Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Szentgyörgyi Pál: Idén már csak kisebb javításokra lesz keret

Szeged - Mi lesz a Csaba utcai napsugaras ház sorsa? Változhat-e a Hajós utca forgalmi rendje? Megoldódik-e a trafóház ügye és mit lehet tenni a vendéglátóipari egységekkel. Olvasóink Szentgyörgyi Pált, Felsőváros önkormányzati képviselőjét kérdezték.

Köszöntünk mindenkit, aki velünk tart a ma délelőtti online interjún! Szentgyörgyi Pál, Felsőváros, a 11. számú választókörzet képviselője a vendégünk. Kezdődhet is az interjú!

Szentgyörgyi Pál: Köszöntök mindenkit!

vmagdi: A Csaba utcában, a felsővárosi posta mellett évek óta pusztul egy napsugaras ház, amely vélhetően magántulajdonban van. Kívülről látszik, hogy a tulajdonos belül elkezdett építeni egy másik házat, de talán pénz híján félbehagyta. Mi lesz ennek a háznak sorsa, mert lassan már veszélyessé válik a járókelőkre?

tanci: A Csaba utcai napsugaras ház az országos védettségű épületek listáján is szerepel. Már a tető is hiányzik róla. Jönnek az őszi esők, amelyek tovább rontják a helyzetet. Szomorú látni, hogy a műemléki jellegű épületekben nem gazdag Felsőváros nem becsüli meg értékeit. Rá kéne venni a tulajdonost, hogy ha nem tud mit kezdeni az épülettel (15 éve), keressen valami megoldást!

djgrjr: Alsóváros híres a napsugaras házairól, azonban Felsővároson is található két ilyen ház. Mindkettő elhanyagolt állapotban van, pedig városképi jelentőségű is lehetne, tekintettel a ritkaságukra. Úgy tudom, hogy a Gőry pince melletti ház magántulajdon, így nyilván annak felújításába a város nem tud beleszólni. Azonban a Csaba utcai posta mellet lévő ház tulajdoni viszonyai többször is átalakultak, elvileg volt városi kötődésű tulajdonban is. Ez az épület lassan, de biztosan az enyészeté lesz, romba dől. Nem lehet valamit tenni a felújítása érdekében?

Szentgyörgyi Pált Trogmayer Éva és Szabó C. Szilárd kérdezte. Fotó: Schmidt Andrea
Szentgyörgyi Pált két kollégánk, Trogmayer Éva és Szabó C. Szilárd kérdezte.
Fotó: Schmidt Andrea


Szentgyörgyi Pál: Ismerem a ház állapotát, valóban volt korábban próbálkozás arra, hogy városi tulajdonba kerüljön még Pintér Ferenc képviselősége idején. A tulajdonosa információink szerint egy mozgássérültekkel foglalkozó alapítvány. A ház felújításával kapcsolatban valóban lehetne hatósági eljárás keretében kényszertatarozást elrendelni, de ez jelenleg nem a Polgármesteri Hivatalban működő építési hatóság hatáskörébe tartozik, hanem a Műemlékvédelmi Hatóság hatáskörébe, amely kormányzati szerv. Ezt épp most akarják megszüntetni, így félő, hogy gazdátlan marad az ügy.

Felsővárosi kérdező: Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném megkérdezni, hogy mikorra várható a Bertalan híd felhajtóinak kiépítése? Tudtommal a rendezési terv már több évtizede tartalmazza ezt a fejlesztést. Ehhez képest néhány éve körülbelül száz, az Árbóc utcában lakó megfúrta a projektet. Nem normális, hogy a Háló és Hajós utca viszi el a híd forgalmát, miközben egyik sem alkalmas a gyűjtőút szerepére, hiszen nem elég szélesek és a tiltások ellenére mindkét utcában folyamatosan parkolnak. Amikor az Árbóc utcába költöztek a lakók, már régen kész volt a terv, méltánytalan, hogy miattuk egy egész város közlekedése sérüljön.

pk53: Változtatni kellene a Hajós utca forgalmi rendjén, közlekedésén. A Hajós utcában 5 új társasház épült az elmúlt években, így megnőtt az itt élők száma. Sok a gyermek is. A Hajós utcában nincs gyalogátkelőhely, a járdák babakocsival járhatatlanok, nincs sebességkorlátozás. Az utcában lévő nagy forgalom miatt nagy a zaj, nem lehet ablakot sem nyitni a lakásokban.

