Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Szemetes helyek Szegeden

Szeged - Szeged összességében nem mondható szemetes városnak, de bőven van tennivaló a szemétgyűjtések alkalmával. Kritikus pont például a Tisza újszegedi partszakasza, a Göndör sor és a Makkoserdő.
– Becsületesen tisztán tartják a várost, a múltkor a felénk dolgozó közmunkásokat szerettem volna megdicsérni, olyan tisztaságot csináltak a házunknál – mondta egy újrókusi asszony. Negatívumot is említett: – Furcsa, hogy Szegeden szinte már egyáltalán nem divat a házak előtt az utcát elsöpörni, pedig ezzel sokat tehetnénk a tisztaságért. A szórakozóhelyek környékének a takarítására jobban oda lehetne figyelni, mert ezek a részek sokszor össze vannak hányva-vizelve – jegyezte meg a járókelő, aki maga is próbál odafigyelni a környezete tisztaságára.

A szombati országos TeSzedd! elnevezésű szemétgyűjtő akció apropóján körbejártunk Szegeden, megfigyelve, mennyire piszkos a Tisza-parti megyeszékhely – „kutatásunk" nem teljes körű. Végigjártuk például az újszegedi Erzsébet ligetet, ahol éppen közmunkások gereblyéztek, csakúgy, mint a klinikáknál, a Tömörkény-gimnázium közelében.

Bartók tér – alulnézetből. Fotó: Frank Yvette
Bartók tér – alulnézetből.
Fotó: Frank Yvette

A Lapos az egyik kritikus pont, ahová újra és újra érdemes visszatérniük az önkénteseknek. Ez most is igaz, bár két konténer és sok szemeteszsák várt elszállításra, többfelé találtunk még eldobált sörösüvegeket, -dobozokat, PET-palackokat a hullámtérben – talán a nyár és a SZIN maradványai. Tisztának találtuk a Szent István teret, a Széchenyi és a Dugonics teret, sőt az Európa liget villamos-végállomásnál lévő kiserdőt is. A telefontorony lábánál lévő erdő bizonyos részein viszont lenne mit felszedni, szintúgy a Bartók téren.

– A bel- és külterületen a legkritikusabbak a Tisza újszegedi partszakasza, az árvízi emlékmű és a lebombázott szegedi vasúti Tisza-híd közötti rész, a Göndör sor és az azt övező erdő, Makkoserdő, a vasútállomás és a Szövetkezeti út környéke, valamint a Cserepes sor környéke. Ezek dominánsan nem önkormányzati tulajdonú és fenntartású területek – tájékoztatott Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A társaság szerződött partnerként begyűjti és a Sándorfalvi úti Regionális Hulladéklerakóba szállítja az önkéntesek által összeszedett hulladékot. Tavaly 18 helyszínről közel 20 tonna szemetet regisztráltak.

Olvasóink írták

 • 11. majzik 2013. szeptember 16. 08:28
  „Nem kell szociológusnak lenni ahhoz, megállapítsam ezen fertőzött helyek megegyeznek a romák és a hajléktalanok tartózkodási helyeivel!

  Konklúzió ?”
 • 10. Casablanca 2013. szeptember 16. 07:12
  „És még azt mondják az emberek: "nincs szemetem"... Otthon nincs szemete, mert szétdobálja a városba, a rakparton, az erdőben, a közutak szélére, a Tisza mélyére stb...”
 • 9. rózsakert 2013. szeptember 15. 11:02
  „Komolyan nem értem a problémájukat, segííííííííííly kell, lesz....5 zsák szemetet összegyűjtni és leadni---ennyi....ja és kis darabos, mondjuk petpalackos nagyságrend már jó....nehogy házakat bontsanak le és azt adják le....ennnyi!!!!

  nincs ingyenpénz !!!!!!

  ja és z 5 zsák szemét havonta értendő és ha már egy db csikk sem lesz...a rendelet feloldható......”
 • 8. polo 2013. szeptember 15. 09:51
  „A sok hajléktalan az ingyen szállásért ételét gyógyszerért TB ellátásért nyugodtan össze lehetne velük szedetni.
  Aki meg védi őket vigye haza.”
 • 7. ditta79 2013. szeptember 14. 21:42
  „rakpart minden péntek szombat este után-mert milyen buli már a lépcsőn összetörni a kiürült üvegeket! Vagy ledobni a hídról.:S”
 • 6. queenmargareth1 2013. szeptember 14. 18:37
  „Szomorú, hogy ha van szemetes, akkor nem oda dobják a szemetet:(Viszont a a házak előtti söprés erre dívik, sok közmunkás szedi a szemetet, tényleg becsületesen dolgozva.Itt is vannak hajléktalanok, kukáznak szegények,de nem hőbörögnek, nem is tudom, hol "élnek".Tanítani kellene a ne szemetelj dolgot:nagyon.A házak tövében a kisboltoknál természetesen eldobálva a rengeteg feles üveg...a Töltések túloldalát meg sem merném nézni.Köszönöm a sok önkéntesnek.”
 • 5. szilvásbukta 2013. szeptember 14. 17:24
  „2. Marika311 - Korábbi szemétszedő-magánakciónknál azt az információt kaptuk, hogy az Ön által említett "Franciahögy" magánterület, így arra nem terjed ki a városgazda kötelezettsége. Sajnos nem tudni, hogy ki a tulajdonos, pedig az itt élő hajléktalan családokról - így a területen uralkodó állapotokról is - tud az önkormányzat.”
 • 4. pachakuti 2013. szeptember 14. 14:11
  „A körtöltést övező véderdőben is érdemes lenne körbetekinteni.”
 • 3. Rubicon 2013. szeptember 14. 13:17
  „Egy nagynyomású mosóval a belvárosi utcák hányásfoltjait is letakaríthatnák néha.”
 • 2. Marika311 2013. szeptember 14. 12:50
  „Sajnos a Piarista Gimnázium és a telefontorony közötti erdős terület is valami borzasztó szemetes.Konyhai hulladéktól a lakásátalakításból származó hulladék, injekcióstű, ruhanemű műanyag flakkon m9nden kacat megtalálható.Kalmár képviselőúr egyszer ígéretett tett,hogy tolmácsolja az illetékeseknek a felvetett problémát.Eddig még semmi sem történt.”
 • 1. kormoska 2013. szeptember 14. 10:58
  „Ne csodálkozzon senki a Bartók téren,hisz itt"lakik"a belvárosi hajléktalanok-alkoholisták fele legalább!
  Ma reggel látom,hogy a gyerekek-fiatalok is szedik a szemetet a téren,de miután elmentek az egyik homeless már dobta is be a bokorba a borosüveget....
  Szombat éjjel a Sing-Singbe tartó és erőtől duzzadó ifjúság sem különb semmivel.
  Tiszteletreméltó az egész akció,ahogy a kitalálója is de itthon inkább a fejekben kéne rendet tenni és persze SZIGORÚAN BÜNTETNI,mert az emberek egy része csak ebből ért!
  A Bartók téren is 30 méterenként vannak köztéri szemetesek,de némelyiknek járókelőnek odáig is nehéz eljutni.
  A társasházunk előtt hetente kétszer összesöpör a takarítónő,de ezt el is várjuk tőle.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult társulattal kezdi az évadot a kortárs balett

A Szegedi Kortárs Balett társulatának a nyár is intenzív munkával telt, ezért egyszerre tartottak évadzáró és évadnyitó ülést pénteken a kisszínház balett-termében. Tovább olvasom