Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Szent-Györgyi-emlékszoba a TIK-ben

Szeged - Ahogyan hétfőn Peter Doherty Nobel-díjas professzor az egyetem Ságvári gyakorló gimnáziumába látogatott el, úgy a kedden Szegedre érkezett Andrew V. Schally szerdán délelőtt a Radnóti-gimnáziumban ismerkedett meg középiskolás diákokkal.
A Nobel-díjas tudós az iskolai emlékkönyvébe azt írta: örül, hogy olyan kiváló, a természettudományos tárgyak területén is nemzetközi sikereket elért gimnáziumba látogathatott el, mint a Radnóti.

A csütörtökön kezdődő, vasárnap záruló konferenciasorozatra készülve a plenáris üléseknek otthont adó József Attila Tanulmányi és Információs Központban berendezték a Szent-Györgyi-emlékszobát. Nem csak a C-vitamin atyjának tekinthető, szegedi kutatói eredményeiért 75 évvel ezelőtt Nobel-díjjal jutalmazott Szent-Györgyi Albert munkásságát ismerhetik meg a látogatók. A magyar származású Nobel-díjasok tablóját is felvonultatják: látható Csíky László orvos, ismert portré- és karikatúraszobrász domborműve.

A magyar származású Nobel-díjasokat örökíti meg Csíky László domborműve. Ez is része az emlékszobának. Fotó: Schmidt Andrea
A magyar származású Nobel-díjasokat örökíti meg Csíky László domborműve.
Ez is része az emlékszobának. Fotó: Schmidt Andrea

További öt Nobel-díjas tudós érkezett Szegedre szerda délután. Eric Wieschausés John E. Walker, Robert J. Huber, Bert Sakmann, valamint R. Timothy Hunt is részt vett a szerdai díszvacsorán. A tudósokat Bogsch Erik, a rendezvényt támogató Richter gyógyszergyár vezérigazgatója, valamint az universitas és a város vezetői köszöntötték. A szegedi egyetem nemzetközi konferenciasorozatának megnyitója csütörtökön 13 óra 30 perckor lesz.

Olvasóink írták

  • 1. Show 2012. március 22. 13:21
    „Ezekről az emberekről kellene sokat cikkezni, bemutatni életüket és munkásságukat. Sajnos manapság a mai fiataloknak, de még a szüleiknek is a való világ, a megasztár, a csillag születik és hasonló intelligencia mentes műsorok az etalonok, a követendő példák. Elnézést kérek a Délmagyartól, de Önök is hibásak, hogy ezeket részesítik előnyben, nem pedig az igazi értéket és számolnak be róla.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszdoktori címet adna Schmitt Pálnak a DK

"Adjon a szegedi egyetem díszdoktori címet Schmitt Pálnak, mert könnyen lehet, hogy jövő héten kiderül, a köztársasági elnök nem is doktor." Tovább olvasom