Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Szeméttel töltik fel a Zápor-tavat

Szeged - A hónapok óta tartó szárazságban apadnak a záportavak. A tarjániban víz helyett a szemét gyűlik. A móravárosi Sancer-tó is sekélyebb a sokéves átlagnál, de nem ezért büdös.
A rendkívül aszályos ősz megviseli a szegedi záportavakat. Eső hiányában egyre jobban kiszárad a tarjáni Zápor-tó. A sekély vízben rengeteg a szemét: gyűlnek a műanyag palackok, hirdetőújságok, festékes dobozok. Sokan használják az iszapos medencét háztartási hulladék vadlerakójának.

A tavat kezelő Szegedi Vízmű Zrt.-től megtudtuk: a tározó elsődleges feladata a csapadékvíz tárolása. Mivel az utóbbi hónapokban minimális eső esett, a tónak nem volt természetes vízutánpótlása. A mesterséges pótlást, amelyet a tó melletti fúrt kútból oldottak meg eddig, a téli hónapokra leállították. Azt tervezik, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a tó vizét teljesen leengedik. Ezzel párhuzamosan kitakarítják a medret. A tavaszi tófeltöltéshez pedig – a szolgáltató számításai szerint – elég lesz a csapadék. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően természetvédelmi szakemberrel is egyeztetnek az élővilág megóvása érdekében.

16,6 hektár

A Szegedi Vízmű Zrt. 9 záportározót kezel a városban: a Zápor-tó és a Sancer-tó mellett a Vértó, a Holt-Maros, a Csemegi-tó, a Bika-tó, a Metro-tó, a Városgazda-tó és a Méntelepi Fehér-tó tartozik a szolgáltatóhoz. Összterületük 16,6 hektár.

– A nem állandó vízszintű tavak élővilága is alkalmazkodik a természet adta változásokhoz. Egyedül arra kell vigyázni, hogy a vízben élő hüllők és kétéltűek télre az iszapban vermelnek el, ezért biztosítani kell olyan részt, ahol nem fagy át a víz a fenékig – mondta Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója.

A móravárosi Sancer-tóban is jóval alacsonyabb a víz a sokéves átlagnál. Az erős záptojásszag azonban nem ezzel függ össze – tájékoztatott a szakember. A kénes szagot a bányatavakra jellemző őszi és tavaszi jelenség, az átfordulás okozza. Ilyenkor a víz mozog, vagyis a víz felszíne lehűl, a hideg víz lekerül a tó aljára, és melegebb víz kerül a helyére. Ez hozza magával a rothadó növények kén-dioxidos szagát. Ez az őszi folyamat általában hosszabb, ráadásul most a szél sem tisztítja a levegőt, sokáig megmarad a büdös. A Sancer-tó még ilyen rendkívül aszályos időben is több helyen mélyebb tíz méternél. A vízfelülete 6 hektáros, tehát nagy a vízutánpótlása. Arra viszont a vadasparknak ügyelnie kell, hogy az oxigénszint csökkenése ne járjon halpusztulással. Ha elhullott halat találnának, a vízmű biztosította búvárszivattyúval forgatnák a vizet.

Olvasóink írták

  • 2. nyomdasz63 2011. november 26. 19:32
    „A Sancer még így is kb.50~60 cm-rel magasabb a sokéves átlagnál!
    Az ok: A közel 60 éve jól működő,600 mm-s betoncsövet,ami a víz "túlfolyását" biztosította-(a Szél u.82 sz.telken keresztül kapcsolódik a csatornahálózatba)-a csatornatársulás "szakemberei" egyszerűen ledugózták,bebetonozták pár éve.”
  • 1. na 2011. november 26. 13:01
    „Aki a szemetet bele rakja, azt pont arra lakik... mennyi gyökér...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező váltani a kötelezőben

A biztosítást váltók több mint fele megspórolhatja a baleseti adót, a hétfőn elfogadott pluszteher ugyanis főleg a hűséges autósokat terheli – állítja a kotelezo.hu. Tovább olvasom