Szentgyörgyi Pál: Mióta képviselő vagyok, azóta ismerem ezt a problémát, a lakók panaszait írásban összefoglaltam és kértem a közlekedési rend megvizsgálását az illetékes hatóságoktól, de nem tudtak olyan választ adni, ami megoldaná a problémát. A Hajós utca valóban kényszer közlekedési utcaként működik, ráadásul áthelyezték a társasház építkezések miatt a buszmegállókat is, ezért szintén sok panasz érkezett. Nincs tudomásom olyan jellegű forgalmi rend változtatási szándékról a hatóságok részéről, ami könnyítené a közlekedést. Ami most szerintem valóban kezelendő, az a Hajós és a Tápai utca kereszteződésének felújítása, vagy egy körforgalom építésével vagy egy gyalogátkelő elhelyezésével. Szerintem most ez  a legfontosabb probléma, de ez egyelőre mindenféle hatósági vizsgálattal jár. 


presso: A Hajós utcán van egy presszó, mely sokszor tovább tart nyitva, mint amit a nyitva tartási rendje engedélyez. A dohányzási tilalom miatt a vendégek kint ülnek, állnak, hangosan beszélgetnek és zajonganak a presszó előtt. Szemben egy újonnan épült társasház áll, amelyben főként kisgyermekes családok laknak, amelyek nem tudnak éjszaka pihenni a hangoskodó presszóvendégek miatt. Képviselő Úr! Kérem, járjon el az ügyben! Mert hiába írtunk levelet az önkormányzatnak,semmi sem történt. Igaz, egyszer ellenőrizték a presszót, de a délelőtti órákban, amikor mindent rendben találtak. Kérjük, segítsen!

Vmagdi: A közbiztonságról kérdezném. Felsővároson az épületek aljában tömegével nyílnak a kocsmák az önkormányzat áldásával. Ön szerint rendben van ez így?

Szentgyörgyi Pál: Nincs rendben, de önkormányzatilag nem tudjuk szabályozni. Erre azt tudom mondani, hogy a legtöbb megkeresés a vendéglátó egységek miatt érkezik hozzám. Legtöbbet a Sellő presszóval harcoltunk, végül sikerült is bezáratni. Egy másik kocsmánál sikerült a nyitvatartási időt csökkenteni. Valami hasonlót itt is el lehet érni talán a lakosok közreműködésével, mert a  hatóság csak panasz bejelentés kapcsán foglalkozik az üggyel. A Sellő presszó ügyében fórumot tartottunk, ahová az összes érintett lakót és hatóságot meghívtuk. A lakókat kértük, hogy jegyzőkönyvben mondják el a panaszaikat, de nem vállalták a nevüket, így csak később tudtuk bezáratni a helyet.

Egy lakó: A lakók nevében kérem, hogy a Pille utcai focipályát burkolják le, mert rettenetes porfelhőben élünk! Elfogadjuk, hogy szükség van a focipályára, de teremtsenek a mai kornak megfelelő körülményeket. Kérem, hogy ezt finanszírozza a képviselői alapjából! Ez nagyon fontos lenne a közelben élőknek A másik kérésem, hogy ültessenek a pálya köré cserjéket, bokrokat,  amik felfogják a port. A téren a fák közül sok kihalt, ezek pótlását is kérnénk. Ezen kívül padokat, amik messze vannak a házaktól, hogy ne zavarják a fiatalok a lakókat. Javaslatom az, hogy a Tabán utca Felső Tisza-part felőli lejárójánál, a parkoló és az úttest közé telepítsék a padokat. Sok idős ember szívesen ülne ott, de nem a játszótér közelében, a Sellő vendéglőnél.

Szentgyörgyi Pál: Legutóbb a Pille utcai lakók azt kérték, hogy szedessem fel a ping-pong asztalt, mert az volt a fiatalok gyülekezési helye, ahol italoztak is. Vagy azt kérik távolítsam el a padokat, vagy, hogy telepítsünk. Újabban kevesebben kérik, hogy telepítsünk padokat, mert a hajléktalanok és a gyülekező fiatalok elfoglalják azokat. A pad elhelyezés mindig problémás tehát, de a futball pályák "zöldesítése" sem egyszerű. A felnőttek ráadásul gyűjtöttek érte aláírást, hogy szüntessük meg a Pille utcai pályát, a gyerek meg azért, hogy ne. A választókörzetemben 5 pálya van, az összes fásítása, füvesítése egyelőre nagyon drága lenne. Utánanézek a Környezetgazdálkodási Kft-nél, hogy milyen technológiák jöhetnek szóba a probléma kiküszöbölésére.

Pocakos: Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném megkérdezni, hogy a Szilléri sugárúton lévő Szerencsejáték Zrt. és a mellette lévő talponálló között kitaposott „járda" kaphatna-e szilárd burkolatot? Jelenleg is nagyon sokan rövidítik le erre az útjukat, köztük nagyon sok gyerek, akik az iskolába igyekeznek. Jó lenne, ha tudna rá megoldást találni, sokak lennének megelégedve.Remélem sikerülni fog.

Szentgyörgyi Pál: Megvizsgálom a kérdést és intézkedek.

Vmagdi: Ha már a nyakunkba építették ezt a zajos épületet (a trafóházat), amely nagymértékben rontja lakásaink értékét, zaj miatt élhetetlenné téve az otthonunkat (és amely megakadályozására Ön semmit sem tett, kérésünk ellenére sem), miért nem lehet kompromisszumos lehetőséget találni? Talán ma más alternatíva is létezik, mint egy zajvédőfal építése, csak utána kellene járni. Ezt a szándékot mi nem látjuk.

