Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Szent-Györgyi nevét viseli a Rotary Club

A Szent-Györgyi Albert nevét viselő szegedi Rotary Club szombaton ünnepelte újraalakulásának 15. évfordulóját. A városházán megtartott megemlékezésen Lakatos Jenő soros elnök mondott ünnepi beszédet.
Berend Richárd, Lakatos Jenő, Benyik György és Szabó Elek a Rotary Club rendezvényén. Fotó: Frank Yvette
Lakatos Jenő, a szegedi Rotary Club soros elnöke a Nobel-díjas szegedi tudós, Szent-Györgyi Albert szavait idézte szombati, az 1991-es újraalakulást ünneplő városházi köszöntőjében: „Rotariánus mindenki, aki elsősorban nem érvényesülni, hanem szolgálni akar." Szeged világhírű tudósa maga is a Rotary Club elnöki tisztét töltötte be 1937-ben, az utókor pedig azzal tisztelgett emléke előtt, hogy 2005-ben felvette a nevét. Szombaton a helyi Rotary tiszteletbeli tagjává választották az osztrák állampolgárságú R. Engelbert Wencheimet, a 2004–2005-ös év rotarys „kormányzóját", aki a Dóm akadálymentesítésére saját vagyonából áldozott. Az ünneplés este a Novotelben, vacsoraasztal mellett folytatódott, az est sztárvendége Malek Andrea volt.

A nemzetközi Rotary mozgalom – amelyet 1905-ben, szakmai klubként hoztak létre Chicagóban – szellemisége 1925-re jutott el Magyarországra, az első klub még abban az évben meg is alakult Budapesten. A második a sorban a debreceni volt, majd harmadikként, 1928-ban Szegeden is összefogott az elit. Szegeden a rendszerváltást követően 1991-ben szervezték újra a Rotaryt, alapítójaként, első elnökeként Balogh Sándor professzort jegyzik. A klub az eltelt másfél évtizedben 45 millió forintot gyűjtött össze szegedi fejlesztésekre, és 15 milliót adott a határon túli magyarok támogatására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József érdemrendet kapott

Az 1956-os forradalom ötvenéves évfordulója alkalmából számos kitüntetést, elismerést adott át… Tovább olvasom