Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Szenved a lánctalpas is

Sándorfalva - Három hete nem esett, ennek ellenére víz alatt áll az M43-as pálya sándorfalvi hídja melletti terület. A Karotin Kft. megpróbálkozott az aratással, de a kombájnok beleragadtak a sárba, ezért lánctalpas gépet kellett bevetni.
Az Öthalmi vízelvezető csatornákat átvágták az autópálya töltései, emiatt a területről nem tudott lefolyni a csapadék – írtuk korábbi cikkeinkben. A Karotin Kft. – miután 3 hete 1–2 milliméternyi csapadékot leszámítva nem esett az eső – megpróbált rámenni a kombájnokkal a víz áztatta területre, ahol még döglott halakat is találni a tábla közepén. Sáringer Sándor ügyvezető igazgató elmondta: az első kombájnok sorra elakadtak a sárban, ezért most a drágább üzemeltetésű lánctalpassal próbálkoznak, nem sok eredménnyel.

A Karotin Kft.-nek mintegy 15 hektárnyi gabonája fekszik közvetlenül az M43-as mellett, a sándorfalvi híd közelében – itt valószínűleg lábon marad a búza. A lánctalpas is küszködik, a sztrádával párhuzamos sávba meg sem próbál bemerészkedni. 340 hektárjukból összesen 100 hektáron állt a víz alatt tavasszal, erről a területről csak a várt mennyiség töredékét arathatják le.

Dagonyázva arat a lánctalpas kombájn. A termés gyér, sok helyen teljesen kipusztult. A búzatáblában döglött halakat is lehet látni. Fotó: Karnok Csaba
Dagonyázva arat a lánctalpas kombájn. A termés gyér, sok helyen teljesen kipusztult. A búzatáblában döglött halakat is lehet látni. Fotó: Karnok Csaba

Az ügyvezető igazgató, miután sem a beruházó NIF Zrt.-től, sem a kivitelező Swietelsky Kft.-től nem kapott választ azzal kapcsolatban, elismerik-e a felelősségüket az okozott kárért, bírósághoz fordul. Még egy szakértői véleményre vár: az egyetem hidrológiai tanszékét kérte fel egy vízháztartás-vizsgálatra, hogy állapítsák meg, mekkora a területen a talajvíz „normális" szintje.

A szomszédok is ugyanebben a cipőben járnak: a Kotogány családi vállalkozás 110 hektárjából 40-ről alig takarítanak be idén búzát, az Agroplanta Kft. 2500 hektárjából 100 hektár károsodott. Amikor tavasszal hárman összesítették a károkat, olyan végeredményre jutottak, hogy körülbelül 240 hektárból képződött pocsolya a kivitelezés hibájából. A Kotogány vállalkozás és az Agroplanta Kft. összefogott, és együtt ment bíróságra. Az elkészült szakértői vélemény szerint kettejük kára a kiesett termésért összesen 8 millió forint. – De lehet, hogy alábecsültük – mondta tegnap Kotogány Árpád, a vállalkozás tulajdonosa. – Amit eladtunk, azért csak töredékárat kaptunk.

A belvízre fogják

Lapunk információi szerint a kivitelező a belvízre, valamint az elhanyagolt vízelvezető árkokra hivatkozva hárította el a tulajdonosok panaszát. Ezért a benyújtott kárigényeket sem fogadta el.