Szentgyörgyi Pál: Szeged lakótelepein 8 trafóházat építettek vagy cseréltek le, a megnövekedett troliközlekedés kiszolgálására. Egyedül erre a trafóházra volt folyamatos panasz. Lakossági fórumot hívtam össze, ahol a szakértők is megjelentek, akik elmondták, hogy miért került a trafó a mostani helyére. A probléma folytatódott azzal, hogy kiderült, hogy ez a trafóház - az összes közül egyedül - esténként 5 decibellel meghaladja a megengedett zajszintet. Ennek megoldására egy 27 centi vastag, 3 és fél méter magas zajvédőfal építését kezdeményezték a szakértők, ami a trafóház bejáratát takarná el, de a lakók megfellebbezték, mert szerintük csúnya és zavarná a kilátást. Közvetítettem a lakók felé a jogi lehetőségeiket és a fal műszaki felépítését. Egyelőre nincs másik megoldás. De egy biztos, nem igaz, hogy nem foglalkoztam az üggyel.

Sebestyén Istvánné: A városrészek problémáival foglalkozó cikkeket nagyon jó ötletnek tartom! 1980 óta élek Felsővároson. Sajnos, egy ideje már nem tartanak lakossági fórumokat, ahol találkozhattunk a körzet képviselőjével és elmondhatjuk a felmerült gondjainkat. Már évek óta foglalkoztat néhány kérdés. A város takarítása, tisztán tartása miért csak a belvárosra és miért csak a Csillag térig tart? A Kereszttöltés utca, az Etelka sor már nem a város része? Nincs olyan gondosan takarítva, és rendbe tartva, mint például a Budapesti körút. Az Etelka sori buszmegállókat csak egy-egy  tábla jelzi mindkét irányba, miért nincs egy kevéske fedett rész, hiszen itt is esik és fúj, ha olyan az idő! A meglévő garázssor konkrétan olyan, mint egy „bádogváros", bár ilyen-olyan üzleteket nyitottak (és némelyiket már be is zárták), ezek megközelíthetősége nehézkes. Nincs kulturált parkolási lehetőség, nyáron por, esős időben pedig sár és pocsolya van az Etelka sori garázssoron. Nekünk, itt élőknek is jó lenne, ha kulturált környezet és tisztaság venne körül bennünket. Persze örülünk a néhány éve elkészült kerékpárútnak, ami sajnos véget ér a Kereszttöltés utca végén, tovább csak az úttesten felfestett részen lehet közlekedni kerékpárral. Ennek kitáblázását is felül lehetne vizsgálni!

Szentgyörgyi Pál: A Környezetgazdálkodási Kft.- nek vezénylési terve van a lakórészek takarítására, ennek megfelelően végzik a munkájukat. Eltérőek ezzel kapcsolatban a vélemények, nem mindenki van ilyen rossz véleménnyel  a tisztaságról. A garázssorról szólva,  a város kezdeményezte az üzletek kivásárlását, de ez politikai támadások miatt félbemaradt és a gazdasági válság miatt a tervezett fedett uszoda építés is elmaradt. Ezért vegyesen vannak itt városi és magántulajdonban üzletek, melyek lebontására akkor kerül sor, ha az úgynevezett Tao keretében valamelyik látványsport (labdarúgás vagy kézilabda) olyan fejlesztési lehetőséget nyer, ahol látható, hogy mire van szükség.
Amikor a fedett uszoda terve volt napirenden, akkor konkrét tervek készültek az egész környék átalakítására is.

csongor1211:Tisztelt Szentgyörgyi Úr! A Római krt. 13-15. szám alatti társasház autótulajdonosai nevében teszem fel Önnek a kérdésemet. Bizonyára tetszik ismerni a problémánkat, mivel ezzel kapcsolatban már megkerestük Önt is és a közterület-felügyeletet is. A mi hatalmas és sürgős megoldásra váró problémánk a ház mögötti udvar parkolójának használata. Sajnos rendszeresen előfordul, hogy a parkolóba egyetlen ott lakó autós sem tud beállni, mert nem ott élő, teljesen másik utcában lakó emberek foglalják el a helyeket. Nagyon bosszantó és ugyanakkor megerőltető is nem egy lakástulajdonosnak, hogy a saját lakásától több száz méterre kell hagynia felügyelet nélkül az autóját azért, mert vadidegen emberek elfoglalják a helyet. Megoldást szeretnénk a problémánkra! Azt a választ, miszerint ez sajnos közterület, az parkol oda, aki akar, nem tudjuk elfogadni! Amint más példák mutatják, erre a problémára létezik megoldás. (lásd Újszeged, Tesco környéke stb). Az egész ház nevében kérem, hogy legyen szíves segítségünkre lenni ez ügyben, milyen megoldásokkal lehetne elérni, hogy az itt élők a saját házuk előtt tudjanak parkolni. Tisztelettel: Római krt. 13-15. számú ház autótulajdonosa.


Szentgyörgyi Pál: Azt tudom válaszolni, hogy ismerem a problémát, mert ott még parkoló kialakításban is segítettem. A keskeny út miatt nehéz a lakóknak az út használata és a parkolás megoldása. Miután ez közterület, nem tudok megoldást mondani. Amennyiben tudnak segíteni megoldásokkal, bármilyen tanácsot elfogadok és felkarolom az ügyet.

