Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Szentesen és Makón még cipelik a papírt

Szeged - Egyre több városban használnak laptopot az önkormányzati képviselők. Szentes és Makó egyelőre kilóg a sorból, a képviselők inkább papíron kérik és kapják az előterjesztéseket. A változást azonban ezek az önkormányzatok is tervezik.
A képviselő-testületi e-ügyintézésben Hódmezővásárhely a megye úttörője: a 24 fős itteni testületben már az előző ciklusban is hordozható számítógépeket használtak a képviselők. Nemcsak több tonnányi papírt takarítottak meg, de hatékonyabban is dolgozhatnak, mert akár a neten, akár az önkormányzati adatbázisban megtalálhatják pillanatok alatt azt az információt, amire szükségük van. A szegedi testület polgármesterrel együtt 43 tagja két éve tért át erre a rendszerre, 37 milliót fordítottak gépbeszerzésre és a rendszer kiépítésére. Csongrádon pedig nemcsak a polgármester és a 17 képviselő, de a munkát segítő külső szakértők is vehettek egyenként 120 ezer forintos gépeket – részletre.

Fotó: Karnok Csaba
Egyre több városban használnak laptopot az önkormányzati képviselők...
Fotó: Karnok Csaba

Makón és Szentesen ezzel szemben még mindig nem ritka látvány a hóna alatt vaskos papírköteggel a városházára érkező képviselő. Mindkét városban 24 fős a testület. Szentesen felvetődött a laptopos ötlet, Makón már kétszer is pályáztak gépek beszerzésére – eddig sikertelenül. Almási Pál, a makói önkormányzat informatikai tanácsnoka azt mondta lapunknak: ezt a feladatot már biztosan a következő ciklus idején fogják megoldani. Az előrelépést azért jelzi, hogy mind Makón, mind Szentesen megvan a lehetőség arra, hogy valaki elektronikus úton kapja meg az ülés anyagát, ezzel azonban egyelőre kevesen élnek.

Fotó: Frank Yvette
Szentes és Makó egyelőre kilóg a sorból, a képviselők inkább papíron
kérik és kapják az előterjesztéseket. Fotó: Frank Yvette

A megye legfiatalabb városában, Csanádpalotán a 12 tagú testület fele gondolkodik fiatalosan: minden második képviselő CD-n kéri az anyagot, és laptopot használ, köztük Kovács Sándor polgármester is, pedig központilag támogatott beszerzés nem volt – egyszerűen nem volt rá pénz. Mórahalmon ellenben igen, a hivataltól még 2008-ban kapott a palotaihoz hasonló létszámú testület minden tagja egyet-egyet. Hasonló szándék a ciklus elején Mindszenten is felvetődött, de az idősebb képviselők leszavazták, mondván, nem akarnak már ebbe beletanulni – tájékoztatta lapunkat Hevesi Tamás jegyző. Így a 14 emberből 6 használ – saját – laptopot. Pedig kiszámolták: a gépek árát 9 hónap alatt visszahozta volna a papírköltség-megtakarítás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki mindenki akart itt képviselő lenni? - 2. rész

Az eddigi öt választás egyéni képviselőjelöltjeinek többsége vesztes, hiszen nem lett honatya. Tovább olvasom