Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Szent-Györgyi Albert kalandos életének titkai

Szeged - Az élet titkát kutató tudós. A sportot és a szebbik nemet egyaránt kedvelő kiváló tanár. Humanista, de kötődött a politikához. Ő Szent-Györgyi Albert, az egyetlen magyar, aki szülőföldjén élt és szegedi professzorként dolgozott, mikor elnyerte a Nobel-díjat – 70 évvel ezelőtt.
Erre emlékezve és emlékeztetve villantjuk föl most induló, tíz napon át jelentkező sorozatunkban Szent-Györgyi Albert ellentmondásos életének titkait.

„Látni, amit már mindenki látott, és azt gondolni róla, amit még senki sem gondolt." Ez Szent-Györgyi Albert tudományos hitvallása. Az ellentmondások végig kísérték életét. Gyerekként például rossz tanuló volt, de kutató-orvosként nemzetközi hírnevet szerzett. A vándorévek után ismert tudósként, 1928-ban érkezett Szegedre. Itt kiváló lehetőségeket kapott munkájához, így legnagyobb tudományos felfedezései a Tisza-parton születtek. Itteni eredményeiért nyerte el a Nobel-díjat, melyet Stockholmban 1937. december 10-én vett át.

Szent-Györgyi Albert, az élet titkát kutató tudós. Archív fotó

Legendák keringtek róla, akármerre járt a nagyszerű tanár, aki a szegedi egyetem rektoraként is fontosnak tartotta az ifjúsággal való külön foglalkozást. A szegedi hallgatók egyik kedvence volt az atléta alkatú, szőke hajú, világoskék szemű „prof", aki szinte minden sportot szívesen kipróbált: rendszeresen teniszezett, lovagolt is, az algyői repülőtéren tanulta meg uralni a levegőt. A sármos férfit, a lányos apát olyannyira elvarázsolták a nők, hogy négyszer nősült életének 93 éve alatt.

Dezertálással menekült az első világháborúból. Később az antifasiszta ellenállási mozgalom vezetője lett, Hitler maga követelte kiadatását, a Gestapó üldözte. A második világégés után honatyává választották, de az 1947-es fordulattal személyes szabadságát is veszélyeztetve érezte, ezért Amerikába emigrált, ott élt negyven évig, élete végéig.

Iskolát teremtett Szent-Györgyi Albert, szegedi kutatómunkáját máig folytatják tanítványai és azok tanítványai.

Olvasóink írták

  • 2. söprű 2007. december 02. 19:32
    „Ilyen ferdítéseknél, csúsztatásoknál hol van a jobboldal?? Bár én azt sem értem, miért kell ezeket a tényeket elhhallgatni.”
  • 1. söprű 2007. november 28. 20:02
    „De nagyot ugrottunk az első világháborús "dezertálástól" az "antifasiszta ellenállás"-ig! Miért kell az önkormányzati lapban és itt is elhallgatni, hogy a Kállay-kormány különbéke-delegációját is ő vezette?
    http://mek.oszk.hu/01900/01906/html/index1367.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romák segítik a katasztrófavédelem munkáját

Szeged - Szerda délután együttműködési megállapodást írt alá a Csongrád megyei Katasztrófavédelmi… Tovább olvasom