Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Szenzáció Szegeden: katéterrel ültetik be a műeret

Szeged - Új módszerrel műthetik az érbetegeket Szegeden. Az első két beavatkozás sikerével a szegedi érsebészeti központ elnyerte a jogot és az OEP támogatását ahhoz, hogy alkalmazza az érszűkület és értágulat kezelésének sebészeti és a katéteres technikáját ötvöző új eljárást.
– Minőségi ugrást jelent a Szegedi Tudományegyetem sebészeti klinikáján az érsebészeti csoport munkájában, hogy miután kollégáink rövid idő alatt elsajátították a legújabb műtéti módszert, az alkalmazásához szükséges új műszereket és terápiás eszközöket is megkaptuk. Így a múlt héten az első két katéteres műérbeültetést elvégezhette Sipka Róbert főorvos és csoportja – Kollár Lajos professzor, a pécsi klinikai központ vezetője és Nagy Endre, a szegedi radiológiai klinika munkatársa közreműködésével.

Így a szegedi érsebészeti központban – az országban negyedikként – az OEP támogatását jelentő 60 millió forintos fejlesztéssel lehetővé vált a katéteres műérbeültetés – tájékoztatott Lázár György. A sebészeti klinikát vezető professzor hozzátette: mindez a szívsebészeti, a radiológiai, a traumatológiai klinika együttműködésének és lobbizásának eredménye is.

Sipka Róbert érsebész irányításával Szegeden is alkalmazhatják a katéteres műérbeültetést. Fotó: Schmidt Andrea
Sipka Róbert érsebész irányításával Szegeden is alkalmazhatják a katéteres műérbeültetést.
Fotó: Schmidt Andrea

Az érszűkület és az azzal járó értágulat betegség az egyik vezető halálok – nemcsak Magyarországon, de hazánkban az uniós átlagnál rosszabb a helyzet. Ennek az érproblémának a kezelésére ugyanúgy alkalmas az új módszer, mint például a közlekedési baleset miatt sérült ütőerek összekötésére és kitámasztására.

Vigyáz az asszony is

Az SZTE sebészeti klinikáján katéteres műérbeültetésen átesett két első páciens – a székkutasi Lengyel Ferenc és a szegedi Balogh Károly – három nap után elhagyhatta a kórházi ágyat, és fél év után visszatérhet korábbi életritmusához. Mindketten azt mondták: az orvos utasításainak betartása nem gond, mert „otthon vigyáz rám az asszony". 
– Időzített bomba a hasi főverőér tágulata. Az érszűkület ugyanis ellentétes irányú folyamatot is kiválthat: a kitágult és – a növekvő lufihoz hasonlóan – elvékonyodó érfal fájdalmas panaszt nem okoz a páciensnek, ám váratlanul megrepedhet, és a testüregbe ömlő vér halált okozhat – magyarázta Sipka Róbert főorvos. – Az ilyen érszakaszt eddig speciális műanyagból készült műérre cseréltük – az egész hasi testrészt érintő, 2–3 órás, nagy kockázatú, a páciens szervezetére is megterhelő műtéttel, amit 2 nap intenzív és további 7 nap kórházi ápolás követett. Ezentúl az alkalmas páciensek esetében Szegeden is használhatjuk az új módszert, amely az érproblémák műtéti és katéteres kezelésének ötvözete, körülbelül egyórás beavatkozással – mutatta a két combtőben kicsi metszéssel a hasi főütőérbe vezetendő eszközt.

A székkutasi Lengyel Ferenc és a szegedi Balogh Károly az első szerencsés beteg. Fotó: Schmidt Andrea
A székkutasi Lengyel Ferenc és a szegedi Balogh Károly az első szerencsés beteg.
Fotó: Schmidt Andrea

A sebész az éren belüli műtét elvégzéséhez szükséges műszert kezelő radiológussal együtt dolgozik, amikor a horgászbothoz hasonlatos „pálcával" két irányból a problémás értágulatos szakaszhoz juttatja a nagyjából 5 milliméterre összecsomagolt, majd az éren belül kinyitott, 25–30 milliméteresre „növekvő" csövet. Ezt az úgynevezett stent graftot kis karmocskákkal az érfalhoz rögzítik, mintegy kitámasztják, belülről „sínbe teszik" a veszélyesen elvékonyodott falú érszakaszt. A műtétet követően az így bejuttatott műérszakaszon keresztül áramlik a vér, és a beteg hamarosan lábra állhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőke Tisza: talált, süllyed (galéria)

Minden második töltésen sétáló vagy bicikliző megállt, s exponált néhányat az ócskavas áron meghirdetett, haldoklásában is lenyűgöző Szőke Tiszáról. Tovább olvasom