Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Szentgyörgyi Pál: 2019-ig megépülhet az uszoda

Szeged - Még a jelenlegi önkormányzati ciklusban megépülhet az új szegedi sportuszoda Felsővárosban. A Szilléri sugárút, Debreceni és Fecske utca kereszteződése veszélyes, az önkormányzat fejlesztési irodája terveket dolgoz ki az átalakítására.

12:14 - Szentgyörgyi Pál: Köszönöm a kérdéseket és a figyelmet! Szép napot kívánok Önöknek!

12:10 - Többen kérdezik: Mikor és hol tart fogadóórát Szentgyörgyi Pál?

- Szentgyörgyi Pál: Minden hónapban vagy a Tabán utcai általános iskolában, vagy a Tápai utcai 56. szám alatti épületben, a SZÖFCE Klubban. Ezeket meghirdetjük a Délmagyarországban, a város honlapján a Városi Televízió képújságjában is. De bármikor elérhető vagyok e-mailben: szentgyorgyi@szeged.eu címen.

12:06 - Egy Tápai utcai lakos: Megszűnt a szelektív hulladékgyűjtés a Tápai utcai áruháznál. Nem tervezik, hogy ismét legyen ilyen lehetőség?

- Szentgyörgyi Pál: A Környezetgazdálkodás racionalizálás okán szüntette meg ott a gyűjtést, de úgy tudom, hogy a környék jól ellátott ilyen gyűjtőedényekkel.

12:03 - Józsáné Bánhidi Márta: A Tápai és Tabán utca kereszteződése nagyon sötét, kevés a világítótest. A Tápai utca 24. szám alatti 31 lakásos társasház és a Tabán utcai 5 szintes ház közötti rész, valamit a Tápai utca mindkét oldala minden este szinte teljes sötétségbe borul. Legalább két villanyoszlopra lenne szükség, egy-egy a Tápai utca mindkét oldalára, a körforgalomtól a Hajós utca irányába haladva.

- Szentgyörgyi Pál: A közvilágítás telepítésének megvannak a szabályai, hogy hány méterenként kell kihelyezni villanyoszlopot. Nem hallottam arról, hogy ne lenne rendesen kivilágítva az utca. Ha meghibásodást észlelte, akkor kérem, hogy a DÉMÁSZ ügyeleténél jelentse, mert nekik 24 órán belül intézkedniük kell.

12:00 - Leléné Tóth Éva: A körzethez tartozó játszótereknél probléma, hogy nincsenek rendesen fásítva, így a gyerekeknek a tűző napon kell játszaniuk. Tervezik, hogy megoldják a problémát?

- Szentgyörgyi Pál: Javaslom, hogy a következő fogadóórámon keressen fel a konkrétumokkal, és megnézzük, mit tehetünk.

Kovács Gabriella: A Molnár és a Tápai utca mögötti játszótér régen rendezett, füves volt. Most rendszeresen lábszárközépig ér a gaz. Mikorra tervezik a játszótér rendbehozatalát?

- Szentgyörgyi Pál: Köszönöm a javaslatot, jelzem az illetékesnek.

A Tabán iskolával szembeni füves területet szinte csak a kutyások használják. Szájkosár és póráz nélkül rohangálnak a kutyák. Mit tervez a területtel? Parkot, focipályát alakítanak ki vagy elkerítik a kutyásoknak?

- Szentgyörgyi Pál: Nem tervezünk funkcióváltást, zöld terület marad.

11:50 - Boda Magdolna: Lesznek további kijelzők a troli- és buszmegállókban? Az összes fa kipusztult az egykori Széchenyi gimnázium melletti megállóban. Pótolják a fákat? A Molnár utcában két beteg, kiszáradt fa is van, amelyek balesetveszélyesek. Mikor vágják ki ezeket?

- Szentgyörgyi Pál: Megtörtént a helyszínelés, a munkaszervezés kérdése, hogy mikor érnek oda. Úgy tudom, a jövő hétre tervezték a fakivágást. Az elektromos tömegközlekedés-fejlesztési projekt befejeződött. Megvolt, hogy mennyi digitális kijelzőt helyezhetünk ki, ezeket igyekeztük a legnagyobb forgalmú és legtöbb járatot ellátó megállókba helyezni.

