Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Szent Ferenc új ruhája

Szeged - Különös öltözékben fogadta a vasárnapi misére igyekvőket és a jó időben sétálókat Szegeden a Mátyás téri Szent Ferenc-szobor.
Helyi és országos hírportálon egyaránt találgatják, mi lehetett az ismeretlen alkotók vagy tettesek célja. Vandalizmusnak nem lehet nevezni az akciót, hiszen nehéz úgy kárt tenni egy fémszoborban, hogy vékony magnó- vagy videoszalagokkal tekerik be. Messziről úgy tűnt, hosszú árnyékot kapott.

Közelebbről aztán az is kiderült, hogy a „meghekkelt" szent új ruhája halkan zizegve zenél is, amikor a szél belekap a kifeszített szalagokba. Bizonyos szögből pedig a Harry Potter-regényekből ismert dementorokra hasonlított leginkább, holott azok gonoszsága igazán távol állt Assisi Szent Ferenctől. Akit ráadásul éppen abban a pillanatban örökített meg alkotója, amikor szentbeszédet intézett a város barmait felfaló vad farkashoz, mire az kutyává szelídült.

Árnyék, dementor, új ruha, művészet - vagy az intelem a lényeg? Csak az ismeretlen alkotó tudná megmondani. A szerző felvétele
Árnyék, dementor, új ruha, művészet - vagy az intelem a lényeg? Csak az alkotó tudná megmondani.
A szerző felvételei

Ezt az Alsóvárosi Látogatóközpont közösségi oldaláról tudjuk, ahová szintén kikerült a becsomagolt szobor képe. A központ munkatársai sem sejtették, ki és miért alakította át a sötétség leple alatt. Mindenesetre vasárnap kora délutánig meghagyták a szalagokat. A gyerekeket szórakoztatta, a felnőtteket elgondolkodtatta a változás, csak amíg fotóztunk, három család érdeklődött, tudjuk-e, mi volt a cél.

Egyébiránt maga a csomagolás is lehet művészet: a bolgár származású alkotó, Christo és felesége, Jeanne-Claude Denat de Guillebon többek között a Reichstag és a párizsi Pont Neuf becsomagolásával ért el nagy figyelmet. A csomagolással zárójelbe teszik a konfliktust, és a lényeg nyitott marad – írták művészetükről. Bármi is volt itt a konfliktus, egyedül Ferenc intő keze lógott ki a szalagok közül. A lényeg?


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök beszélték le az öngyilkosságról az idős nőt

60 év körüli nőt beszéltek le öngyilkosságról szegedi rendőrök a hétvégén. A környékbeliek azt mondták, a nőnek korábban agyvérzése volt, ezért viselkedhetett zavartan. Tovább olvasom