Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Szent-Györgyi leveleitől az ősnyomtatványokig

Szeged - A Klebelsberg Könyvtár féltve őrzött ősnyomtatványai között is jártak, megcsodálhatták például az első magyar nyelvű szakácskönyvet a különgyűjteményeket bemutató tárlatvezetés látogatói.
Sokféle megszólítással illették levelekben Szeged Nobel-díjas tudósát, Szent-Györgyi Albertet. A baráti „Kedves Berci!"-től a „Méltóságos Professor Ur!"-on át a „Kedves Tudós Bácsi!"-ig záporoztak a megszólítások. Ezeket is elolvashatták, kezükbe vehették, akik részt vettek múlt hét csütörtökön az SZTE Klebelsberg Könyvtárban a Régi könyvek, ritkaságok, különlegességek című rendhagyó tárlatvezetésen.

A hatalmas bibliotéka különgyűjteményeiben folyó munka rejtve marad, de a nagyközönséghez is szólnak, hiszen a zömében helyben használható dokumentumokat bárki lapozgathatja, aki beiratkozott. Az egyetemi, a társadalomelméleti, a zenei, a keleti gyűjteménnyel, a médiatékával találkozott az a 10-15 érdeklődő, aki a tárlatvezetésre ellátogatott.

A Klebelsberg Könyvtár féltve őrzött kincseit is láthatták az érdeklődők. Fotó: Frank Yvette
A Klebelsberg Könyvtár féltve őrzött kincseit is láthatták az érdeklődők.
Fotó: Frank Yvette

– Kicsi korom óta régi könyvekkel szeretnék foglalkozni. Nekem ez a része tetszett a legjobban, mert érdekel a több évszázados könyvek múltja és külső megjelenése – mondta Sándor Anna. A szegedi lány jelenleg idegenforgalmi szakmenedzsernek tanul, de nem adta fel az álmát, hogy később könyvritkaságokkal foglalkozzon.

Neki, és alighanem mindenkinek a Régi Könyvek Tára jelentette a legnagyobb élményt, ez a könyvtár legexkluzívabb helye. – Itt őrizzük a legrégebbi könyveket. A körülbelül 15 ezer darabos állományból 15 darab úgynevezett ősnyomtatvány található nálunk, míg például az Országos Széchényi Könyvtárban több mint ezer darabot számlálnak – beszélt Varga András, a gyűjtemény vezetője a könyvnyomtatás kezdeti időszakából, a 15. századból való kötetekről. A festett üvegablakokkal ékesített terem is publikus, de szigorúbb rendszabályok vonatkoznak az oda belépőkre. Ők birtokolják az első magyar nyelvű szakácskönyvet 1698-ból, a legrégebbi könyv pedig egy 1476- ban Velencében megjelent Biblia. A könyvtári túrán belelapozhattunk egy ősnyomtatványba, Bartholomaeus Anglicus A dolgok sajátosságáról című lexikonjába, amely a szegedi ö-ző nyelvjárás legkorábbi írásos emléke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjátadó gálával kedden zárul az Armel

A nagyszínházban kedden 20.30-kor kezdődő díjátadó gálahangversennyel zárul a hatodik Armel Operafesztivál. Tovább olvasom