Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Szenzációs műtét: újra mozog Miklós karja

Szeged - Szenzációs műtétsorozatot hajtottak végre a szegedi traumatológiai klinikán. Egy balesetben fél karjára lebénult fiatalember az itthon egyedülálló, de a világon is ritka operáció révén ma már képes mozgatni és érezni sérült végtagjával. Ha minden jól megy, egy év múlva újra autókat bütykölhet.
- Kicsúsztam a sávból, nem voltam bekötve, kirepültem a hátsó szélvédőn – foglalta össze autóbalesete körülményeit gyógytorna közben a szegedi traumatológiai klinikán lábadozó, 23 éves, perbáli Badányi Miklós, akin szenzációs műtétsorozatot hajtottak végre a szegedi szakemberek.

A fiatalembernek a tavaly márciusi baleset következtében kiszakadtak a bal vállát és karját a gerincvelőhöz kapcsoló idegei – így a bal felső végtagja gyakorlatilag lebénult, teherként lógott rajta, mint egy darab fa. Tegnap azonban már másik keze segítsége nélkül emelte fel félig az alkarját, és kicsit a kézfejét is képes volt mozgatni. Emellett a tenyere nagy részével és szinte minden ujjával érzi a hőt, a fájdalmat. Ehhez azonban az kellett, hogy a Pintér Sándor traumatológus docens, Barzó Pál idegsebész professzor és Nógrádi Antal gerincvelő-specialista docens alkotta team egy összesen 14 órás operációsorozatot hajtson végre rajta.

Még egy év kell ahhoz, hogy Balogh Miklós emelni is tudjon a sérült kezével. Fotó: Schmidt Andrea
Még egy év kell ahhoz, hogy Balogh Miklós emelni is tudjon a sérült kezével.
Fotó: Schmidt Andrea

Az úgynevezett karidegfonat-helyreállító műtéteket – amelyhez hasonlót Európában eddig csak Hannoverben és Londonban vállaltak, itthon pedig ez volt az első – még tavaly áprilisban végezték el. 20 hónap kellett ahhoz, hogy láthatóvá váljanak az eredmények. A beavatkozás újdonsága – magyarázta Pintér Sándor – a műtéti technikában rejlik, amelynek révén a gerincvelőbe ültetett idegek mentén a mozgatóidegsejtek képesek regenerálódni. Elsőként a Miklós lábszárából kivett idegeket ültették be a gerincvelőbe, majd ezeket az idegeket hozzákötötték a kiszakadt idegekhez, végül pedig a combjából kivett izmot beültették a karjába, hogy ott működjön tovább.

Balesete után teherként lógott Badányi Miklós bal karja. Fotó: DM/DV
Balesete után teherként lógott Badányi Miklós bal karja.
Fotó: DM/DV

– Tegnap már izomlázam is volt a gyógytornától, ami jó jel. A pesti kórházakban töltött rehabilitációs 6 hónaphoz képest Szegeden már a vízi és szárazföldi tornával töltött egy hét után jobban érzem a változást, a fejlődést. Szerencsés vagyok, hogy a szüleim kiderítették, Szegeden mennyire hozzáértő szakemberek dolgoznak – mondta Miklós, aki hétvégére ugyan hazautazik, de a gyakorlatokat otthon, egyedül is végzi. A rehabilitációs folyamat végén szeretne újra elhelyezkedni a szakmájában – a fiatalember autó-elekrotechnikus –, amire orvosai szerint jó esélye van. Mi lesz az első, amit gyógyult karral tenni akar? – Lejövök Szegedre, és bal kézzel integetek majd Pintér tanár úrnak – felelte Miklós.

 Ma tornagyakorlatokat végez vele. Fotó: Schmidt Andrea
Ma tornagyakorlatokat végez vele.
Fotó: Schmidt Andrea

Még egy év rehabilitáció

A beavatkozás nélkül Miklós mozdítani sem tudná a karját, a válla és a gerince a karja súlyától deformálódna, kar- és mellizmai elsorvadnának – hangsúlyozta Pintér Sándor. A fiatalember még nem ért a rehabilitáció végére, kezelőorvosa szerint nagyjából még egy év kell ahhoz, hogy tudja mozgatni a karját, akár tárgyakat is meg tudjon emelni sérült kezével, és teljesen önállóvá váljon.

