakra kérni kell a mentességet, hogy olyankor ne számlázzanak, hiszen télen nemigen kertészkednek az üdülőben...

  Aki viszont egész évben kint lakik a kiskertben - nagyon sokan! - annak egész évre kell fizetnie!

  Jól van az így!

  Akinek több ingatlana van, az többet fizessen!”
 • 31. Pilóta01 2013. május 23. 23:05
  „15. SP 2013.05.23. 17:47 és 16. gretzki 2013.05.23. 17:58

  Ő teszerencsétel isten barmai. Hát az ilyen lerakókat szerinted miből tartják fönn? Ingyen nincsen semmi... Mi az már hogy a kiskertes majd odda ingyen elviszi csak mert??? A szelektív nem egyenlő igyenessel, a hulladék gyűjtő sziget nem egyenlő ingyenssel. Attól viheted oda ingyen hogy kötelező a szemét szállítási díj fizetése, ettől kezdve tudnak más módszerekkel is gyűjteni, nem csak úgy hoyg a kukásató kedden reggel hétkor elviszi. Paszív és aktív gyűjtés. Gyönyörű igyen élő hitványok.

  27. kormoska 2013.05.23. 21:05
  Barátoscskám, befektetés céljából? Szóval amíg üresán áll a lakás addig függeszék fel a szemát szállítást és rúgjanak ki emberek meg ne fejlesszenek csak mert drágaságod üresen tart egy lakást? Az nem csak egy halom tégla egy helyen. A lakás attól lakás hogy lakahtási jogod van hozzá. amihez többek között a kötelező szemét szállítási is tartozik. Kis gyökér, attól van jogod követelni a szemétszállítást ha beköltözöl hogy lakható ingatlanná van minősítve. Eszem a zuzád. Ki farncot érdekel hogy miylen céllal vetted? a befektetésnek is van költsége, csak több profitot termel mint kiadást. itt a kiadás a lakás fenntartása: villany, víz, gáz, szemét alapára. az előbbieket ugyan ki lehet kötni mert tök egyszerű ellenőrzni hogy használod-e. De a közvilágítást a kis zuzád miatt nem fogják kikötni mert pont te nem laksz ott vagy a drága befektetőd. Ha beeszi a fene a segged oda, egy szatyor gyors kajával, elvárod hogy az utcán kidobhasd. Tehetsz egy szívességet a befektetéseddel, majd sánállak az évi pár ezer forintos közteher miatt. hogy ilyen jól megy a szekér”
 • 30. szgd-i 2013. május 23. 21:21
  „22. Khts 2013.05.23. 18:18
  Még egy megjegyzés, a rendelkezésre állás díját a tv csak a kéttényezős fizetés esetén engedi, de ugye szeged nem ezt választotta hanem az egytényezős díjazást, ott meg erre nincs lehetősége a cégnek. De ennek ellenére még is hivatkozik rá törvényellenesen, ha megnézed az önkormányzati rendeletet ott is X forint per ürítés szerepel, nem pedig X forint per hét !”
 • 29. MámegintKamu 2013. május 23. 21:19
  „22. Khts 2013.05.23. 18:18
  "3-nak: A tízmilliárdos hulladékgazdálkodási technológia és logisztika fenntartása a díj túlnyomó része."
  Jól hangzik! Tudtommal több mint 30 településről szállít el hulladékot a cég a díjak miért nem távolság arányosak, hogy lehet, hogy pl.: 50 km körzetből olcsóbb elhozni a szemetet mint Szegedről ???? Véleményem szerint hibásan elgondolt kiépített fenntartásért, technológiáért meg miért a lakosságot terhelik?? Bár arra is kíváncsi lennék, hogy a teljes büdzséből mennyit visz el a "szellemi állomány" fizuja, mert ugye sok ember jó fizetéssel, kevés munkával, kis tudással sokáig el van szerintem!”
 • 28. szgd-i 2013. május 23. 21:17
  „22. Khts 2013.05.23. 18:18
  Sajnálom hogy csak féloldalasan látod a dolgokat.
  1/ A Hg törvény rendezi hogy milyen költségelemeket kiként lehet a díjakba beépíteni, azokat is amiket említettél.
  2/ A Hg törvény két díjfizetés közüli választást enged az önkormányzatnak, az egyik az egytényezős, amikor a ténylegesen elvégzett munka után kell fizetned, a másik pedig a két tényezős mikor ( például a gáz és villanyszámla mintájára) fizetsz egyszer alapdíjat, ezt minden esetben és még ezek után a ténylegesen elszállított hulladék után.
  3/ az önkormányzat az egytényezős díjat választotta szegeden
  4/ a szolgáltató cég ezek után honnan veszi a bátorságot, hogy ha van szemét kitéve, ha nincs mégis leszámláz? Ezt úgy hívják csalás bűncselekmény! csodálom hogy még idáig mindenki birka módjára fizet az el nem végzett munka után, és még senki nem tiltakozott ellen...
  5/ hangsúlyozom azon esetekre gondoltam az előbb amikor nincs kirakott kuka de a cég ennek ellenére mégis számláz...”
 • 27. kormoska 2013. május 23. 21:05
  „Egyértelmű a helyzet:
  -A 10-20%-os"rezsicsökkentés"miatt a hulladékgazdálkodó önkormányzati cégek ellehetetlenülnének.
  Látták ezt parlamenti nagyjaink is és kiterjesztették a kötelező szemétszállítás körét!Várható volt.
  Amit egyik kezükkel odaadnak azt rögtön visszaveszik a másikkal-másoktól.......,sokan még mindig elhiszik a rezsicsökkenős kormányzati dajkamesét:-)

  Egy kérdésem lenne:Ha a kiskerttulajdonos Novembertől-Áprilisig nem jár ki a kertjébe(max havonta 1 szer szétnézni)arra az időre minek is fizessen??
  Az volna a helyes,ha azokkal fizettetnének akik lakcímkártyán BE VANNAK JELENTKEZVE a kiskertjükbe,üdülőjükbe.
  Az állandó díjért bólogatók zöme azért helyesel,mert neki nincs kertje,üdülője.Az üdülőtulajdonosokat gazdagoknak gondolják(egy Sárgai üdülő ma 2-300 ezer forint),holott koránt sincs így.Pusztán irigyek,semmi több!

  7.jozicsenko
  Nálunk a házban 2,évek óta üres lakás van.Mindkettő ugyanazon tulajé aki befektetési céllal vásárolta és csak később adja majd el.Tehát az üres lakás manapság nagyon is életszerű!”
 • 26. juhaszangela 2013. május 23. 21:00
  „Éljen!És ismét dögöljön meg a szomszéd tehene is!Vállalkozóként kötelező fizetnem a szemétszállításért,a legkisebb egység a 120liter,ami 3700 ft havonta.Otthon szintén,aztán most fizessek a kiskertben is!Ez nekem havonta 9000 ft kiadást jelent.Hangsúlyoznám,azért,mert 3 helyen élem az életem,attól még nem lesz 3x annyi a szemetem.Egy öt fős család nem fizet ennyit havonta!És ezek után felteszem magamnak a kérdést:miért is gyűjtöm én szelektíven a szemetet?”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Senkinek nem kellenek a kórházépületek

Lehetetlen vállalkozás-e a kórházi ingatlaneladás? A szegedi önkormányzatnak évek óta beletörik a bicskája. Tovább olvasom