Horváth Róbert: Tisztelt Képviselő Úr! Az Etelka sor 16-18. alatti ház felújítása a napokban fejeződött be. Szeretnénk a környezetünket is szebbé tenni. A szemetes konténerek a ház mögött egy hordalékos talajon állnak, amelyek mozgatása a talaj egyenetlensége miatt mindig problematikus. Szeretnénk, ha ezt a területet járólapokkal ki lehetne rakni, ehhez kérjük a segítségét. Anno a ház mögötti parkoló is úgy készült el, hogy a betonlapokat a város adta, és mi raktuk le.

Szentgyörgyi Pál: Nagyon örülök, hogy ez a ház még belefért a panelfelújításba, a kormány mindent megtesz, hogy ezt a programot leállítsa, pedig nem csak energiatakarékosságra jó, de a szebbé teszi a környezetet is. Ugyanúgy, ahogy a parkoló kialakításában segítettem, úgy a szemetes konténerek ügyében is tudok járólapokkal segíteni.

Andrea: 2 éve folyamatosan bejelentem, hogy katasztrofális a Vajda utca 18-22 mögött és előtti járda, de semmi sem történik és folyamatosan törnek ki az újabb ökölnyi darabok. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kft.-től az alábbi választ kaptam a Vajda utca járdájának kikátyúzására tett bejelentésre: „A Vajda utca járdája, ahogy ön is jelezte, végig tele van repedésekkel, aszfalthiányokkal. Ilyen esetben csak a járda teljes felújítása, aszfaltszőnyegezése oldaná meg a problémát. Sajnos járda felújítására nincs pénzügyi fedezet biztosítva. Mi minden évben kérjük, hogy a járdák felújítására rendelkezzenek egy külön kerettel. de ez idáig nem történt meg. Kérjük, hogy a Vajda utca járda felújítását részben a területileg illetékes önkormányzati képviselőnél, részben a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájától kérje számon, mivel ott döntenek az éves pénzügyi keretek összeállításáról, elfogadásáról."

Becsei György: A Debreceni utca 1. számú ház mögötti járda szinte használhatatlan, az ugyanitt lévő park padjai katasztrofális állapotban vannak. Ha mód van rá, erre kérnénk orvoslást!

Szentgyörgyi Pál: A költségvetésben valóban nem szerepel járdafelújításra jelentősebb összeg. A jövő évi önkormányzati támogatások ismeretében nem is nagyon valószínű, hogy kapunk kormányzati támogatást. Maradnak tehát a kisebb javítások, ezt már több helyen meg is tettem. A legnagyobb járdajavítási kiadásra a Tesco áruház és a sportcsarnok között került sor - új járdát létesítettünk - másfél milliós nagyságrendben. Ilyen jellegű szakasz felújításra évi egy alkalommal elegendő a városrész kerete, ami négy és fél millió forint és játszóterekre, közterület felújításra lehet felhasználni.

Vmagdi: Az Árbóc utcai Alkotóház rendben volt, míg a rendes embereket ki nem rugdalták onnan, azóta a sokat érő gondozott park jó része tönkrement, a ledózerolt normális állagú épület melletti ház ablakai kitörtek, és borzalmas állapotban van az épület. Miért lett ez így, hogyan történhetett ez meg?

Szentgyörgyi Pál:  Ismerem a történetet, nagyon megnyugtató volt, amikor még foglalkoztam az üggyel, hogy a METESZ vásárolta meg azzal a határozott céllal, hogy inkubátor ház pályázat keretében felújítják az épületet és gondozzák  a parkot. A pályázatuk nem nyert és a budapesti vezetőségük csak hitegette őket azzal, hogy pénzt kapnak. Tudomásom szerint a terveiket nem adták fel.

Vmagdi: Várható-e hogy változás történik a Fókának nevezett part környékén?

Szentgyöryi Pál: Az árvízi terület nem a város, hanem az ATIKTVF kezelésében van. Ettől függetlenül együttműködünk a vízügyi igazgatósággal. 2 évvel ezelőtt 75 millió forintot kapott az igazgatóság, hogy ennek a területnek  a rendezésével foglalkozzon, egészen a vízi sporttelepig. Egyébiránt a vízitelep gazdájával folyamatosan kapcsolatban vagyunk, hogy közös pályázat keretében nyerhessünk forrásokat a terület kezelésére.


Interjúnk véget ért, köszönjük a kérdéseket! A kimaradt és az időközben érkezett kérdésekre a képviselő úr email-ben válaszol.

