Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Szent Anna védi az algyőieket

Algyő - Anna-napi búcsút tartottak a nagyközségben a hétvégén. Szent Anna félalakos ábrázolása először 1761-ben jelent meg a róla elnevezett templom plébániájának pecsétjén.
Több száz éve kérik az algyőiek Szent Anna közbenjárását különböző problémáik megoldásához: Szűz Mária édesanyja eddig mindig megsegítette az itt élőket. Ezért vált a település védőszentjévé, valamint róla nevezték el a helyi katolikus templomot is. A plébánia pecsétjén először 1761-ben jelent meg Szent Anna félalakos ábrázolása.

A nagyközségben a hétvégén rendezték az Anna-napi búcsút; Szűz Mária édesanyjáról tegnap délelőtt misén és körmeneten emlékeztek meg, délután pedig fogatos felvonulást és menettáncot tartottak a templomtól a faluházig. A magyar néphagyományban Szent Annát – különösen a Dél-Alföldön, így Algyőn is – a kedd asszonyaként tisztelik.

Fotó: Kanrok Csaba
Anna-napi búcsú Algyőn.
Fotó: Karnok Csaba

A legendák szerint az asszonyok ezen a napon nem vállaltak napszámot vagy robotot. Bálint Sándor szerint Szent Annát kiváltságos patrónájaként tisztelte az asszonynép, de tisztelték azok is, akiknek foglalkozása valamiképpen a gazdaasszonysággal, az asszonyi gondoskodással függött össze, így a szövőmunkások, a csipkeverők és a seprűkötők.

Ezenkívül védőszentje volt a kádároknak és a bányászoknak is, akiknek másik védőszentje Borbála, akiről a nagyközségben a fürdőt nevezték el. Ahogy Piri József polgármester mondta néhány éve a fürdőmegnyitón: a névválasztás elegáns és méltó kifejezője Algyő és a Mol jó kapcsolatának.

Olvasóink írták

  • 1. boldiat 2010. július 26. 18:40
    „Algyő egy szuper jó hely annak aki szereti a harmónikus, gyugodt családi légkört!-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sándorfalva is kinőtte a bölcsődéjét

Minden évben többszörös a túljelentkezés a 20 férőhelyes sándorfalvi bölcsődébe – jelenleg 43 név szerepel a várólistán. Tovább olvasom