Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Szenzáció Szegeden: 142 év után beléphettünk

Szeged - Barokk kori temetkezési kamrát találtak a felsővárosi, Munkácsy utcai minorita templom feltárása közben: az elsők között nézhettünk szét a szegedi nagy árvíz előtt lezárt kriptában.
Beigazolódott a Darvas Imre vezette kutatócsoport feltételezése: a Munkácsy utcai, barokk Szent Miklós minorita templom bejáratához közel megtalálták az 1760 táján épített és az 1870-es években lezárt, azóta gyakorlatilag elfeledett altemplomot. Az egyedülálló leletet, a benne elhelyezett, szegedi alispánok örök nyughelyéül szolgáló kriptákat lapunk munkatársa is megnézhette.

– A tavaszi georadaros feltárás után – amiről beszámoltunk – kirajzolódott, hogy a bejárathoz közel, a padlószint alatt boltozatokat találhatunk. Statikusokkal közösen összeállítottuk a feltárásiengedély-kérelmet, hogy megtudjuk, pontosan mit rejt a templom mélye – mondta a kutatást vezető Darvas Imre.

Az elfeledett altemplom. Fotó: Segesvári Csaba
Az elfeledett altemplom.
Fotó: Segesvári Csaba

A szegedi építészmérnökkel és a templom kántorával a feltárás miatt elzárt, sötétbe burkolózott területen át a templom bal padsorához sétáltunk. Miközben eltávolították a padlót fedő 40×40 centiméteres vas fedlapot, megtudtuk: az altemplomba vezető lépcső pár méterrel hátrébb, a lourdes-i oltár előtt indul.

– A Móra Ferenc Múzeum régészeivel együtt múlt pénteken nyitottunk meg a födémet. Először csak egy fényképezőgépet és egy lámpát eresztettünk le, így néztünk szét – mesélte a mérnök, majd az elfeledett kripta bejárására invitált.
A létra épphogy belefért az alkalmi lejáróba, leereszkedni csak feltartott kézzel, levegőt kifújva sikerült.

– Írásos feljegyzés nem, csupán utalás maradt az altemplom létezéséről. Az árvíz előtt betemették, ma már senki sem él, aki megmutathatta volna, merre temetkeztek a minoriták. A Historia Domusba bekerült külföldi hajók tragédiája, de a temetkezés helye már nem – mesélte Aranyosi Vitéz Gellért. A Szent Miklós-templom kántora Darvas Imrével lámpát fogott, majd mindhárman nekivágtunk a sírkamrákat rejtő altemplomnak. – Vigyázz, csúszós – figyelmeztettek, a padlót az évek során vastagon beterítette a salétrom. Alig pár métert tettünk meg a közel 2 méter belmagasságú pincében, amikor lámpánk fényét egy kibontott sírkamrára irányították. – Még senki sem nyúlt a maradványokhoz, a feltárás csak később kezdődik – tudtuk meg.

A nehéz levegőjű helyiségben a bejárattól araszolva haladtunk a templom Tímár utcai falazatáig, közben latin feliratokat olvastunk. – Elértünk a szószék alá, itt olvasható az egyetlen magyar nyelvű feljegyzés: „meghólt" – tudtuk meg Aranyosi Vitéz Gellérttől, miközben használaton kívüli kamrákat is találtunk. A közel egyórás bejárásunk során kiderült: az 1870-es lezárás óta az elsők között vagyunk, akik megláthatták a minoriták altemplomát.

– A kollégák eleinte óvtak attól, hogy azonnal lemenjünk, de a feltárás hevületében nem gondoltunk arra, hogy bármit is elkaphatnánk a közel 150 éve lezárt kamrában. Nem volt visszaút, elindultunk – mondta Darvas Imre. Megtudtuk: a feltárás folytatódik, és ha a templom felújítása is megtörténik, reményeik szerint látogathatóvá és működővé válhat az altemplom.

Olvasóink írták

 • 15. szöszi 2012. szeptember 24. 14:11
  „Ez végre egy érdekes cikk, és erről csak ennyit írnak meg közölnek egy fotót hozzá. Talán többre is érdemes lenne.”
 • 14. kakoszeged 2012. szeptember 24. 09:54
  „http://templomfelujitas.blogspot.hu/
  íme, ahol követhető”
 • 13. Hammada_Fleet 2012. szeptember 24. 09:10
  „"A kollégák eleinte óvtak attól, hogy azonnal lemenjünk, de a feltárás hevületében nem gondoltunk arra, hogy bármit is elkaphatnánk a közel 150 éve lezárt kamrában."

