Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Szent István-szobrot avatnak Kisteleken

Kistelek - Augusztus 20-án avatják fel Szent István lovas szobrát Kisteleken. Tóbiás Klára szobrászművész alkotása a központi tér fő eleme lesz.
Szent István lovas szobrát leplezik le és szentelik fel péntek délelőtt fél 11-kor Kistelek főterén a szentmise után. Az augusztus 20-ára elkészült ötnegyedes életnagyságú bronzmű Tóbiás Klára szegedi szobrászművész alkotása. A szobrászművész nevéhez többek között Szegeden a Klauzál téri Oroszlános kút és a Dóm téren felállított Magyar Pieta 1956. bronz emlékmű kapcsolódik.

– Életnagyságú köztéri lovas szobrot Magyarországon ezelőtt még nem készített női szobrászművész. Az alkotást hétfőn állították a helyére – mondta lapunknak Tóbiás Klára.

Az államalapító mása az épülő központi tér fő eleme lesz. A zöldre patinázott szoboralakon a korona, valamint a kezében tartott kereszt aranyfuttatást kapott, amelyen a művész még a napokban is dolgozott, mert nem volt elégedett az öntő által elkészített patinával. A művész újraviaszozta, -patinázta, majd -aranyozta alkotását.

Tóbiás Klára szobrászművész alkotása Kistelek központi terének fő eleme lesz. Fotó: DM/DV
Tóbiás Klára szobrászművész alkotása Kistelek központi terének fő eleme lesz.
Fotó: DM/DV

– Kicsit aggódtam, hogy az öntés után is megmaradnak-e a pontos vonások, de szerencsére nem sérült a forma – magyarázta Tóbiás Klára, aki nagyon örül annak, hogy pályafutása során először készíthetett lovas szobrot.

– Mindig az utolsó munkám a legkedvesebb számomra, de ahogy egy édesanya nem tud választani a gyerekei közül, úgy hozzám is minden eddigi alkotásom közel áll – mondta.

A lovas szobor 3 méteres talapzaton áll, amely alatt egy kis lépcsősor fut. Hátuljára tegnap vésték azokat az intelmeket, amelyeket az uralkodó Imre fiához intézett. A mű különlegessége az a szimbolikus kapu, amelyen keresztül bárki átsétálhat majd államalapító királyunk szobra alatt.

Olvasóink írták

  • 1. macs 2010. augusztus 18. 21:47
    „Tudom a téma adja a formát, de nagyon emlékeztet ez a szobor a budai várban álló szoborra.

    http://www.stop.hu/articles/article.php?id=182040”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maszturbált a buszon

Elszenderült a Szeged és Mórahalom között közlekedő buszon, majd erős nemi vággyal ébredt egy férfi. Szeméremsértés miatt indult ellene büntetőeljárás. Tovább olvasom