Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Szent-Györgyi-szobor: 10 pályázat érkezett

Szeged - 9 pályázó 10 pályamunkát adott be az önkormányzat országos Szent-Györgyi Albert-szoborpályázatára. Zsűrizés egy hét múlva, szobor bő négy hónap múlva lesz.

Csütörtökön lejárt a Szent-Györgyi Albert-szobor pályázatának leadási határideje. 9 szobrász 10 gipszmakettet adott be a polgármesteri hivatal művelődési osztályára. Szegedről hatan pályáztak: az ülő tudóst egyedüliként Beliczai Mária képzelte el, Brzózka Marek a Nobel-díjával ábrázolja, Kalmár Márton, Simor Márton, Szemerey-Kiss Balázs és Tóth Sándor ugyancsak egy-egy, a fotókról jól ismert pillanatot örökített meg. A mátészalkai Bíró Lajos két talapzattal is készült: eredeti elképzelése szerint a Dugonics téri rektori épület lépcsőjére állítja a biokémikust. Ha ez nem felelne meg a kiírásnak, az alkotás önálló alapra is helyezhető. Paulikovics István Budapestről száll versenybe. A hollókői Poós AnnaPoós László művészházaspár két pályaművel indul, mindkettőn paprikára emlékeztető talapzaton áll a C-vitamin felfedezője.

Tessék választani... Fotó: Frank Yvette
Tessék választani...
Fotó: Frank Yvette

– A pályaműveket május 10-én, pénteken a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által felkért négytagú szakértői bizottság bírálja el a városi főépítész és a polgármesteri hivatal munkatársának jelenlétében, javaslatot tesznek a sorrendre, végső döntést pedig a közgyűlés hoz majd – tájékoztatott a Pappné Zánthó Rita művészeti főtanácsos.

...9 szobrász 10 gipszmaketjét mutatták be a városházán. Fotó: Frank Yvette
...9 szobrász 10 gipszmaketjét mutatták be a városházán.
Fotó: Frank Yvette

A győztesnek rövid ideje marad terve kidolgozására, mert a szobrot a Nobel-díjas tudós születésének 120. évfordulójára, szeptember 16-án tervezi felavatni a város. A szegedi egyetem és Szeged egyik legkiemelkedőbb alakjának köztéri megformálására kiírt pályázatról februárban döntött a közgyűlés. A képzőművészeti szakmai szervezetek segítettek országosan meghirdetni. Megírtuk: az emlékmű a felújított Dugonics térre kerül, az egyetem rektori hivatala elé, a Kárász utca felőli sarokra. Az egész alakos szobor pályázati díjaira 500 ezer forintot, a megvalósítására 6,5 millió forintot különítettek el a képviselők.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2013. május 05. 22:13
    „látom az egész alakos alkotásokat. Rendben is van ez. Gróf Klebelsberg Kunot "gazdának" szólította Szent-Györgyi. Szeged sorsának alakulásában ez a szintlönbség a két személyiség között. Ennek megfelelöen gróf Klebelsberg Kuno kapott Szegedtöl egy mellszobrot. Mit ne mondjak. Meghökkentö fapados bunkóság a város részéröl ez a negligencia. Még mindig ki lehetne köszörülni a csorbát, ha a mellszobrot a helyére a Dóm térre beállítanákk és egy röndös egész alakos Klebelsberg-szobrot állítanának a Széchenyi térre. Plusz Szent-Györgyi, persze.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágtenger a Marson

A napokban a virágoké a főszerep a szegedi Mars téren. Ballagásra csokrokat, anyák napjára cserepes virágokat visznek. Tovább olvasom