Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Szent Dömötör rejtett kincsei

Szeged, Ásotthalom, Röszke - A dóm helyén állt Szent Dömötör-templomot száz éve kezdték el lebontani. A barokk ékszerdoboz kincsei a Fekete Házban, a várban, a fogadalmi templomban és a Dóm téren, valamint Ásotthalmon és Röszkén láthatók.
Száz éve, 1913-ban bontották le a Szent Dömötör-templomot, hogy a szegediek 1879-es nagy árvíz után tett felajánlásának megfelelően felépülhessen a helyén a fogadalmi templom.

– Nem volt szükségszerű, hogy lebontsák ezt a barokk templomot. Hiszen a város elég nagy volt, és vagy nyolc helyet kijelölt az elöljáróság dómnak, hogy ezt a középkori, sőt a Dömötör-torony révén tudjuk, hogy a XI. századig visszanyúló takaros templomot ne kelljen felszámolni – magyarázza a bontás összefüggéseit Zombori István történész, nyugalmazott megyei múzeumigazgató.

Szeged, keresztre feszített Jézus szobor a dómban.
Keresztre feszített Jézus szobor a szegedi dómban.
Fotó: Frank Yvette

– Nem az egyház döntött, hanem a város, hiszen a Dömötör-templom a városé volt, így határozhatták el a képviselői, hogy a helyén építsék fel a dómot. Mivel igazán sem a város, sem pedig az egyház nem érezte magáénak a templomot, nem oldották meg azt sem, hogy a remek berendezését megfelelő helyre szállítsák át. Amit tudunk, hogy a templom külső barokk homlokzatán volt Szent Dömötör, Szent István és Szent László szobra, valamint egy kőből faragott Szeged-címer – ez bekerült a múzeumba.

A Fekete Házba belépve látni Szent Istvánt és Szent Lászlót meg a kőcímert, a vár kőtárában pedig helyrehozva a Szent Dömötör-szobrot, amely a röszkei tanyavilágban bukkant fel. A templom főoltárán is volt egy gyönyörű faragott Szeged-címer, amelyet Hörger Antal készített. Ezt jelenleg restaurálva a Fekete Ház kiállításán lehet megnézni, csakúgy, mint a Keglovich Emil szegedi fényképész által száz éve készített templomfotókat. Ezeken a felvételeken követhető, hol volt eredetileg a főoltáron a címer és a Szent Dömötört ábrázoló festmény, illetve az egyéb díszek, amelyeknek nyoma veszett. A főoltár négyzetes alakú képe a kecskeméti minorita templomba került, onnan „vendégeskedik" most Szegeden.

Kiállítás a Fekete Házban

Március 25-éig látható az a tárlat, amelyet a Fekete Házban Stettner Sebestyénnek (1699–1758), a Dömötör-templom festőjének alkotásaiból rendezett a városi múzeum. Az összeállítás főanyaga a Szabadkai Városi Múzeum festő-restaurátorának, Korhecz Papp Zsuzsannának a kutatásai alapján készült. Ezenkívül láthatók a templomnak a szegedi egyházmegyei múzeumban fennmaradt szobrai.  

Nem tudni azt sem, hogy a számos mellékoltár képei, szobrai hová kerültek. Az egyik oltár két mellékalakja, két angyala maradt fenn, és két szobra, Szent Sebestyén és Szent Rókus. Ezeket a történész gyűjtötte be 1994-ben a röszkei templom padlásáról az egyházi múzeum számára.

A Dömötör-templom bontása 1914-ben félbeszakadt, majd az első világháború után folytatódott. 1925-ben került elő a barokk templom tornyából a valószínűleg a XI. század végén épült Dömötör-torony. Móra Ferenc akkori igazgató és bizalmas munkatársa, Cs. Sebestyén Károly heves vitát folytatott a leletről, és Móra, mielőtt lebontották volna a középkori tornyot, vitriolos cikkben megjegyezte, hogy bontsák le, építsék fel Átokházán, hirdetve, hogy épült, de nem helyben. Végül a torony fennmaradt ugyanott, ahol eredetileg állt. Mind a mai napig Röszkén van a Dömötör-templom padjainak és orgonájának néhány darabja. Ha nem is a torony, de a templom darabjai mégiscsak Átokházán, a mai Ásotthalmon kötöttek ki. A tölgyfapadokon és az orgona mechanikus berendezésén, sípjain kívül a főoltár Jézus szíve-szobrát, valamint a Mária szíve-, a Lourdes-i Mária- és a Bernadette-szobrot őrzi az ottani templom, amely 1931-re épült fel.

Az 1930-ban felszentelt szegedi dómban a Dömötör-templomból átkerült keresztelőkút és a hátsó mellékoltárnál lévő megfeszített Krisztus-kép emlékeztet a templomelődre.

* * *

A Szent Dömötör templomról, a Dömötör toronyról és a korabeli környezetükből Annó oldalunkon kivételes fotók sorát találja.

Olvasóink írták

 • 3. Nyenyere 2013. február 18. 16:04
  „Úgy néz ki, hogy kis városunkban a városképrombolás, az emlékek elkótyavetyélése nem új keletű dolog. Elég szomorú, hogy ez így van. A régi szögedi képek feltöltésének reneszánsza van a közösségi oldalakon. Nekem jobban tetszett akkor és bántó annak a szép régi városképnek az eltűnése ami akkor volt. És most folytatódik. Szomorú, de ezt érdemeljük úgy néz ki.”
 • 2. Byron67 2013. február 18. 15:46
  „A korabeli szegedi közvélemény nem fogadta lelkesedéssel a régi Templom térnek és környékének, az árvíz után következett építés során meghagyott városnegyednek az eltüntetését.
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.462954570438815.110977.398926133508326&type=3”
 • 1. Byron67 2013. február 18. 15:44
  „Belépés a Dömötör-torony belsejébe
  http://itbpanorama.blogspot.hu/2013/02/a-fogadalmi-templom-virtualis-tura.html”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgács Gábor: A jódli lökött a pályára

A színpadi hülyéskedésbe Koós János vezette be. Vele és Hofi Gézával, Poór Péterrel, Szécsi Pállal közös fellépéseiről faggattuk. Tovább olvasom