Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

Szent-Györgyi Albert helyei

Szeged - Május végétől négy csütörtökön Szent-Györgyi Albert alakját, a Nobel-díjas tudós szegedi egyetemi időszakát idézi föl A hely. Az MR1 népszerű műsorsorozatának riportere, Farkas Erika tegnap azokon a helyeken sétált, amelyeken egykor Szent-Györgyi, és közben riporterként kérdezett – a rádiós stáb pedig rögzítette a beszélgetéseket.
„Így lesz egy férj gyávaságából világra szóló felfedezés" – idézte Szent-Györgyi Albertet Hannus István. A Szegedi Tudományegyetem vegyészprofesszora szinte kétségbeesve telefonált, hogy ezt a fontos mondatot elfelejtette említeni tegnap a Dériben, amikor rögzítették A hely rádiós riportműsort. Pedig ez a csattanója annak az anekdotának, ami arról szól, miként fedezte fel a szegedi paprikában a „C-vitamin-bombát" Szent-Györgyi Albert.

Szent-Györgyi Albert helyei. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
Ez a történet és a Szent-Györgyi-sztori sok kevéssé ismert részlete is föltárul majd a rádióhallgatók füle hallatára Farkas Erika népszerű műsorában. A riporter tegnap felfedezte a helyeket, ahol Szent-Györgyi élt és dolgozott. Így betért a Kálvária téri iskolaépületbe is, közvetített az ottani helyekről: az első laborról, ahol a Nobel-díjat eredményező felfedezések születtek, és a Szent- Györgyi első szegedi lakásából kialakított tantermekről, járt a kertben, ahol egykor családjával fényképezkedett.

A Szegedi Tudományegyetem jelenlegi rektorával, Szabó Gáborral, valamint az intézményi levéltár vezetőjével, Vajda Tamással a Szent-Györgyi Emlékszobában a múltat a jelennel keverték. A professzori méltósághoz való viszony, a rektori teljesítmény ugyanúgy szóba került, mint a férfiúi hódítások természete, vagy a feleségek száma. Az időutazásban fölidéződött Klebelsberg Kunó alakja is, mert külföldről ő hívta haza a fiatal tudóst, akinek első útja a kultuszminiszter dómbeli sírjához vezetett, amikor 75 éve megtudta, neki ítélték az orvosi Nobel-díjat. A rektor az is elmondta, hogy az egyetemi Szent-Györgyi-gyűjteménybe örömmel fogadnak minden, Szeged Nobel-díjasához kötődő tárgyat, dokumentumot, emléket.

Szent-Györgyi Albert helyei. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
„Milyen volt a hangja?" – kérdezte a riporter a Szent-Györgyi-tanítvány Wollemann Máriától a Dóm téri egyetemi épületben. Az egykori orvosi vegytani intézet, a mai SZTE Szerves Kémiai Tanszékének könyvtárszobájában ugyanazokban a bőrfotelekben üldögéltek, mint „a prof" és munkatársai. Vincze Irénnel, a tanszék emerita professzorával belelapoztak egy 77 éves leltárkönyvbe. Tóth Gáborral, a mai orvosi vegytani intézet professzorával pedig az utódokról, a példaképről is beszélgettek.

Vita kerekedett a TIK-ben, mikor a riporter kérdéseire a tudomány egykori és mai finanszírozása közti különbségig jutott a beszélgetés. Az ugyancsak „utódtanszéknek" számító Biokémiai Intézetet vezető egyetemi tanár Dux László, valamint a szegedi egyetem két rektorhelyettese – Pál József és Varró András – mondott véleményt.

Szent-Györgyi Albert helyei. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
Farkas Erika kíváncsian nézte az egyetemtörténeti gyűjteményt, miközben a Klebelsberg Könyvtár igazgatója, Máder Béla a Szent-Györgyi által is forgatott itteni kiadványokról mesélt. Végül kinéztek az ablakon: a parkban a Tudományok fájára láttak. A kocsányos tölgy emlékeztet arra a márciusi nemzetközi konferenciára, amelyen kilenc Nobel-díjas tudós is megjelent, hogy így is kifejezze tiszteletét Szent-Györgyi Albert tudósi és emberi teljesítménye előtt.

További részlet? Kiderül A hely című műsorból, amelyet május 31-én, június 7-én, június 14-én és 21-én 11 óra 5 perctől hallgathatunk meg a Kossuthon.

Olvasóink írták

  • 1. Atlasz 2012. május 19. 10:12
    „Farkas Erika műsora egyike azon keveseknek, amelyek hallgathatók, sőt: ki nem hagyandók! a fülkeforradalmi Kossuth Rádióban! Nagyszerű egyéniség, kiváló rádiós - hogyhogy még nem rúgták ki?!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztálykirándulás: hová és mennyiért?

Változatos képet mutat a Csongrád megyei iskolák idei osztálykirándulásainak programja. Tovább olvasom