Olvasóink írták

 • 14. pitta 2009. október 16. 17:29
  „Tisztelt mindenki!
  Azért szólok hozzá mert én is hasonló helyzetben voltam igaz 20 évvel ezelőtt. sajnos akkor nem volt még ilyen lehetőség. Örülök , hogy neki sikerült . Igaz én sem adtam fel . szívesen beszélnék Robival . Ha valaki tudja , hogy érhetem el ,szivesen venném .”
 • 13. hallgatag 2009. október 14. 19:14
  „Saját bőrömön tapasztaltam, hogy Pintér Tanár Úr csodákra is képes. Nem ez volt az első, s biztos vagyok benne, hogy nem is az utolsó! TMA! Teljes mértékben egyet értek Veled!”
 • 12. gedeon 2009. október 14. 18:12
  „10. Ne haragudj, de a helyesírásod kritikán aluli. Tudod te egyáltalán ki volt Széchenyi???”
 • 11. faQtya 2009. október 14. 16:10
  „Gratulációt érdemel az orvoscsapat!
  Jobbulást a fiatalembernek! (...és feltételezem, többet nem utazik biztonsági öv nélkül)
  "A beavatkozás újdonsága - magyarázta Pintér Sándor - a műtéti technikában rejlik, amelynek révén a gerincvelőbe ültetett idegek mentén a mozgatóidegsejtek képesek regenerálódni." -innen talán már csak egy lépés lehet a gerincsérült mozgáskorlátozottak gyógyítása???? Reméljük!”
 • 10. 1131 2009. október 14. 15:30
  „holnap okt 15 ölelés napja szécshényin délelött !”
 • 9. 19701230 2009. október 14. 14:53
  „7 igy van”
 • 8. gedeon 2009. október 14. 14:12
  „Gratulálok az orvosteamnek! Munkájukhoz további sok sikert és jó egészséget kívánok!
  A fiatalembernek a rehabilitációhoz sok kitartást!
  Ez hír, le a kalappal előttük!”
 • 7. TMA 2009. október 14. 13:35
  „Ők a mindennapok Hösei.
  Nem a leállósávban telefonálgató Balogh Lacika, meg a médiakreálmány celebek.
  Meg kéne becsülni Őket, amíg vannak!”
 • 6. Ányez 2009. október 14. 13:13
  „De jó ilyet hallani!
  Gyógyulást és erőt a fiatalembernek és további sikeres munkát az orvosainak!”
 • 5. keiner 2009. október 14. 10:47
  „4. hozzászólás ocsi1, köszönöm, most láttam egy híbamat.
  Szóval még egyszer.:-)
  Elismerés tölem is, a nagyon jó dokiknak és a paciensnek!”
 • 4. ocsi1 2009. október 14. 10:27
  „Minden elismerés a szegedi orvos csoportnak. Engem is szegeden műtöttek a szívsebészeten,és elmondhatom nagyszerű orvosok és ápolók vannak.”
 • 3. keiner 2009. október 14. 09:09
  „Elismeredség tölem is, a nagyon jó dokiknak és a paciensnek!”
 • 2. Hmmm... 2009. október 14. 08:54
  „Mielobbi es teljes felgyogyulast kivanok a fiatalembernek,hozza sok akaraterot. A sikeres orvosi munka a sebeszet es ideggyogyaszt "bravurja", gratulalok hozza en is. Azert nem kivanok sok hasonlo esetet.”
 • 1. joy 2009. október 14. 08:37
  „No.
  Ez valódi szenzáció!

  Gratulálok a dokiknak!

  Sok sikert, szerencsét a srácnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horthy sétány - ki lehet a keresztapa?

Horthy Miklós sétánynak keresztelte a Tisza-parton létrehozott ösvényt Ótott Ferenc. Közterületet kizárólag a közgyűlés nevezhet el. Tovább olvasom