Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Szent Anna-napi búcsú Algyőn

Algyő - Anna-napi búcsút tartanak a nagyközségben július 23–24-én. A település lakossága római katolikus vallású, védőszentjük Szent Anna, a keresztény hagyomány szerint Szűz Mária édesanyja. A név jelentése: kegyelemmel áldott.
A lakosság a védőszentjéről elnevezett római katolikus templomot a 14. században gótikus stílusban építtette, amelyet a 18. században barokk stílusban átépítettek. A templom plébániájának pecsétjén először 1761-ben látható Szent Anna félalakos ábrázolása.

A magyar néphagyományban Szent Annát – különösen a Dél-Alföldön, így Algyőn is – Kedd asszonyaként tisztelik. A legendák szerint az asszonyok ezen a napon nem vállaltak napszámot vagy robotot. Bálint Sándor szerint Szent Annát kiváltságos patrónájaként tisztelte az asszonynép, de tisztelték azok is, akiknek foglalkozása valamiképpen a gazdaasszonysággal, az asszonyi gondoskodással függött össze, így a szövőmunkások, a csipkeverők és a seprűkötők. Ezenkívül védőszentje volt a kádároknak és a bányászoknak, akiknek másik védőszentje Borbála, akiről a nagyközségben a fürdőt nevezték el. Algyő neve egyébként először Villa Geu névalakban az 1138-ban íródott dömösi prépostság adománylevelében szerepelt. Bár ez a falu első írásos említése, a település jóval korábbra vezetheti vissza eredetét. A honfoglaláskor már nagy valószínűséggel lakott hely volt: birtokosai a vezérlő fejedelmi törzs tagjai voltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mezőőr vigyáz a zsombói terményekre

Mezőőr vigyázza a zsombói terményeket a hónap eleje óta. Ha gyanús szüretelőket vagy ismeretlen, megrakott autókat lát, igazoltathat is. Tovább olvasom