Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Szeptemberre elkészül az elkerülő

Szeged, Mórahalom - A 7 kilométer hosszú, Mórahalmot északról elkerülő úton már lerakták az első aszfaltréteget, és épül a három körforgalom is. Lehet, hogy szeptemberben átadják.
– Az 55-ös főút mórahalmi elkerülő szakaszán a három körforgalmat leszámítva már mindenütt leterítették az aszfalt alapréteget – mondta Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője. – Egyes részeken a kötőréteg, másutt már a kopóréteg szintig is elkészült az úttal a vállalkozó. Jelenleg a szervizutakat építik, az árkokat mélyítik, kiváltják az elektromos és a távközlő kábeleket.

A tél kellős közepén mi is megnéztük, hogy áll a mórahalmi elkerülő út építése. Az 55-ös főúton Szeged felől haladva közvetlenül a lovasközpont előtt, a Hársfa tanyánál látjuk meg a leendő első körforgalmat, amely majd rávezeti az autósokat az elkerülőre. A körforgalmat nem a jelenlegi nyomvonalon, hanem az úttól jobbra alakították ki. Szinte minden kész, a terelőszigetek éppúgy, mint az út aszfaltozása. Már csak össze kell kötni az 55-össel, és feltölteni a kör közepén lévő „krátert". Információink szerint a forgalomba helyezést szeptemberre tervezik.

Három körforgalom épül a Mórahalmot északról elkerülő úton. Fotó: Schmidt Andrea
Három körforgalom épül a Mórahalmot északról elkerülő úton. Fotó: Schmidt Andrea

A mintegy 7 kilométeres mórahalmi elkerülő úton 3 körforgalom lesz: a második a zákányszéki úthoz csatlakozik, a harmadik Mórahalom és Ásotthalom között, az úgynevezett Masa-kanyarban vezeti vissza az autósokat a főútra. Szerkezetkész állapotban van az elkerülő út nagyjából felénél lévő, 26 méter hosszú vasbeton híd is, amelyik a Vágói-csatorna és ökológiai átjáró felett vezet el. Már csak a befejező munkálatok vannak hátra.

94 kilométeren

Az 55-ös főút Szegedtől Bajáig tartó 94 kilométerének korszerűsítése 2014 márciusában kezdődött el, akkor rakták le a mórahalmi elkerülő út alapkövét. A beruházás ez év végére készül el. Az útfelújítás 30 milliárd forintba kerül, 85 százalékban az EU fizeti. A mórahalmi elkerülőt 4,6 milliárd forintból építik meg. Akárcsak az 55-ös főúton, az elkerülő teljes hosszában is lesz vízelvezető csatornarendszer, valamint kerékpárút.

Az 55-ös főút első, Szeged és Mórahalom közötti szakaszán is dolgoznak a vállalkozók: kiváltják a közműveket, átereszeket, árkokat, bicikliutat építenek. A Kelebia–Tataháza és a Kisszállás–Tataháza szakasszal kapcsolatban megtudtuk: amikor az időjárás engedi, a kötőréteget építik be, valamint a padkát igazítják. Mélykút belterületén a csapadékvíz elvezetésén dolgoznak. A Tataháza–Baja szakaszon még csak a közműépítésekhez szükséges engedélyek beszerzését végzik, itt más munkákat nem is terveznek a téli hónapokra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis bevétel, nagy reklám: alig jelentkezett vendéglő a torkos csütörtökre

Eddig még csak 13 vendéglátóhely regisztrált a megyéből a torkos csütörtökre, amikor fél áron lehet jóllakni a vendéglőkben. Idén február 19-én lesz. Tovább olvasom