11:42 - Csomor Klára Márta: Mikor újítják fel az útburkolatot a Golden presszótól a Gyík utcai József Attila iskoláig és az Etelka sori garázsok előtt?

Fodor József: Terveznek útfelújítást a Tabán és a Hajós utca közötti szakaszon, illetve van-e rá lehetőség, hogy plusz parkolóhelyeket alakítsanak ki a környéken? Telepítenek fix sebességmérőket a környékre, mert megnőtt a forgalom, sokan száguldoznak a környéken, még a Tabán iskolánál is?

Bús Gusztáv: Gondolkoznak azon, hogy a Hajós utca autós forgalmát valahogy csökkentsék, vagy módosítsák, mert sokan választják azt az útvonalat?

- Szentgyörgyi Pál: A városnak leltározott hibajegyzéke van a szegedi úthibákról. A hibák mértékét is ismerjük. Ezek alapján választjuk ki, hogy mely utakat újítjuk fel, erre a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tesz javaslatot. Tudom, hogy a pénz soha nem elég az útfelújításra, de igyekszünk mindent megtenni. Annyit tudok tenni, hogy megnézem, milyen sorrendben tervezték a felújítást. A garázssor előtt nem szeretnénk útfelújítást végezni, mert el kell bontani a terület fejlesztése miatt. A Hajós utca forgalma évek óta visszatérő probléma. Sokan a buszközlekedést kifogásolják, de a közlekedésszervezők egyelőre nem tudtak más megoldást kitalálni a Tápé és a belváros között közlekedő buszjáratok útvonalára. A száguldozók és a sebességmérés a rendőrség kompetenciájába tartozik. Szerettem volna fekvőrendőröket lehelyeztetni, de a közlekedési hatóság nem támogatta, mert megnehezíti az utak takarítását, balesetveszélyes, ha valaki figyelmetlenül ráhajtanak, és nem akarják azt az érzetet kelteni, hogy csak ott van forgalomkorlátozás, ahol fekvőrendőr van. A kerékpárosoknak is veszélyes.

 

Szengyörgyi Pált kollégáink, Szabó C. Szilárd és Cservenál Zoltán kérdezte. Fotók: Frank Yvette
Szengyörgyi Pált kollégáink, Szabó C. Szilárd és Cservenák Zoltán kérdezték.
Fotók: Frank Yvette

 

11:37 - Csomor Klára Márta: Miért nincs Felsővároson bankautomata és ivókút?

- Szentgyörgyi Pál: Tudomásom szerint van ivókút a Fecske utca - Szilléri sugárút - Vajda utca által határolt játszótéren. Lehet, hogy máshol is szükség van rá, de nem találkoztam ilyen igénnyel. Még a Pille téren tudnék elképzelni egyet. Bankautomaták telepítésére egy pénzintézetet sem tudok kötelezni. Egyik alkalommal mégis eljártam egy ilyen ügyben a Tápai utcai áruháznál, de a bank akkor azt mondta, hogy nem kíván automatát telepíteni. Egyébként úgy tudom, hogy a Szilléri sugárúti áruháznál van egy bankautomata.

11:28 - Kovács J.: Mikor lesz a Szilléri sugárút, Debreceni és Fecske utca kereszteződésben körforgalom vagy közlekedési lámpa?

- Szentgyörgyi Pál: Jogos igény. Szerintem a legzsúfoltabb és legveszélyesebb kereszteződés a városban, ahol valamilyen megoldásra szükség van. A problémát továbbítottam az önkormányzat Fejlesztési Irodájának. Egy körforgalom kialakítása 100-150 millió forintba kerül, mert hozzá kell nyúlni a közművekhez is. Rendszeresen közlekedek arra, tudom, hogy mennyire veszélyes, dolgozunk a megoldáson.

11:23 - Az itt lakók: A Szilléri sugárút és Csaba utca között padok tömkelege található. A Vajda utcában különösen sok a pad. A Tápai utca és a Felső Tisza-part között viszont csak a játszótereknél van pad. Az öregek inkább a csendesebb helyekre ülnének! Tervezi, hogy padokat telepít a fenti területre a csendesebb helyekre? A Molnár utca 10-ben élő lakók kérik a segítségét egy padfelújításhoz, valamint a házuk előtti kiskertjük földcseréjéhez.