Olvasóink írták

 • 20. Némabob 2010. július 27. 15:51
  „CID. Csak szólok hétvégén egyik cég sem dolgozott az eső miatt! Nekem elhiheted mert én is itthon voltam! Arra nem is gondolsz hogy esetleg az autópálya építők hordták fel a sarat?Mert bejárnak a telephelyünkön keresztül a depójukba!
  Mike 3 a csatornák most is tiszták mivel a gabonakutatósok minden évben ellenőrzik mivel onnan öntöznek+néhány átereszt még tudtommal újra is betonoztak!A csatornázási díjat pedig befizették de a vízügy nem tett semmit az érdekében hogy a befizetett pénzért meg is dolgozzon!”
 • 19. Némabob 2010. július 27. 15:39
  „Mért nem tölti be a hozzászólásokat?”
 • 18. Mike3 2010. július 26. 20:50
  „felmerül a kérdés, hogy a parasztok miért nem adják oda hektáronkánt azt a pár száz forintot a csatornarendszer fenntartására? anno a tsz-ek egyik hatalmas eredménye volt, hogy belvízügyileg is rendbetették a földeket. ezek a csatornarendszerek mára teljesen tönkrementek. gratulálok vörösnyakúéknak! vissza az ősi jussot meg lúvontatású ekét! Tessék, itt az eredmény”
 • 17. CID 2010. július 26. 13:50
  „Azért megkérném az említett cégeket, ha az elbaszott munkagépeik felmennek a sándorfalvi útra, takarítsák le utánuk a több centi vastag földet. Ha ne adj isten az esős időben megcsúszik az autó a saras úton, szerintem őket is perelni fogják, és nem 8 millióra.
  Gondolom, másutt megoldják, hogy a a traktor/kombájn kijön a dagonyából, előtte letisztítják mielőtt a közútra felmegy. A hétvégén, kétszer jártam arra, katasztrofálisan saras volt az út, a telephelyükig.
  A minimum, hogy egy komplett kocsimosást kifizethetnének :)”
 • 16. favágó 2010. július 26. 09:01
  „1! Nem értesz hozzá! Ők nem azért vették meg a földet, hogy tovább bérleteztessék! Hanem azért, hogy dolgozzanak rajta! A fő céljuk nyílván a nyereség, de hol nem az? Esetleg hallottál már arról, hogy a víz lefelé szokott folyni? Tudod! Azaz átkozott gravitáció! És ha a folyás irányába töltést emelnek (itt éppen ez történt!) akkor a víznek csak egy útja van! A párolgás!!
  De ha mind ezt nem hiszed, kezdjél el gazdálkodni!
  A dzsondír kombánjokra pedig lehet feltenni kerék helyett lánctalpat is!:-)))
  Nem véletlenül kell az autópályáknak is rendelkezni vízjogi engedéllyel!”
 • 15. Némabob 2010. július 25. 18:26
  „Lugas6,boldiát, 100% ig igazatok van!Kár hogy nem ti ültök a vezetői székekben.Én azt tanultam hogy aki lop,csal ,másnak kárt okoz, le kell vágni a jobb kezét,és segélyt csak jobb kézbe adnánk!Ha én okozok vkinek vmi kárt megbüntetnek.Őket mért nem lehet megszorongatni?”
 • 14. jozko 2010. július 25. 17:17
  „Komoly beruházások előtt /pl. termőföld vásárlás, termeszteni kívánt növényi kultúrák kiválasztása, út, vasút, csatornahálózat építése/ felelősen gondolkodó embernek nem ártana egy, még a a tereprendezések, folyószabályozások előtti időből származó hidrogeológiai térképet vagy leírást tanulmányozni! És számolni azzal, hogy a múltban /állami vagy TSZ költségen / elvégzetttereprendezés, csatornázás, rekultiváció meddig hatásos, mikor igényel /immár az új tulajdonosra háruló/ újabb beruházásokat! A természet hosszú távon csak nehezen és költségesen tűri az átalakítást...”
 • 13. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2010. július 25. 12:13
  „Lánctalpas kombájn?..Zsír verda!::DD”
 • 12. E! 2010. július 25. 10:17
  „"Boldogok a rizstermesztők..."”
 • 11. szilléri 2010. július 25. 10:14
  „Gravitáció ! Emberek ! Gravitáció !”
 • 10. Lugas6 2010. július 24. 21:45
  „Aki lop, azt meg kell büntetni, még ha 1ft-ot is lopott. Aki ezeken a földeken megdolgozott a pénzéért, annak a munka ellenértékét és a kieső bevételből adódott kárát a törvények betartásával, meg kell kapnia. Ha az út építtetői ilyen értelemben milliós károkat okoztak, a rossz tervezés, vagy hanyag munka következtében, akkor a kárt ugyan úgy meg kell fizetni, mint aki pár forintot lopott. Ha nem tudják, akkor marad a kezesük, aki majd helyt áll. Aki pedig nem tudott fizetni, annak börtön jár. Nem pedig a válalkozás csődvédelme, illetve új néven való vállalkozásba való menekítése. Ez ilyen egyszerű!!!”
 • 9. boldiat 2010. július 24. 19:48
  „Akinek földje van az nagyon jól tudja, hogy ezen föld árak csak szépen hangzanak és jót mosolygunk, hogy ebben jó helye van viszont azt is tudjuk , hogy sosem adjuk el és ez igy megy generációk óta! Csak az adja el akinél már a bank kopogtat!”
 • 8. boldiat 2010. július 24. 19:46