Szentgyörgyi Pál elküldte válaszait a felmerült, de idő hiányában meg nem válaszolt kérdésekre:

Lőrincz Rózsa:
Panellakásban élünk, mint oly sokan Felsővároson. Kérésünk meghaladja a képviselő úr hatáskörét, ennek ellenére írunk róla. Szeretnénk, ha országosan, rendeleti változtatással, vagy bármi mással tudnának segíteni. Több olyan lakó van, aki nem fizet a szolgáltatóknak, mert vagy nem tud, vagy másra költi el a pénzét. Ilyenkor a házra terhelik az ő költségeit. Hamarosan indul a fűtési szezon, ami tetemes költséget ró azokra a lakástulajdonosokra, akik rendesen fizetnek. Olyan is van, amikor már nem lakott a lakás, s nem lehet elérni a tulajdonost sem a lakóknak, sem pedig a szolgáltatóknak. Ilyenkor mit lehet tenni? Biztosítani lehet-e a különböző szolgáltatóknak (hőszolgáltató, vízmű, áramszolgáltató stb.), hogy lássák a nem fizető lakók listáját, mert így talán meg lehetne előzni a magas kintlévőségeket. Nekünk, folyamatosan határidőre fizető lakóknak is legyenek jogaink, ne kelljen állandóan más miatt fizetnünk. Tudjuk, hogy a rendelet szerint a közös képviselőnek eljárást kell indítania a nem fizető tulajdonostársak ellen. Van, aki a fizetési hajlandóságot úgy mutatja, hogy kisebb pénzösszeget befizet, így megszűnik az eljárás. De aztán kezdődik minden elölről! Az eljárási költséget pedig a lakóközösség fizeti. Mit lehet a fenti probléma esetén tenni?

Szentgyörgyi Pál: A kérése valóban meghaladja a hatáskörömet, ugyanakkor nem tudom pontosan milyen szolgáltatókra gondol, akik a társasházra hárítják a nem fizető lakók tartozásait. A víz, gáz, villany szolgáltatónak van lehetősége a fogyasztás korlátozására, vagy kikapcsolására. A távhőszolgáltató esetében technikailag, a hulladék begyűjtés esetében pedig jogilag nincs lehetőség a szolgáltatás korlátozására, ugyanakkor a szolgáltatóknak nincs joguk a társasház többi tagjára számlázni a nem fizetők tartozását.

Vmagdi: A 9-es troliról szeretném kérdezni. Most már elvileg a 9-es mellett a 19-es troli is erre jár, gyakorlatilag azonban reggelenként szardíniás dobozra szállunk fel, ráadásul sokszor a furgon méretű kistrolikat járatják erre. Mikor várható emberi léptékű közlekedés Felsővároson? Arra panaszkodnak, hogy csökken a tömegközlekedők száma. Vajon szándékosan akarják az emberek leszoktatni a tömegközlekedésről? Sűrűbb járatokat kérünk, Kalmár úr ellenére is!

Szentgyörgyi Pál: A 19-es trolival kapcsolatos tapasztalatát magam is ismerem. Panaszát továbbítom a Szegedi Közlekedési Kft-hez.

Lajkó Istvánné: Tisztelt Szentgyörgyi Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen intézkedéseket tesznek az ugrásszerűen megnőtt kerékpárforgalom koordinálására. A járdákon gyakorlatilag átvették a hatalmat a kerékpárosok. A közelmúltban foglalkozott újságcikk a kerékpárúton „tilosban gyalogolókról". Kérjük, hogy gondoljanak a gyalogosokra is, akik szeretnének ép bőrrel eljutni A pontból B pontba anélkül, hogy elsodorják őket. A gyalogosnak sajnos bele kell törődnie, hogy lassan már a zebrán csak akkor jut át, ha éppen nem jön senki, de most már a gyalogúton is állandóan lépegetnie kell a száguldó kerékpárok elől.Autós szemmel is érdekes a közlekedési szabályokat nem ismerő kerékpárosok cikázása, de ezzel gondolom Ön is szembesül nap mint nap.

Szentgyörgyi Pál: A kerékpáros forgalom növekedését egyrészt maga a város is generálja azzal, hogy egyre több kerékpáros útvonal épült a városban (pl Felsővárosban össze lett kötve a Csillag tér a Felső Tisza-parttal, kerékpártároló épült a 9,19 villamos járat megállójánál), ugyanakkor a tömegközlekedés drágulása, a forgalomszervezés bizonytalanságai is hat rá. A kerékpárosok közlekedési kultúrájáról nekem is van tapasztalatom, és bizony egyre veszélyesebbnek látom.

Vmagdi: Ha Ön végigsétál Felsővároson, láthatja, hogy a növényzet jó része menthetetlenül kipusztult, miért nem locsolták a növényeket?

Szentgyörgyi Pál: Sajnálattal tapasztalom magam is, hogy a nagy szárazságban a közterületi zöld felületek kiégtek. Ez nem csak Felsővároson van így, hanem országos probléma, sőt a mezőgazdaság, és később a fogyasztók tragédiája. A közterületek folyamatos öntözésére nincsenek meg a technikai feltételek.

Koós Ilona: Mostoha a tömegközlekedés Felsővároson. Mit csináltak a 11-es jelű busszal hétvégeken? Hogyan lehetne átszállás nélkül a Tescóba eljutni? Így 1 óra hosszú az út. Miért nincsenek általában padok a megállókban?

Szentgyörgyi Pál: A tömegközlekedés hétvégi átszervezése a spórolás jegyében történt, és érinti a 11-es járat hosszát is. A nagy Tescóba azonban eddig sem lehetett a 11-essel eljutni. Amennyiben a felsővárosi kis Tesco nem elégséges, akkor figyelmébe ajánlom, hogy rövidesen indul a Cora helyében megnyílt Auchan ingyenes körjárata, amire az Etelka soron is fel lehet szállni.

