Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Szent-Györgyi-emlékszoba nyílt a szegedi Dériben

Szeged - Pontosan tegnap volt 75 éve, hogy Szent-Györgyi Albert átvette a Nobel-díjat: ennek emlékére, és azt felidézve, hogy 80 éve állította elő a C-vitamint paprikából, emlékszobát avattak a tudós egykori lakó- és munkahelyén, amely ma a Szegedi Ipari Középiskola Déri Miksa Tagintézményének ad otthont.
Vargáné Szőke Márta igazgató az iskolában rendezett, szerdáig tartó Szent-Györgyi-napok nyitóünnepségén elmondta: az épület méltán nevezhető a C-vitamin szülőhelyének, hiszen Nobel-díjasunk itt mutatta ki 1932 őszén a paprika C-vitamin-tartalmát. Az 1930-as évek stílusának megfelelő, korhű bútorokkal berendezett helyiség és a benne látható állandó kiállítás szellemi atyja Hannus István kémikus, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora.

Szent-Györgyi-emlékszoba nyílt a szegedi Dériben. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
A Szent-Györgyi Albert Emlékév záróünnepségét rendezték tegnap az SZTE a Rektori Hivatalban, ahol Sándor János rendező adta át a Sófi József Ösztöndíjakat. Megkapta Baranyai Tamás orvostanhallgató, különdíjat vett át Berki Viktor marketing szakos hallgató és Pápa Zsuzsanna fizikushallgató. A Sófi-alapítvány elismerésében részesült még Balogh Dávid harmadéves doktorandusz, a Biológia Doktori Iskola kategória díjazottja, valamint Kálmán Sára negyedéves medikus, az alapítvány kuratóriumi díjasa.

Szent-Györgyi-emlékszoba nyílt a szegedi Dériben. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A Szegedi Egyetemi Énekkar és az Universitas Szimfonikus Zenekar kamarazenekara hangversenyén ősbemutatóként felcsendült a Benedekfi István által komponált Szent-Györgyi-himnusz. Az emlékévhez kötődő Minden, ami C-vitamin elnevezésű fotópályázat első díjasa Pálúr Paloma Kíra elsőéves gyógyszerészhallgató, Az én Szent-Györgyim című esszépályázat győztese Kincses Lilla másodéves medikus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jégkorszak a Szegedi Vadasparkban

Az extrém hideg, a havas időjárás miatt kicsit más gondoskodást, több odafigyelést igényelnek az élőlények minden állattartótól, így a Szegedi Vadaspark gondozóitól is. Tovább olvasom