Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Szemétdombok a tarjáni utcákon

Tavaszi lomtalanítási akciót tart a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht., ma Tarján és Felsőváros kerül sorra. A kiselejtezett hulladékok között az ágybetét volt a sláger, de az élelmesebb turkálók radiátorral és fotellel is gazdagabbak lehettek.
Fotó: Karnok Csaba
Első ránézésre úgy tűnt, mintha újabb illegális szemétlerakó nyílt volna Szegeden, a Szilléri sugárúti tízemeletes előtt azonban gondosan, nejlonzacskókba pakolva álltak a papírhegyek tegnap délután. A tavaszi lomtalanítási akcióból vették ki a részüket az itt lakók is, amibe a Zöldfa utca polgárai is bekapcsolódtak.

Az orvosi rendelő előtti fához támasztva árválkodott egy dzsörzéhuzatos, lepusztult ágybetét, néhány kiselejtezett paplan és egy lyukas műanyag vödör. A szegényes választék oka talán abban keresendő, hogy a láthatáron két férfi tolta biciklijét – jócskán megpakolva mindenféle szemétnek látszó tárggyal. Egyikük, az „utánfutóval" is felszerelt Vörös József birtokában van már egy kiszolgált radiátor, néhány viseltes, ámde a retró jegyében bármikor újra használható ruhadarab, és egy fotel.

– Ezzel a fotellel eléggé meg kell küzdenem, mire hazaérek. Először gondolkoztam, hogy csak a radiátort viszem el, de a fotelt vétek lett volna otthagyni – célzott a férfi a jó állapotú, de nagy súlyú rakományra. A lomgyűjtő elárulta: csak az ilyen tisztogatási akciókon szokott guberálni. Amit ilyenkor összegyűjt, részben eladja, részben otthon „renovál". Ha egyik sem megy, a legközelebbi lomtalanításon maga is kiteszi a szűrét a korábban értékesnek vélt daraboknak.

A Budapesti körút egyik épülete előtt újabb ágybetétet láttunk – újrahasznosítás közben. Nyolc-tízéves forma gyerekek ugráltak rajta. Persze csak reggelig élvezhetik, amikor elszállítják az összes szelektált lomot.

Szelektálásnak azonban nyoma sincs a Pentelei soron, ahol a kibelezett tévé jól megfér a háttámla nélküli fotellel, egy újabb ágybetéttel és a papírdobozokba gyűrt rengeteg ruhaneművel.

– Ma már három autóval voltak itt, és kiválogattak mindent, ami még használható. Én nem bánom, mert legalább eltűnik a lom, mindegy, hogy ki viszi el – mondta az egyik panelban élő Morovicz Jánosné. Kezében egy fehér köpenyt fogott, mint mondta, nem vitte rá a lélek, hogy kidobja a nosztalgikus ruhadarabot.

Az Űrhajós utca elején egy komplett konyhaszekrény és egy beüvegezett városi tanácsi rendelet várja a gyűjtőket, kissé távolabb, az egyik tízemeletes aljában gyerekek játszottak és turkáltak a több méter magas hulladékdombban.

– Itt mindig lehet valami jó dolgot találni. Ezeket a játékkatonákat is most találtam – mutatja büszkén a Kovács Gergő a szemétből előásott friss szerzeményeket. A kisfiú panaszkodott is, kár, hogy nincs gyakrabban ilyen akció, ingyen jutna új játékokhoz.

Csak a fele marad

A március 25-étől június 17-éig tartó tavaszi lomtalanítási akcióban a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. gyűjtőkocsijai végigjárnak minden szegedi városrészt, és díjtalanul összeszedik a konténerek és kukák mellé kitett lomokat. Külön kupacokba kell rakni a bútorokat és fanyesedékeket, a fémhulladékot illetve a műanyagot és a papírt. Építési törmeléket és veszélyes hulladékot nem szállít el a cég. A szelektív gyűjtésre azért van szükség, mert a háromféle hulladékot különböző kocsik szedik össze – mondta el Bakacsi Zoltán, a cég szállítási és logisztikai részlegvezetője. Az őszi akcióban csak Tarjánban és Felsővároson harminchét tonna lom gyűlt össze. A vezető hozzátette: ez nagyjából a fele annak a mennyiségnek, amit eredetileg kitesznek az emberek, a guberálók ugyanis még szállítás előtt kiválogatják a fémet – amit eladnak – és a bútorokat, amiből az éves tüzelőjüket biztosítják.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Király Levente már túl van az első műtéten

Király Levente színművész bal térdét tegnap reggel operálták meg. Délben meglátogattuk a kórházban.… Tovább olvasom