Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Szeptemberben még úgy tűnt, nem nyit ki a szegénykonyha

Szeged - Az alsóvárosi ferences rendház szegénykonyháján jártunk. Nemcsak a menüre, az ott étkezőkre is kíváncsiak voltunk.
A ferencesek adnak a külsőségekre. Ezt tapasztaltuk péntek este, amikor vacsorázni tértünk be hozzájuk az alsóvárosi ferences rendház mögött üzemeltetett szegénykonyhájukra. A negyven éhes ember – hajléktalanok és rendkívül szerény körülmények között élők vegyesen – a zöldbabgulyást elegáns kerámiatányérból falatozta.

– Pedig szeptemberben még úgy tűnt, hogy idén, másfél évtized után nem tudunk kinyitni – mondta Didák testvér, a szegénykonyha vezetője. Nem az anyagi feltételekkel volt probléma az október elejétől május közepéig működtetett konyhán. – Régen sok volt a fiatal ferences, mára elfogytak. Nem volt, aki segítsen. Végső elkeseredésben a különböző civil szervezeteket kerestük fel, de szóróanyagokon is toboroztunk. Nyitásra hatvanan lettünk – tájékoztatott büszkén a ferences testvér.

A szegénykonyhát két nagy szegedi tejtermékeket gyártó vállalat szponzorálja. Az egyik nemcsak ételt, hanem többmilliós anyagi támogatást is nyújt a ferenceseknek. Ezt az összeget a hívektől befolyt adományok egészítik ki. Reggelit és vacsorát a hét minden napján osztanak a rászorultaknak: előbbit átlagosan hetvenen, utóbbit negyvenöten kérnek.

Finom volt a szerzetesek zöldbabgulyása.
Fotó: Frank Yvette

Miért csak ennyien? – Egyesek a szigorú feltételektől tartanak, például friss tüdőszűrő papírt, józan állapotot kérünk, de szerintem olyan is van, aki fél a másiktól – találgatott Didák testvér.

A vendégek? Magdi néni több mint fél évtizede itt étkezik: nemcsak az étel, a társaság miatt is jön. Lőrincz Sándor műtős volt, most hajléktalan. Picurral, a barackszínű kiskutyával érkezett a szegénykonyhára. A négylábú, amíg gazdája bent falatozott, a bejáratnál várt rá türelmesen.

A konyhafőnök látogatásunkkor Benkőné Andrea és Banka Lajosné volt: kéthetente alkotnak megszokott párt péntek esténként a szegénykonyhán. – A csülkös bablevesünk kapta eddig a legtöbb dicsérő szót – mondta Andrea egy-egy adag gulyás porciózása közben. Náluk egyébként családi hagyomány, hogy segítenek a rászorulókon: lánya egy szeretetotthonban dolgozik szabadidejében. De főznek itt egyetemisták is, akiknek csütörtöki paradicsomlevese az elmondások alapján meglepően nagy sikert aratott.

Az este hét órás nyitás előtt is csak apró összezörrenés zajlott le a várakozók között. Zsuzsa, aki hajléktalan, azt nehezményezte, hogy az egyik idős asszony, bár van lakása, mégis a szegénykonyhára jár enni. Voltson Gézáné azonban nem ment bele a vitába. A konyhán nevetve, kenyerét a levesbe áztatva vidáman kanalazta gulyását, ami mellé ezen az estén minden éhes ember egy csokoládémikulást is kapott ajándékba.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli túlélőtréning függőággyal

Szeged, Kübekháza - Egy szegedi és egy kübekházi fiatalember, Bernula Ákos és Gál Norbert különös… Tovább olvasom