- Szentgyörgyi Pál: Magamtól nem tudom eldönteni, hogy hol van igény padok kihelyezésére, de ha érkezik ilyen igény, akkor igyekszünk teljesíteni. A padokkal két probléma van általában: az, hogy nincs, vagy az, hogy vigyem el. Utóbbiból érkezik több kérés, mert a lakóépületeknél lévő padoknál éjszaka fiatalok hangoskodnak. Fogadóórámon is szívesen látok minden igénylést.

11:17 - Az itt lakók: A Pille utcai focipálya nagyon poros. Emiatt a lakások is porosak. Mikor burkolják le a pályát? Legalább bokrokat ültethetnének a kerítés mellé, az is felfogná a por egy részét!

- Szentgyörgyi Pál: Különböző pályákat létesítettünk a környéken. Van beton, homok és füves is, a különböző igények miatt. Látom, hogy sokan használják ezt a pályát, szeretik a gyerekek. Egyetértek a bokrosítással, ez lenne a legjobb megoldás. Egyeztetek a főkertésszel.

11:13 - Sebestyén Istvánné: A szebb napokat látott Szeol-pálya csak pusztul, az állaga egyre romlik. Nem éri meg felújítani, átépíteni, hasznosítani?

- Szentgyörgyi Pál: Többfajta elképzelésünk is van. Van egy ajánlat az egyik sportegyesülettől, aki nagyobb TAO-s támogatást is tudna hozni a felújításra. De egy éven belül kiderül, hogy esetleg tudunk-e oda egy komolyabb fejlesztést tenni. Ez lenne a fedett uszoda, amelyet bízunk benne, hogy meg tudunk csinálni ebben a ciklusban 2019-ig.

 


11:06 - Farkasné Bogi: Túl hangos a Szilléri sugárúti Rolling Stones kocsma 11 óra után, a belső udvarban dübörög a zene, nem lehet tőlük pihenni.

Kocsis Béla több lakó nevében kérdezi: A Fokán lévő Betyártanyán és Horthy úszóházon pénteken és szombaton olyan hangosan szól a zene hajnalig, hogy csukott ablak mellett is képtelenség aludni. A vendégek hazafelé menet nagyon hangosak. Órákig tartó kiabálásoktól hangos a környék. Miért adnak a lakóépületek közvetlen közelében zenés szórakozóhelynek hajnalig tartó zenés rendezvényekre engedélyt? Mit tud tenni az ügyben a körzet képviselője?

- Szentgyörgyi Pál: Ilyenkor az az eljárás, hogy be kell jelenteni az önkormányzatnál az esetet. Ilyenkor dokumentáltan bemérik, mennyi decibellel szól a zene. Ha meghaladja a megengedettet, a hatóság felszólítja a tulajdonost, hogy csökkentse. Ha ezt nem teszi meg, csak ezután lehet szó egy hely bezárásáról. Úgy tudom, hogy napközben 55, este 45 decibel lehet a megengedett hangerő.

11:01: - Szentgyörgyi Pál: Jó napot kívánok, köszöntöm a kedves olvasókat!

Pénteken a Délmagyarországban

Szentgyörgyi Pál a 17-es, a Hajós utca–Szilléri sugárút– Kereszttöltés utca–Csaba utca és körtöltés által határolt terület önkormányzati képviselője. Mikor épül meg Felsővároson, az Etelka soron a beígért uszoda? A Pille utcai focipálya nagyon poros, emiatt a lakások is porosak. Mikor burkolják le a pályát? Mikor lesz a Szilléri sugárút, Debreceni és Fecske utca kereszteződésben körforgalom vagy közlekedési lámpa? Miért nincs Felsővároson bankautomata és ivókút? Tervezi-e a képviselő, hogy padokat telepít a Tápai utca és a Felső Tisza-part közötti területre? Mikor vágják ki a Molnár utca beteg fáit? Nem éri meg felújítani, átépíteni, hasznosítani az egyre pusztuló Szeol-pályát? – eddig ezeket a kérdéseket küldték olvasóink a Fogadóóra sorozatunk következő szereplőjéhez.

A beszélgetés szerkesztett változatát a pénteki Délmagyarországban olvashatja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spermahiány miatt állnak a lombikkezelések

Nagyjából 300 gyerek nem születik meg egy ÁNTSZ-döntés értelmében: tavasz óta nem lehet hímivarsejtet beültetni Magyarországon. Tovább olvasom