Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Szemétügy a Sárgán: kibelezett hűtők, állati belek

Szeged - Egy kupacban belek és más, felismerhetetlenné vált állati belső szervek hevertek tegnap a „Szemét és törmelék lerakása hatóságilag tilos" táblával szemben a Sárga üdülőtelepen, a töltés tövében. A területen évek óta megoldatlan problémát okoz az illegálisan lerakott hulladék.
– Most takaríttattam el 890 ezer forintért a szemetet, de már újra gyűlik – mondta Katona Antal, a Tömörkény István Üdülőtársulat elnöke. Évek óta megoldatlan problémát okoz a Sárga üdülőtelepen az illegálisan lerakott hulladék. A tápai Új-Sárga, Sárga és Tömörkény üdülőtelepre vezető út mentén, a töltés tövében folyamatosan legalább öt nagy illegális szemétdombot halmoznak fel ismeretlenek.

Az ártéri üdülők területe a vízügyé, az önkormányzat ott nem rendelkezik intézkedési joggal. Juhász Gyula (Fidesz–KDNP), a körzet önkormányzati képviselője elmondta, mivel minden évben visszatérő problémáról van szó, ezért valószínű, hogy egyes emberek sportot űznek abból, hogy idehordják a szemetet.

– Az üdülőtársulat nem áll a helyzet magaslatán – fogalmazott a képviselő, aki nem tartja valószínűnek, hogy a tápaiak hordják a területre a szemetet, mert az messze van a lakóházaktól, és ők fizetnek a szemétszállításért. A képviselő szerint azok hordják ide a szemetet, akik a gazdasági helyzet miatt életvitelszerűen élnek itt az üdülőterületen.

Tavaly január elseje óta a hulladékgazdálkodási törvény kötelezi a közszolgáltatókat az üdülőként nyilvántartott, valamint az időlegesen használt ingatlannal rendelkező tulajdonosok szemetének elszállítására, így a nyaralók, kiskertek és zártkertek tulajdonosait a szemétdíj megfizetésére. – A helyi hulladékgazdálkodási rendeletet nem igazították hozzá a törvényhez. Eddig nem a tulajdonosokkal, hanem az üdülőtársulattal volt szerződése a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek. Ez változhat a jövőben – tette hozzá az önkormányzati képviselő.

A tiltó tábla tövében. Kéri János nem hisz a szemének, hányan nézik hulladéklerakónak a Sárgát. Fotó: Frank Yvette
A tiltó tábla tövében. Kéri János nem hisz a szemének, hányan nézik hulladéklerakónak a Sárgát. Fotó: Frank Yvette


– A múltkor nem hittem a szememnek, kibelezett hűtőket hoztak ide. Ha nem volt 50 darab, akkor egy sem. Néhány éve felvetődött, hogy bekamerázzák a területet. Arra is gondoltunk, hogy jelképes összegért az itt élők közül néhányan figyeljék a lerakókat. Mi fizetünk más illegálisan lerakott hulladékának elszállításáért – magyarázta az üdülőtelep egyik lakója, Kéri János.

A „Szemét és törmelék lerakása hatóságilag tilos" tábla tövében többek között olcsó műanyag sörös-, boros-, üdítőspalackok, kutyaeledeles konzervdoboz, macskaeledeles zacskó, építési törmelék és egy fenyőfa hevert. Az út túloldalán, a töltés tövében további konzervdobozok láthatók, valószínűleg kóbor kutyák hordták szét. A legmegdöbbentőbb: egy kupacban belek és más, felismerhetetlenné vált állati belső szervek hevertek.
Az üdülőtársulat szombaton tartja közgyűlését, ahol megvitatják a szemétszállítás kérdését.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiengedhetik a sorozatgyilkost

Április végén dől el, hogy a többszörös gyilkosságért 1996-ban életfogytiglanra ítélt Bene László 20… Tovább olvasom