  „Képzeld, hogy nemvágnak fel mert az illető cégvezető panelban lakik és 1mill ft az autója értéke! Ismerem a családot! A sok gép nem az ő saját vagyonuk hanem a vállakozásé! És valóban ez a 2.év hogy terméskiesésben szenvedünk! A támogatás semmit nem ér pláne akkor ha a földek szerződéseit arra kötik, hogy a tulajdonos veszi fel akik nem ők mivel igaz, hogy sok föld van de mind bérleményben!”
 • 7. Trezegi 2010. július 24. 18:27
  „Arról beszélek, hogy ha csak a tulajdonukban lévő földek értékét vesszük, ami nagyságrendileg 5-600 e Ft / ha
  (lehet, hogy alul becsültem, de számoljunk ennyivel) már kijön az általam említett vagyon, és a lényeg, hogy ez tiszta vagyon, ugyanis olcsón, sz.rér-h..ér vették kárpótlási jegyért !!! Nem hitelre !! Gépek, berendezések, egyéb eszközök /itt lehet, hogy van hitelük/ + minden évben felveszik a nem kevés területalapú és egyéb néven osztogatott támogatást !!! Hát ez mi ? Erről miért feledkezik el mindenki ???
  A másik: ha meg tényleg nem úgy megy, akkor el kell adni a földet, realizálni az óriási nyereséget, betenni a bankba és élni a kamatokból, venni jobb autót és a panelt /???/ is le lehet cserélni. Bár tudtom szerint nem ott laknak !!!”
 • 6. Némabob 2010. július 24. 15:43
  „Trezegi:Te honnan veszed ezeket amiket lemertél írni?Lehet hogy volt egy pár jó év valamikor régen de azt nem veszed észre ami mögötte van.(pl:üzemanyag áremelés,műtrágyaárak,).De szerintem ez neked nem mond semmit.De azt jó ha tudod hogy most mind 3 cég a fentmaradásért küzd.Nem kevés hitellel a vállukon.J a és a területeken eddig is volt víz az kétségtelen.De most hogy az autópálya építésével elvágták a víz útját most még olyan helyen is áll ahol még nagyapáink sem emlékeznek vízállásra.És mielőtt hülyeségeket írsz nézd meg mit tettek a csatornákkal!Ja és volt egy pár jó év.....Akkor mi van?Tegyük tönkre ami jól megy?Igazi magyar felfogás .”
 • 5. Zsoltee0716 2010. július 24. 14:17
  „Ma esett! Vagy arra felé nem, bár én aludtam és tuti nem álmodtam mert mikor fel keltem(12-13 óra felé) vízes volt kint minden.”
 • 4. Nuts 2010. július 24. 13:42
  „Trezegi: az a baj, hogy a hozzászólásodról üvölt a hozzánemértés és a rosszindulat. Ma ha egymás után három pluszos év van a mezőgazdaságban, az már egy arany időszak. 10 évre minimum három rossz év jut... Amikor pedig mint most is egymás után két katasztrofális év váltja egymást (sok tímilliós mínusz) akkor ezen cégek a fennmaradásukért küzdenek. (Csakúgy mint a mezőgazdasági cégek 90%-a) Ezt tetőzte be az autópálya építés. Tévedés ne essék, nem ezek az ország legjobb földjei és előtte is előfordultak rajta apróbb vizek; de soha ilyen mértékben; a 40 éves tapasztalattal rendelkezők sem emlékeznek hasonlóra...
  Harácsolás? Számiliós vagyon? :D Azt hiszem a cégek vezetői örülnének a legjobban ha ez igaz lenne. Biztos azért laknak panelban, és járnak 1-2 millió forint érékű autókkal, mert százmillióik vannak... Nem mondom hogy szegények, de talán 20-60 fős cég vezetése esetén, 40 év után már az ő szegénységi bizonyítványuk lenne ha nem ütnék meg minimum a középréteg életszínvonalát.
  Egyeseknek talán előbb utána kellene nézni a dolgoknak mielőtt hülyeségeket irkál.”
 • 3. benq 2010. július 24. 13:09
  „az a legnagyobb baj, hogy az egész állam így működik mindenki csak harácsolna...”
 • 2. szegedi23 2010. július 24. 12:50
  „Az a baj, mint mindig, itt mindenkinek csak jogai vannak, kötelességei nincsenek.”
 • 1. Trezegi 2010. július 24. 10:15
  „Áprilisban és júniusban is "futott" már a téma. És még mindig a panaszkodásnál tartanak, így az Én véleményem sem változott.
  Mindegyik érintett többszörös (tíz-száz) milliomos. Éveken keresztül bezsebelték a nagy lóvékat, támogatásokat, olcsón (kárpótlási jegyért) megszerezték a volt TSz-es földeket. Mára már az is a többszörösét éri. Most van egy "rossz" év és máris sír a szájuk, meg pereskednek. Nézzük már meg az elmúlt tíz év átlagát, részükről !! Most van egy mínuszos és volt kilenc pluszos !! Akkor ? Nem lehet mindig nyerni, csak ezt ők nem tudják elfogadni, nem ehhez vannak szokva. Harácsolnak, hogy nekik minél több legyen !!!! És még van képük a nyilvánossághoz fordulni !! Na, ez a szégyen !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hair-főpróba az újszegedi bérletekhez

Ingyen nézhetik meg a Dóm téri Hair-produkció augusztus 12-i, 21 órakor kezdődő főpróbáját azok a nézők, akik a szabadtéri játékok újszegedi színpadának Kék-lila nyár és Tóték előadásaira váltanak bérletet. Tovább olvasom