Vmagdi: A Fóka lejárónál ásogatnak, és majdnem a vízig egy sárga szalag vezet. Vajon mi történik ott? Esetleg közművesítenek? Nem lepne meg egy ártéri lakópark, hisz végül a vízügyi igazgatóság egy baráti kézfogásért bárkinek bármire működési engedélyt ad. Aztán meg ha beindul egy folyamat, ugye, akkor azt leállítani már nem lehet (lásd trafó). Tehát ott miben mesterkednek?

Szentgyörgyi Pál: A Fóka, és az árvízi terület a Vízügyi Igazgatóság felségterülete. Megnyugtatom, hogy nem folyik közmű építés a területen. Az árok és a sárga szalag az autósok rombolásától védi azt a zöld területet, amit a Vízügyi Igazgatóság közmunkások közreműködésével rendbe rakatott.

Korábban írtuk:

Számos kérdés érkezett, de a kedd délelőtt 10 órakor kezdődő interjúig, illetve a beszélgetés alatt olvasóink további kérdéseket, észrevételeket fogalmazhatnak meg a hozzászólások között.

Korábban írtuk:

A beszélgetés szerkesztett változatát szerdai lapszámunkban közöljük. Várjuk olvasóink kérdéseit az online@delmagyar.hu címen, ügyfélszolgálatunkon (Gutenberg u. 5.), a Sajtóházban (Szabadkai út 20.) vagy postán (6740 Szeged, Pf. 153).

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. SP 2012. szeptember 17. 21:57
  „Ami kimaradt:

  Ma
  Felsőváros fanyar, bűzös szemétégetés szagával volt tele.

  Piros VW EEF diesel mikrobusz
  pedig nem az ingyenes lerakókba viszi a szemetét, hanem a lakótelepi kukákat tölti degeszre, a fizetők rovására.”
 • 31. SP 2012. szeptember 12. 21:27
  „30. Andrew911
  Köszönöm a tájékoztatást.
  Ladát nem láttam még, Barkas ezek szerin már nem üzemel. Sok sikert a munkájukhoz.”
 • 30. Andrew911 2012. szeptember 12. 19:06
  „Tisztelt 29. hozzászóló, SP!
  Jelezném az Ön és felsővárosi lakótársai felé, hogy ezen a városrészen a Szeged- Tarján Polgárőr Egyesület tagjai látják el a polgárőrség alap és kiegészítő feladatait, amelyet a 2011. évi CLXV. számú törvény szabályoz. Mivel egyesületünk egy 27 éves Ladával rendelkezik és arra nincs lehetőségünk, hogy állandó felmatricázással ellássuk, ezért, amennyiben gépkocsival látunk el szolgálatot, a városrészben lakók nem feltétlenül látják. Mivel lassan üzemanyagra szánt keretünk is elfogy, ezért elég sűrűn fogunk gyalogolni. Azonban, mivel egyesületünk tagjai önként és szabad idejüket feláldozva látják el közterületi és egyéb formájú szolgálatainkat, nem tudunk minden nap kint lenni és 18 emberrel nem tudunk minden kocsma elé sem kiállni. És felhívnám az Önök szíves figyelmét arra a tényre, hogy, ha az egyik lépcsőház aljában bezár egy kocsma, akkor nyílik majd egy a másik aljába. Természetesen, ha ezek a helyek veszteségesek lennének nem nyitnák meg kapuikat több évre... az pedig, hogy miért van ezen helyekre ekkora igény már szociológiai és pszichológiai kérdés... És ne higgyék, hogy nem tudom miről beszélnek. Ahol én lakom ott is egy söröző díszeleg a ház aljába. Azonban, tekintettel alacsony létszámunkra nagyon nagy szeretettel várjuk minden értelmes, és a közösségért tenni akaró embertársunk jelentkezését egyesületünknél. A jelentkezésre az sztpe.szeged@gmail.com e-mail címen és a www.sztpe.gportal.hu internet címen van lehetőség.

  Tisztelettel:
  Horváth S. András
  Szeged- Tarján Polgárőr Egyesület elnöke”
 • 29. SP 2012. szeptember 12. 14:04
  „Ügyeletes
  felnőtt és gyermek orvoshoz,
  fogorvoshoz, patikához nagyságrenddel nehezebb a lakótelepen, felsővárosról, hozzájutni, mint kocsmához. pl.: éjszaka. Azt hiszem egyik sincs helyben, ügyeletben.

  Lehet, hogyha lenne
  nem kellene indokolatlanul mentőt hívni, esetleg orvost hívni a lakásra. Taxizni, kóborolni a városban ügyeletest keresgetni, rátalálni.

  Felsővároson nincs külön polgárőrség sem.

