Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Szenes és boros sajtot is kóstolhattak Kisteleken

Kistelek - A polgármester nagymamájától tanult kalácstésztát dagasztott, mások hétkakasos pörköltet készítettek, vagy különleges házi sajtjaikat kóstoltatták az érdeklődőkkel szombaton Kisteleken. A sajt- és gasztronómiai fesztiválon Révész Máriusz mangalicasonkát falatozott, amire mi is rákaptunk.
– Legalább egy órán át kell dagasztani a tésztát, és fontos, hogy házitejet és mangalicazsírt használjunk hozzá – magyarázta szombat délután a kisteleki sportcsarnok előtt Nagy Sándor polgármester, aki könyékig a fateknőben gyúrta a házikalács tésztáját. Anyai nagymamájától tanulta a fortélyokat – mondta –, miközben egy friss szilvás gombócba harapott.

A kilencedszer megrendezett kisteleki sajt- és gasztronómiai fesztiválon igazi, látványkonyhával dúsított vásári forgatagba keveredtünk. A főzőcskézők mellett méztermelők, sajtkészítők, kézművesportékát, reformédességeket, íjászkellékeket, borokat, pálinkát árusítók standjainál nézelődött, kóstolgatott a tömeg. A hangfalakból az István, a király szólt, a forgatagba időnként belereccsent az egyik standon kínált „szittyakürt".

A bőség zavarával küszködtek a látogatók a sajtos standoknál. Fotó: Schmidt Andrea
A bőség zavarával küszködtek a látogatók a sajtos standoknál.
Fotó: Schmidt Andrea

A polgármester meghívására érkező Révész Máriusz fideszes politikus mangalica- (vagy ahogy a helyiek mondják: mangolica) sonkát falatozott. Miközben egy ízletes darabbal az újságírót is lekenyerezték, pontosabban „lesonkázták", megtudtuk, hogy a jó mangalicasonka titka – a mangalica maga. Odébb az alpolgármester, Pálinkás Pál gyerekorvos vagdosta akkurátusan a húsdarabkákat a tárkonyos raguleveshez, mellette egy bográcsban Gilicze László hétkakasos pörköltet főzött. Azt mondta, mivel ritkán kapni ennyi kakast, csak különleges alkalmakkor főz ilyet – de a fesztiválon mindenképpen meg akarta mutatni, mit tud.

A sportcsarnok bejáratánál Nagy Bandó András dedikálta könyveit, a bentebb felállított színpadon gyerekműsor zajlott, és a sajtkészítők remekeit kóstolhatták meg az érdeklődők. Magyar Józsefné és Szarvas Gáborné már bevásárolt: táskájukban harmincdekás házi sajttal elégedetten távoztak. Palotásné Eszter standjáról a gyerekek házi tejfölös kenyeret kaptak, a bordányi Ördög Gyula és Földháziné Zsuzsa asztaláról pedig a felnőttek kóstolhattak – többek közt – vörösboros, diós, illetve szenes sajtot. Az előbbi készítéséről szakmai titokra hivatkozva csak annyit tudtunk meg: egri bikavért használnak hozzá. A szenes sajtról pedig kiderült: hasfogónak nem jó, viszont a szén érdekes ízt ad neki.

Nagy Sándor tésztáját érdeklődve figyelte Révész Máriusz. Fotó: Schmidt Andrea
Nagy Sándor tésztáját érdeklődve figyelte Révész Máriusz.
Fotó: Schmidt Andrea

Kecskés tervezők

A kecskekörözött meggyőzött arról, hogy – bár egy doboznyi 800 forintba került – érdemes drágább tejtermékekkel is próbálkozni, mert különleges ízvilággal találkozhatunk. Falatozás közben megtudtuk: a kecskefarmot fenntartó Jahn Gabriella és Kupi Zoltán nem bánja, hogy feladta tervezői szakmáját, mert „farmerként" sokkal nyugisabb az életük.

Olvasóink írták

 • 2. Alf 2008. október 20. 15:19
  „Az Isten áldja meg a DM-et!
  (Magnet-tel max. egyet értek.....!!!)
  Hol és mikor adták közre, hogy lesz ilyen rendezvény!
  Imádom a sajtokat és én is szívesen kilátogattam volna!!!!!
  Gondolom a kisteleki buszmegállóban és a város környékén fatörzseken, kocsmaajtókon hírdették a rendezvényt!
  Kérjük a továbbiakban a pontos tényközlést.
  Ugye nem kerül "egy sarokház" árába????!!!!”
 • 1. Magnet 2008. október 20. 07:56
  „Miért van az, hogy általában utólag olvasom ,milyen klassz volt ez és ez a rendezvény?? Hol volt megírva mikor és hol LESZ ilyen fesztivál??”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy temetés 130-140 ezer forintnál kezdődik Szegeden

Szeged - Szegedi temetkezési irodákban érdeklődtünk: mennyibe kerül a végtisztesség? Legolcsóbb a temetés nélküli hamvasztás, 46 ezer forint. Tovább olvasom