  Az baj, mert egzotikus penészgomba-telepek termelhetik a toxinokat az ilyen lezárt temetkezési helyeken. A váciak komolyan aggódtak is, bár úgy tudom, senki nem tud arról, hogy a feltárásban részt vevők közül valaki megbetegedett volna.”
 • 12. Sani78 2012. szeptember 23. 08:55
  „Gondolom, nem csak úgy lemásztak, hogy lesz ami lesz. Feltételezhető, hogy a régészek, vagy akik feltárták, tudták, hogy le lehet-e menni kockázat nélkül, vagy nem.”
 • 11. Torontál 2012. szeptember 22. 22:07
  „Remélem ezt nem temetik vissza mint a nemrégiben feltárt várkaput és várfalat...”
 • 10. Vandorr 2012. szeptember 22. 16:02
  „A Szeged-Felsővárosi Minorita templom kutatási és felújítási munkáinak kronológiája
  http://templomfelujitas.blogspot.hu/”
 • 9. Morpheus_RexXx 2012. szeptember 22. 12:27
  „Csatlakozom! Valóban jó lett volna több kép a cikkhez.. nem egy egész album, de legalább 8-10 kép.. azon az egy képen úgy tűnik, hogy nem sok freskó van ami a vaku fényétől károsodna..

  1. kreatív
  Bár ezt nem értem minek ide, DE..
  "..mint egy gyermekünket nevelő pedagógus!!! "
  - Jelenidőben ez a kijelentés a többségi pedagógusra nem igaz.. vannak akikre a szakmába megfásultság/megfáradtság, és van akikre a felhígulás miatt. Sajnos már ők vannak többségben.. már csak óraadók és nem tanítók és nem nevelnek.. a szülőt ha jól nevel és felelősségtudatosan, nem partnernek tekintik, hanem alsóbbrendű vetéjtársnak.. és a kölcsönös együttműködés kimerül 1 irányba, feléjük.. minden más esetben presztízskérdést csinálnak a dolgokból.. kevés a kivétel, ők pedig szenvednek az előzőek miatti eredmény hatásától.. nem, nem kell megmagyarázni 5x tapasztalatom van ebben közvetlen..”
 • 8. roxper 2012. szeptember 22. 12:17
  „No ez tényleg érdekes cikk, jó munkát a feltáráshoz és remélem sikerül megnyitni!”
 • 7. GondaIstván 2012. szeptember 22. 11:09
  „5. xenopus: Itt találsz még képeket:
  http://szegedma.hu/hir/szeged/2012/09/regeszeti-szenzacio-szegeden-megtalaltak-a-minoritak-altemplomat-fotok.html”
 • 6. ascendum 2012. szeptember 22. 11:01
  „Valami érdekes = 1 fénykép.
  Két kocsi összekoccan = 100 kép, és olvasó-tudósítók hada.”
 • 5. aquila0126 2012. szeptember 22. 11:00
  „Azért van némi kockázata egy 142 éve lezárt kripta levegőjét "első kézből" beszipákolni.”
 • 4. xenopus 2012. szeptember 22. 10:09
  „Végre egy számomra érdekes cikk, és tessék, összesen 1db fénykép! Bezzeg a balesetekről egész galériát tudnak közölni, sz@rva a személyiségi jogokra.
  Szánalmas!”
 • 3. JungHeinrich 2012. szeptember 22. 09:40
  „Sztem meg Gyurcsany monnyon le! De ha nem problema akkor bemasolnam a kazankarbantartasi utmutato (67-81.) legizgibb 14 oldalat :-D Lehet?”
 • 2. Emberségetavilágnak 2012. szeptember 22. 09:30
  „Gépész!
  Persze, templomban járunk, altemplomban, épp ezért hagyd békén, kérlek.
  Te se szereted, ha meditálás közben zargatnak.
  Ja, hogy Modi poénkodna?
  Akkor ez bejött neki.”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. szeptember 22. 09:02
  „1.-es ! annyira kreatív vagy hogy nem zavar : a minorita altemplomban járunk...
  amire gondolni sem merek: a kedves DeModerátor rossz helyre tette a kommentet”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenen adtak vért a Mars téren

Véradást szervezett a Szegedi Vásár és Piac Kft. a Magyar Vöröskereszttel együttműködve péntek délután a Mars téri piac nagycsarnokában. Tovább olvasom