Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Szénszünet: 40–60 milliót spórol a szegedi egyetem

Szeged - Ma délutántól január 2-áig téli szünetet tart a Szegedi Tudományegyetem. A két ünnep között négy munkanapon zárva marad a legtöbb egyetemi épület. Három kollégium tart nyitva, a Jancsóban korlátozott számban más diákszállásokról is fogadják a hallgatókat.
Vigyázni kell a virágokra

Minden épületben előre kellett jelezni, ha olyan élőlények vannak, amelyek nem bírják ki 10 Celsius-fok alatt. A Rektori Hivatalban például minden növényt egy terembe helyeznek, itt biztosítják nekik a megfelelő hőmérsékletet.

– Ma indulok haza, január 3-án jövök vissza – mondja Mikes Noémi, a Móra Ferenc Kollégium lakója. Ahogy a legtöbb diákszálláson, náluk is szénszünetet tartanak ma 14 órától január 2-áig. – Nem örülök a kényszerszünetnek, egy héttel előbb kezdődött a vizsgaidőszak, ez pedig egybecsúszott az utolsó heti rohammal, amikor zárthelyis vizsgákat hirdetnek az oktatók. Azért megértem, muszáj spórolni – tette hozzá.

Az SZTE közleménye emlékeztet: a szénszünet oka, hogy egy kormányhatározat szerint az intézmény állami támogatásából több mint 2 milliárd forintot zárolt a fenntartó Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Megírtuk: a kevesebb forrás miatt kénytelen takarékoskodni az SZTE. A téli szünettel 40–60 millió forintot próbál megspórolni energiaköltségeiből.

A Jancsó-kollégium nem zár be, 22-en érkeznek ide más diákszállásokról. Fotó: Schmidt Andrea
A Jancsó-kollégium nem zár be, 22-en érkeznek ide más diákszállásokról. Fotó: Schmidt Andrea

Z
Jelenléti ív

Az Id. Jancsó Miklós Kollégiumban minden „új" lakónak naponta alá kell írnia egy jelenléti ívet. A kollégisták elmondták: közleményben tudatták velük, hogy nem fogadhatnak vendéget a szénszünet alatt, csak az aulába jöhetnek a látogatók.

árva marad a legtöbb egyetemi épület, kivéve a gyógyászati funkciókat ellátó ingatlanok, ott biztosítják a fűtést. Az előírás szerint 10 Celsius-fok alatt kell tartani az épületeket a szénszünet alatt, ezt az egyetem biztonsági szolgálata ellenőrzi. Az egyetem sajtóosztályától megtudtuk: a diákszállások közül csak az általános orvostudományi karhoz tartozó Apáthy István Kollégium, az Id. Jancsó Miklós Kollégium és a gyógyszerésztudományi karhoz tartozó Semmelweis Ignác Kollégium tart nyitva, főleg a sok külföldi diákra való tekintettel.

– A Jancsóban biztosítunk helyet azoknak a hallgatóknak, akik év közben más diákszállókon laknak – tudtuk meg Molnárné Gavallér Anikó gazdasági vezetőtől. Előzetesen kellett jelentkezni hozzájuk, 22-en jönnek. Mindenkinek találtak helyet, egy emeletre kerülnek a vendégek. Az egyetem közölte: akinek bezárt a kollégiuma a szénszünet alatt, annak visszatérítik a kimaradó időszak árát.

Olvasóink írták

 • 7. NostraMamus 2011. december 23. 22:25
  „Kedves Csecs,
  nem ülsz te fordítva a bilin?
  Talán az oktatók hisztizték ki maguknak a 6+1 hetes vizsgaidőszakot?”
 • 6. havranek 2011. december 23. 20:14
  „Maga a név mármint a "szénszünet" az én gyermekkoromból ered , akkor valóban a szó valódi értelmében a szén és nem a rávaló pénz hiányzott . Akkori "bölcs" vezetőnket Rákosi Mátyásnak hívták ! Ma már tudjuk nem volt bölcs ! Most is van "bölcs" vezetőnk meg újra "szénszünetünk" ! Lehet ,hogy igaz ha nem tanulunk belőle a történelem megismétli önmagát ?”
 • 5. Csecs 2011. december 23. 11:48
  „Én kiterjeszteném a "szénszünetet" minden hétvégére és ünnepnapra. Van olyan elvetemült, kisiklott szakbarbár "tudós", aki Húsvéthétfőre hirdet meg ZH-t. Hallottam már sopánkodni oktatót, hogy sok a vizsgázója, miért nem lehet dec. 24-én(!!!) vizsgát meghirdetni! Ráfér egy kis kényszerszünet az ilyen munkamániás güzükre, hátha az ünnep alatt elgondolkoznak, milyen együtt lenni a szeretteivel és majd jövőre sem kényszeríti rá a hallgatóit, hogy tanulással/vizsgára készülődéssel töltsék a Karácsonyukat!
  Azt is tegyük hozzá, hogy a kollégiumok az EHÖK kezén vannak, a Török-maffia pedig igen alkuképes ilyen esetekben. A fűtésen megspórolt pénz majd megy az "Örökös Hallgató" kasszájába.”
 • 4. Monthechristo 2011. december 23. 10:59
  „Egyszerű téli szünet,van minden évben::)))))”
 • 3. achilleus 2011. december 23. 09:52
  „1. Együgyű 2011.12.23. 08:28
  Majd nézd meg januárban hogyan pörög a gázóra például az Ady téri épületben, hogy 15 fokot elérje a léghőmérséklet, a kihűlt 1,5-2 méter vastag falak miatt, miközben a radiátorok izzanak. Kb. január 20-án áll vissza a "normál üzemmód". Egyébként volt már ilyen a 90-es évek elején. VISZONT, bizonyosan nincs túlfűtve úgy egyéb időben némely épület?? Vagy csak mániákus szellőztetők egyes kollégiumok lakói, mikor az ablakok fele félig nyitva?”
 • 2. .suhym. 2011. december 23. 09:37
  „Off

  Tudom, hogy OFF, de az írott sajtóban megjelent írások nem mindegyike olvasható az online kiadáson?

  ON”
 • 1. Együgyű 2011. december 23. 08:28
  „Eddig ezt az intézkedést mért nem tette meg az egyetem gazdasági vezetése?
  Talán mert az egyetem vezetésének eddig mindegy volt! A fizujuk és jutalmaik is biztosítva voltak eddig?
  Én csak közép szintű gazdasági vezető voltam, de ezt rég bevettettem volna a költségek csökkentése érdekében!
  Vagy papírokkal a józan paraszt logika nem jár?
  Talán ezt az ideavanzsált észkombájn tette, hogy a bevételei biztosak legyenek?
  ,,Az SZTE közleménye emlékeztet: a szénszünet oka, hogy egy kormányhatározat szerint az intézmény állami támogatásából több mint 2 milliárd forintot zárolt a fenntartó Nemzeti Erőforrás Minisztérium." Persze ez volt az oka, hogy az észt használni kellet! Lehetne még takarékosabbá tenni a szegedi egyetemet? Szerintem igen! De én vezetői székben nem ülök és ez által magas bevételem nincs! Akkor meg minek Ötleteket adni? Az oktatók és kutatók, stb meg szívjanak a kevesebb költségvetés miatt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitiltják a füstölgőket a pályaudvarokról is

Január 1-jétől: tilos lesz rágyújtani a pályaudvarokon, a vasútállomásokon, a megállóhelyeken és a peronokon, valamint az összes személyszállító vonaton. Tovább olvasom