Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Szennyvízben úszik Algyő néhány háza

Fél éve harcol az algyői Téglás utcai közcsatornából a kertjükben kibuggyanó szennyvíz eltüntetéséért Farkas Anna és édesanyja. A szakemberek szerint több falubeli, szabálytalanul, az eső elvezetésére is használja a szennyvízcsatornát, mely így nem bírja a terhelést. Az önkormányzat nagyobbra cserélteti a szennyvíz átemelésért felelős szivattyúkat.
– A környék szennyvize a mi kertünkben az aknán keresztül buggyan ki, ugyanis ha esik az eső, az utcai közcsatorna hirtelen megtelik – mutatja Algyőn a Téglás utca utolsó telkének sarkából kivezető, maguk ásta vízelvezető árkocskákat Farkas Sándorné. – Ilyenkor a konyhában a lefolyó csövön is kitör a szenny, iszonyatos bűz kíséretében. Közben persze a saját szennyvizünket a közcsatorna nem tudja elvezetni, ezért sem a mosógépünket, sem a mosogatót, sem a fürdőszobát nem tudjuk használni. Attól félünk, hogy a házunkat alámossa és tönkreteszi a szennyvíz, de tartunk a fertőzéstől is.

A nagyközség szennyvízcsatorna hálózatára 2003-ban kötötték rá a Téglás utca 145. számú házat.

A csatorna csapadékos időszakban akadozva vezeti el a szennyvizet. A bajt a tulajdonosok szóban és írásban folyamatosan ismételték a polgármesteri hivatalnak, illetve a Szegedi Vízmű Rt.-nek. A probléma azonban idén márciustól elhatalmasodott. Egyrészt azért, mert a sok szennyvizet termelő Mol Rt. ipartelepe mellett a faluszéli szabadidőközpont is rákötött a nagyközség csatornahálózatára, másrészt idén a szokásosnál több eső esett.

– A türelmünk elfogyott – jelenti ki Farkas Anna. – A vízmű az önkormányzatra hárít minden felelősséget, a csatornadíj elengedéséről hallani sem akar. Mi a hiba kivizsgálását és az üzemképes állapot biztosítását várjuk el a vízműtől, akivel a csatornahálózatra kötéskor közszolgáltatási szerződést kötöttünk.

Algyő mély területe – a Téglás utca végén álló 8-10 ház, a Korsó, a Pesti utca egyes ingatlantulajdonosai is panaszkodnak esős időben a szennyvízelvezetés akadozására és a bűzre. A falunak ezen része felé „lejt" a szennyvízcsatorna hálózat.

– Az érintett algyőiekkel napi kapcsolatban állunk, a napokban jártam a környéken a vízmű igazgatójával és főmérnökével – rögzíti a helyzetet Piri József, a nagyközség polgármestere. – A Vízmű Rt. négy csapata most utcáról utcára járva föltérképezi, hol kötötték illegálisan a szennyvízcsatornára a csapadékvíz elvezetőket. E pontokat meg kell szüntetni. Közben az önkormányzat megrendelte a Szeder utcai átemelőben a nagyobb kapacitású új szivattyúkat. De addig is, ha szükséges, tartályokba kell szivattyúzni a faluszéli területen álló házakat veszélyeztető szennyvizet. A Vízmű Rt. kész a kár elhárítására, illetve a probléma megoldására.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hallás és a beszéd tanulható

Szegeden 1901-ben alapítottak iskolát halláskárosultaknak. Az elmúlt száz esztendőben sokat… Tovább olvasom