Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Szeméthegyek a lépcsősoron

Szeged - Reggelente szeméthegyek, üvegszilánkok és üres italosüvegek borítják a szegedi rakpart lépcsőjét, ami most munkaterület, tehát a kivitelezőn kívül másnak bemenni sem lenne szabad.
A nyár beköszöntével esténként ismét megtelik a Huszár Mátyás rakpart lépcsősora italozó emberekkel. Pedig, mivel munkaterületről van szó, nemhogy szemetelni, ott tartózkodni sem lenne szabad – mondja Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A cégvezető kérdésünkre válaszolva hozzátette: a rakpart, a Stefánia és a Korányi fasor jelenleg nem közterület, hanem átadott munkaterület, és amíg így van, nem a környezetgazdálkodás felelős a tisztán tartásáért. – Oda elvileg mi sem mehetünk be, csak a kivitelező – tette hozzá Makrai László.

Felháborodott az undorító szeméthegyek láttán egyik olvasónk, Zoltán. – Angliából van itt egy barátom, és mint jó szegedi, szerettem volna neki megmutatni a szép „új" rakpartunkat. Elborzadva tapasztaltam az ottani állapotokat. Szinte leülni sem lehetett a térdig érő szeméttől. Az egész rakparton mindössze két szemetes található, de azok is roskadásig voltak.

Tájkép hétvégi csata után. A kuka kevés, a szemét sok. Fotó: Kuklis István
Tájkép hétvégi csata után. A kuka kevés, a szemét sok. Fotó: Kuklis István

Sétánk során több külföldivel is találkoztunk, akik szintén megdöbbenve nézték a szeméthalmokat. Hétfő reggel újfent arra vitt az utunk, de sajnos azt kellett tapasztalnunk, hogy nincs változás. Szégyen, hogy a nemtörődömség miatt semmit sem ér az a sok munka, amit a felújításba fektet a város – fogalmazott.

A felújítás előtt több szemetes is volt a rakpart területén, igaz, sokan így is a Tiszába dobálták az üvegeket. Makrai László hangsúlyozta, az elmúlt években „vigalmi negyed" alakult ki a rakparton, amiről rendszeresen hatalmas szeméthegyek tanúskodnak. Éppen ezért a tervező szelektív gyűjtőedényeknek hagyott helyet a rakparthoz vezető lépcsőknél. A speciális, ide készülő edényeket feliratozzák, és három nyílás lesz rajtuk – vegyes, üveg és műanyag –, bízva abban, hogy így nagyobb késztetést éreznek az ott mulatozók saját környezetük tisztán tartására.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hasznos vagy sugárút a szántóföldön?

Erősen megoszlanak a vélemények Újszentivánon az új, 1,8 kilométer hosszú és 5 méter széles kerékpárútról. Tovább olvasom