  De bezzeg
  kocsma és hozzá való töltelék van, 50m-ként.”
 • 28. zozzy 2012. szeptember 11. 21:57
  „Érdekes hogy a fókának a le járójánál lévő kocsma éjjel nappal nyitva van éjjel 2-től megy az ordibálás szinte reggelig amikor már néhány lakó nem bírja el kezdődik a partalan ordibálás az alkoholista állatokkal legalább 4 darab 10 emeletes ház életét teszik tönkre egy rohadt kocsma miatt plusz lenn a tisza parton lévő hajón a disco ahol éjfélkor gondolnak egyet és el kezdenek egy rock koncertet ami olyan hangerővel szól mint ha az ágy melett ütnék a dobot iszonyat ami itt megy és ez NEM ZAVAR SENKIT!?!?!?”
 • 27. SP 2012. szeptember 11. 16:23
  „10. vmagdi
  Ebben a megoldásban
  a kerékpár út, taxi állomás, út széli parkolás kizárják egymást. Vagy ez, vagy az lehet.

  Taxi állomás áthelyezve
  a Tescóhoz, vagy a garázssorhoz Mars-tér mintára,
  Pille u után az út széli parkolás megszüntetve a kerékpár út folytonossá tehetővé válna.

  Jelenleg
  a Tesco oldali egyirányú kerékpársávot
  vissza felé is használják az útburkolati jel tájékoztatásának ellenére.”
 • 26. virág25 2012. szeptember 11. 15:25
  „A Sellőnél, ha jól emlékszem 62 bejelentő volt aláírással. A fórumról nem tudott senki, mert nem volt meghirdetve! Így is több évig tartott mire sikerült bezáratni! Az engedély kiadása pár óra alatt kész!
  A Sellős események akkor gyorsultak fel, amikor az a verekedés volt, aki azóta meghalt!
  Takarítás nincs a környéken! A Foka és a Vízitelep ill. a Huszár Mátyás rakpartig egy valamire adó városnak rég sétáló és szabadidőparknak kellene lenni. Áradás után ki kellene takarítani és kész! Ma hajléktalanok tanyája. De mit várunk egy olyan városban, ahol a halászléfesztivál után még most hétfőn is ott volt a rakparton a mocsok! Annak aki szedte a méregdrága bérleti díjat, nem annak kellett volna kitakarítani? És olyan embereket kellene nevelni, akik nem szemetelnek! Meg nem ártana néhány kuka is, amit persze üríteni is kellene!”
 • 25. macs 2012. szeptember 11. 15:00
  „24. vmagdi,
  köszönöm a választ. :-)
  Volnának még kérdéseim, de majd máskor. :-)”
 • 24. vmagdi 2012. szeptember 11. 14:25
  „macs mivel olvastuk, hogy tulajvaltasok voltak, igy a tulajdonos tudja hogy muemlek, pld vasarhelyen a baratnomek a friissen vasarolt hazuknak kotelezettseget vallaltak, hogy zsalugatereket az ablakon feujitjak es meg azt is hogy milyen legyen a színe... Egyszeruen lehetoseg van ilyen szerzodeseket kotni... vagy nem, ebben mukodik a kenyszertatarozas, ami azt jelenti, hogy a kozpenzbol megcsinaljak es raterhelik a tulajra, itt spec volt ido mikor balesetveszelyes volt es ki volt karozva a cuccos.
  A Sellot nem tudom, de a tobbit igem, a benyujtott panaszunkat tobben is alairtuk.
  Az is kiderult, hogy a butorbolt helyen nyilt kocsmat sem a lakok egyeteresevel hoztak letre.. ha en egy barkacsszobat csinalnek egyik szobambol es naphosszat fureszelnek, akkor az koser? mert balgasag azt gondolni egy iroasztal mellett, hogy itt nem lesz hangoskodas, zene meg amit akartok.
  Az a pilleutcai lako aki padot kert, kicsit naív, őt kihagyhatjuk a bulibol, hacsak nem adja irasban hogy takarit a szemetelok utan. Most voltam lenn, az egyetlen padunk kornyeken vagy nyolc kilo csikk van szetszorva
  A focipalya, hat igan, regen azis park volt, de a fak kiszaradtak, mert a kht nem locsol, vegul belathato , -bar nekem nincs kisfiu unokam- hogy szukseg van, ezert lakótársaimra figyelemmel nem reklamálok, hogy beton legyen vagy ne, nem tudom, a gyerekek ha elesnek , istentudja miert, en sajnalom oket, de fu sincs mert kikopik, de van mar a vilagon erre megoldas... A zajrol se tudok, nem is kerult szoba, gyerekek vannak le apuval nagypapaval es haza szoktak menni. Regen volt hogy ejjel kettoko is rugdaltak a halot, de miota nincs pad, azota lehet a rakparton motoroznak immar felnott kamaszkent :))))
  1. Nem azt varom el hogy szerelje meg, szedje ossze, locsolja meg vagassa ki , talalja ki, de igenis nezzen korbe, lassa meg a hibat tovabbitsa az illetekesnek, kerje szamon a megvalositast, es a fogado ora .. hat szoval oda nem szocialis eletet elni megy a polgar 2. Igenis elvarhatunk dolgokat, mert vegulis ok hozzak a szabalyokat, ok talaljak ki a rendeleteket, nyomjak az igen nem gombokat, es igenis van felosseguk van abban ha egy onkormanyzat impotens mint itt lattuk szamtalan esetben az intejubol, de az onkormanyzat mukodeset se mi talaljuk ki. Bizony maskent mukodne minden, ha egy kepviselo visszahivhato lenne, biztosan elobb kapcsolata lenne a valasztopolgaraival,”
 • 23. macs 2012. szeptember 11. 13:37
  „Most komolyan kérdezem, milyen válaszokat vártatok?
  A napsugaras házak nem városi tulajdonban vannak. Azt akié a ház, azt nem érdekli, hogy milyen érték van a kezében. Mit lehet vele csinálni?
  A Hajós utcában megnőtt a forgalom, és ez zavarja az ott lakókat. Mit lehet csinálni? Zárjuk le az utcát? Csak kérdezem, akik ott laknak, közlekednek a város többi utcáján? Amennyiben igen, ők nem zavarják az ott lakókat?
  Ne engedjük meg, hogy a házak földszintjén presszók/kocsmák nyíljanak, de pl. a Sellő kapcsán a panaszkodók miért nem vállalták névvel a bejelentésüket?
  A Pille utcaiak most akarnak padokat, vagy nem akarnak? Zavarja őket, hogy a fiatalok ott zajonganak, hát lehetetlenítsük el a helyet!
  Kell a focipálya vagy sem? Ott is zajongani fognak.
  Szóval, milyen válaszokat vártatok?”
 • 22. DobóI 2012. szeptember 11. 13:21
  „Felső város fejlesztése 0, csak olyan elszúrt beruházások jellemezik mint üres minipláza, 1/3-ban belakott Tiszapalota. Jeles "képviselőnk" csak a sör és bor fesztiválokon képviselteti magát, vállalt körzetébe el nem dugja a képét...”
 • 21. azigazitrebitsch 2012. szeptember 11. 13:16
  „15. vmagdi 2012.09.11. 11:20
  Itt a pont.
  Ebben össze is van foglalva a képviselő úr eddigi munkássága:-((”
 • 20. zehn 2012. szeptember 11. 13:04
  „A képviselő úr minden problémát ismer, mindennek utána néz, megvizsgál. Csak épp nem történik semmi Gratulálok a felsővárosiaknak, jól beleválasztottak. Ha a mulyaság fájna, nagy lenne az ordibálás a szerkesztőségben.”
 • 19. Maros13O 2012. szeptember 11. 12:42
  „11. nick77 2012.09.11. 10:50
  Az idióta panelpatkányoknak semmi sem jó.Ha pad van, az a baj.Ha nincs, az a baj.Ha esik az a baj, ha nem, az a baj,Egyik nap kérnek valamit, később megfellebbezik mert hát demokrácia van, azt csinálunk amit akarunk.Nosza, azt csináltok amit akartok.De akkor minek a sírás mindenért?

