Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Szentségtörés - Mindenki ismeri a Röszkén a szülinapos templomi betörőt

A röszkei templom kirablásának reggelén mindenki biztos volt benne, hogy az elkövető az a helybeli fiatalember, aki korábban betört a plébánia fészerébe és a művelődési házba is.
– Mindenki ismeri, ha a kutyák nem vezetik nyomra a rendőröket, akkor is kiderült volna, hogy ő az – mondta szerda délután egy helybeli férfi a röszkei kispiacon. A hajnali esetről beszélt, a helyi római katolikus templomba tört be egy férfi, kegytárgyakat és perselypénzt vitt el. A rendőröket a kutyák vezették a férfi közeli lakásába. Az éppen a 30. születésnapját ünneplő rabló egy szekrény mögé rejtőzött. Megtalálták, letartóztatták.

A kispiacon több röszkei is elmondta, jól ismerik a fiatalembert, nehéz sorsú családból származik, sok problémája volt már vele a településnek.
– Úgy tudom, az apja elhagyta a családot, az anyja meghalt, az öccsével sincs minden rendben, a nővére külföldön van. Több kisebb-nagyobb lopás köthető a nevéhez. Kirabolta a művelődési házat, a plébánia fészerét, néhány éve a templomba is betörtek. Vélhetően akkor is ő volt a tettes, de ezt nem bizonyították – hallottuk egy járókelőtől.

A röszkei templom. A szerző felvételei
A röszkei templom. A szerző felvételei

– A konkrét kárunk mintegy 500 ezer forint, az eszmei ennél sajnos jóval nagyobb – ezt már Liszkai Tamástól, a Páduai Szent Antal Plébánia plébánosától hallottuk, amikor megmutatta, honnan lopott az elkövető. Megtudtuk, a szülinapos rabló berúgta a kazánházba nyíló faajtó egyik elemét, majd betörte a következő ajtó üvegét, így jutott az épületbe.

– Áldozati kelyheket is lopott, de szentségtörést is elkövetett, ugyanis eltulajdonította az oltáriszentséget. Mindent megtaláltak a rendőrök, kivéve ezt – tette hozzá a plébános, aki reménykedik benne, hogy a kegytárgyak visszakerülnek a templomba legkésőbb karácsonyig. Liszkai Tamás személyesen nem ismeri az elkövetőt, de ő is rá gyanakodott, amikor szembesült a történtekkel. Megerősítette, hogy korábban valóban a mostani elkövető tört be a fészerbe, de vélhetően a templomba is.

Szentségtörés: eltűnt az oltáriszentség is. A szerző felvétele
Szentségtörés: eltűnt az oltáriszentség is.

Előzetesben

Előzetes letartóztatásba került szerdán dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt B. Zs. gyanúsított, előzetes letartóztatása az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb egy hónapig tart. A bíróság döntése nem jogerős. 

– Azért döbbent meg mindenkit egy hasonló eset, mert nagyon békés, tisztességes településről van szó. Én 6 és fél éve szolgálom a közösséget, szorgalmas, jó emberek laknak itt. Hagyományszeretők, vallásosak – mondta a plébános. Erről tanúskodik a templom előtti Krisztus-szobor is, amelyet még 1883-ban állítottak fel. Rajta a felirat: „Isten dicsőségére emeltetett Röszke lelkes lakossága". Liszkai Tamás állítását azonban még inkább alátámasztja, amit egy helybeli férfi mondott a kispiacon.

– Nem járok templomba, de amikor tudomásunkra jutott a rablás, úgy döntöttünk, hogy gyűjtést szervezünk a kegytárgyak pótlására. Magam is adakoztam volna, de végül nem volt rá szükség.
80 százalék. Telefonon beszéltünk Borbásné Márki Márta polgármesterrel, aki elmondta, őt is mélységesen megdöbbentette a rablás.

A betőrt ajtó
A betőrt ajtó

– Kirívó esetről van szó, a röszkeiek rendkívül tisztességes emberek. Meggyőződésem, hogy 80 százalékuk vallásos, a legtöbben római katolikusok. Sajnálom, hogy ilyesmi történt a településen – hallottuk a polgármestertől.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérüket adták, hogy segítsenek

Közel hatvan rendőr adta vérét a szegedi kapitányságon meghirdetett véradó napon - a sort a… Tovább olvasom