Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Szeméttenger a rakparton

Szeged – Disznóól az egész – mondta tegnap reggel egy autós a szegedi Huszár Mátyás rakparton. A megjegyzés jogos: üvegszilánkok, üres sörösüvegek, rengeteg szemét borítja hetek óta a Stefánia előtti részt. A disznók nagyobb rendben élnek.
Hétvégente százak iszogatnak a folyóparton, a fiatalok bulizni mennek, a szemét marad. A Stefánia előtti Tisza-part tisztítását decemberig a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. végezte, majd a területet átadták a partfalfelújítóknak. A 2011 óta jól működő rendszer nyárra bedőlt, a takarítás elmaradt. A legforgalmasabb idegenforgalmi szezonban eddig csak a hivatali levelezés történt meg, a takarítás nem, hétről hétre gyarapodott a hulladék.

Tegnap is törött üvegek, PET-palackok, ételesdobozok és egyéb hulladékok tömkelege „ékesítette
Tegnap is törött üvegek, PET-palackok, ételesdobozok és egyéb hulladékok tömkelege „ékesítette" a Huszár Mátyás rakpartot. Fotó: Segesvári Csaba

A turistabuszok ingyenes parkolóját körbevette a szeméttenger, a városba látogatók egy mérhetetlenül mocskos városkapuba érkeznek.

 A halfesztivál sem fér el

A partfalfelújítók a könnyebb közlekedésért eddig szakaszosan zárták le a rakpartot. Kozák Péter elmondta, a réselésnél hátrahagyott vasbeton részek miatt a terület balesetveszélyes, így a halfesztivált nem lehet itt megrendezni.

Olvasóink is panaszkodtak, a rakparti hulladék a Tiszáig jut. Egy turista a partfalra ragasztott papírlapra ironikusan azt írta: „Tisztelt város! Gratulálok a tiszta, szép, rendezett otthonukhoz!"

– Megszületett a megoldás. Összeszedjük a szemetet, a kivitelező pedig elszállíttatja – mondta érdeklődésünkre Kozák Péter. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetőjét arról is faggattuk, miért kellett addig várni, amíg a hulladék kritikus mennyiségű lett.

– A teljes rakpart munkaterület, mégsem akartuk az egészet lezárni. A munkák kezdetekor úgy döntöttünk, hogy csak azokat a részeket zárjuk le, ahol ténylegesen dolgoznak. A többit pedig használhatják a szegediek – mondta Kozák Péter. Hozzátette, nem gondolt rá, hogy ez ennyi szeméttel jár. Érthetetlen, hogy az emberek miért szórják szét a szemetüket. Kozák Péter szerint napokon belül megtisztítják a Tisza-part lépcsőit.

– Egyértelmű a helyzet, a kivitelező feladata a munkaterület karbantartása. Igaz ez a szemételtakarításra vagy a téli hókotrásra egyaránt – mondta lapunknak Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatója.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aggódnak a nagyobb gazdaságok

A gazdaságok egy bizonyos birtokméreten felül akár a teljes földalapú uniós támogatást is elbukhatják. A kormány új tervét egy friss EU-szabályozás teszi lehetővé. Tovább olvasom