  Azért lehet papa hogy "felvár" nem csak panelokbol áll nem? :) Hajos utcábol kiszoritani az autokat, a presszo meg senkit sem zavar !!”
 • 18. macs 2012. szeptember 11. 12:05
  „15. vmagdi,
  milyen válaszokat vártál?”
 • 17. favágó 2012. szeptember 11. 11:33
  „Az eddigi legkorrektebb válaszadó! Csak az Etelka sori uszoda meghiúsulásának okával nem értek egyet! Úgy tudom valami /vagy valakik/ más miatt nem épült meg ott, a város nagyon hiányolt 2. versenyuszodája! De erről nem a képviselő úr tehet!”
 • 16. macs 2012. szeptember 11. 11:23
  „13. vmagdi,
  ki lehet moderálni, de ezzel nem oldasz meg semmit! A fejekben kéne rendet csinálni!
  Nagyon érdekelne, hogy akik így nyilatkoznak a panellakókról, milyen alapon teszik ezt? Milyen megfontolásokból indulnak ki, amikor a lakótelepeken élőket alpári módon szidalmazzák?
  Miben különbözik egy kertvárosi nyugdíjas, egy lakóparki család a panelben élőtől? Miből gondolja bárki is, hogy ők különbek?”
 • 15. vmagdi 2012. szeptember 11. 11:20
  „Végignéztem az interjút, hogy ugyan volt -e értelme.
  Napsugaras ház: 0
  Hajós utca :0
  Közbiztonság :0
  Focipálya: UTÁNA NÉZEK
  Járda: MEGVIZSGÁLOM? INTÉZKEDEM. (talán az egyetlen korrekt válasz, no simi-sumi)
  Trafo: 0
  Takarítás:0 (pedig nem is reklamáltak a beígért uszodáért)
  Parkoló: 0 nem tudok megoldást, valaki találja ki
  Járólap: SEGÍTEK (korrekt)
  Járdafelújítás: 0
  Árbóc utca. 0”
 • 14. macs 2012. szeptember 11. 11:14
  „Most már értem, hogy a mi környékünkön miért tűntek el a padok. Hát ez is egy megoldás. :-)”
 • 13. vmagdi 2012. szeptember 11. 11:05
  „kérjük a panepatkányok szót moderálni”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre már lányokat is várnak a szegedi piaristák

A váltás csak kívülről tűnik nagynak, az igazgató szerint az értékek ugyanazok maradnak. Tovább olvasom