Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Szépül a Dóm téri tudássétány

Szeged - A Dóm téri egyetemi épületekben még bontanak és építenek – szeptemberben várhatóan oktatnak és kutatnak. A tavaly júliusban kezdett munkát idén januárban be kellett volna fejezni, ám a kivitelezővel vitája támadt a Szegedi Tudományegyetemnek, a renoválás leállt. Az új közbeszerzés nyertese, a Ferroép Zrt. vállalta: 180 nap alatt, szeptemberre befejezi a felújítást.
Építők uralják a szegedi Dóm téri zenélő óra alatti épületet. Daru emel vasrácsokat az emeletre. A szegedi fogadalmi templom főbejáratával szembeni terasz burkolatát bontják. Az 1930-ban átadott épület túlsó, Rerrich Béla tér felőli oldalán betonkeverők dolgoznak. Egy darus kocsival a sitt elszállításán szorgoskodnak. A Szegedi Tudományegyetem Dóm tér 7., 8., 9. szám alatti négy kémiai és fizikai tanszékének helyiségeiben tegnap legalább száz építőmunkás dolgozott.

– Vitánk támadt a közbeszerzési pályázatot eredetileg megnyert kivitelezővel: a Gropius Zrt. nem haladt a munkával, ezért megszakítottuk vele a kapcsolatot – mondta Szabó Gábor. A Szegedi Tudományegyetem rektora elárulta: a Dóm téri egyetemi épület felújítására a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a közbeszerzéssel foglalkozó egyetemi kollégái szoros felügyeletével, a szabályokat betartva, de gyorsított módon sikerült új kivitelezőt találniuk. A Ferroép Fővállalkozó és Szerelőipari Zrt. idén tavasszal nagy elánnal látott munkához, így a rektor szerint szeptemberig befejezik a szervetlen és analitikai kémiai, a szerves kémiai, az optikai és kvantumelektronikai, valamint a kísérleti fizikai tanszék helyiségeinek felújítását.

Lendületet vett a négy egyetemi tanszék helyiségeinek felújítása. Fotó: Schmidt Andrea
Lendületet vett a négy egyetemi tanszék helyiségeinek felújítása.
Fotó: Schmidt Andrea

Tavaly júliusban közel ötezer négyzetmétert tettek szabaddá az egyetemi oktatók és kutatók, hogy elkezdődhessen, s idén január 15-ére befejeződjön a renoválás. De csak pár napja tapasztalni, hogy lendületesen bontanak és építenek.

– Ha a korábban látott tempóban folytatódott volna az építkezés, és a szeptemberben kezdődő tanévben sem tudtuk volna birtokba venni a felújított egyetemi épületet, az nagy kárt okozott volna – tette hozzá a rektor. A Dóm téri egyetemi laboratóriumok helyet kaptak ugyan a volt I. kórház épületében, de ez a milliós projekteken dolgozó kutatók számára legfeljebb átmeneti megoldásként volt elfogadható. Az oktatás minőségére is rányomja bélyegét, hogy a tervezett határidőre nem álltak rendelkezésre a szokásos oktatótermek.

Modernizált műemlékek

A Dóm téri épület rendoválása másfél milliárd forintba kerül: a műemléket szigetelik és akadálymentesítik, fűtési, elektronikus és internetes hálózatát korszerűsítik, nyílászáróit felújítják. A Tudássétánynak nevezett uniós projekt harmadik harmadát jelentő ingatlan újjászületése után várhatóan 600 millió forintot költhetnek a laborok korszerűsítésére. Szabó Gábor akadémikus, rektor elárulta: sikeres új pályázatuk eredményeként a Bolyai-épületet is modernizálhatják.

Olvasóink írták

 • 10. öregvegyész 2011. május 09. 15:18
  „És még egy a terasz a laborok menekülési útjául szolgáit,ahova a baj esetén a gyakorlatozó hallgatók gyorsan eltávozhattak. De az is megszünt az évtizedek óta zajló barkácsolások következtében hogy valamennyi ilyen helyiségnek több vészkijárata legyen. Most lesz?.....sétány? ...nevetséges!”
 • 9. öregvegyész 2011. május 09. 14:54
  „Mi az a tudás-sétány? Ott dolgoztam több mint negyven évig,amit látok az volt a terasz alatta az árkádok: Nos ezta teraszt kevéssel több mint harninc éve ujította fel az egyetem igen hozzáértő műszaki osztálya,akkor még Jate Úgy hogy az eredetit felverték nem szigeteltek,nem vasaltak hanem egy horganyzott kerítéshálót terítettek bele. Utána az árkádok alatt megindult a kivirágzás. Vagy mondjam azt a szellőző berendezés turbinája nem fért el a padláson mert ott volt egy gerenda és akkor egy szegmenst kivágtak belőle.Vállalni sok mindent lehet ,csak kérdem ma biztos nem követnek el ilyen hibákat.
  A másik dolog: a kémia veszélyes dolog ,több igen komoly havária elhárításában vettem részt ezek között volt tűzeset ,klórpalack ,foszgénpalack meghibásodás,foszfor öngyulladás , brómos üveg melletti robbanás.Véleményem szerint a kémiai intézeteket régen ki kellett volna a Belvárosból telepíteni.
  Most biztos megcsinálják az ablakok szigetelését,de hogyan és hova fognak szellőzni a laborok.Kedves ujságírónő,ezek nagyon komoly szakmai kérdések,ne csináljunk belőlük Bástya-sétány hangulatot.....”
 • 8. Ganxta 2011. május 08. 23:25
  „Már megint a Ferroép nyerte az SZTE munkáját. Ügyes!”
 • 7. floridaimagyar 2011. május 07. 22:44
  „Ott tanultam vegyesznek - egyetertek - teljesen lerobbantnak es reginek nez ki az egesz, modernizalni kell es rafer a felujitas.”
 • 6. Onis 2011. május 07. 18:05
  „Ideje volt az újítás.Az ottani laborok elég világháborúsan néztek ki.Legfőképpen a falak.”
 • 5. NostraMamus 2011. május 07. 13:59
  „Gyerekek, azért Ti baromira tájékozatlanok vagytok... De így legalább könnyebben lehet határozott véleményetek! :-)”
 • 4. kispacni 2011. május 07. 12:07
  „P.S.
  Nem mellékesen ha tűz üt ki azokban, akkor a szépen felujított épületek is veszélybe kerülnek. Vannak még olyan laborok a Dóm tér 10-12 szárnyban ahol a vezeték egyenesen a szigetelésben van. Volt is emiatt tűz nem olyan régen, de semmi nem történt, mert nincs pénz. Földalatti alagsori csőtörés miatt minden pusztul és penészedik.
  A volt rektornak csak a Mérnöki és TTIK kar volt kedves.”
 • 3. kispacni 2011. május 07. 12:02
  „A Dóm téren van 10, 11 és 12 szám is, és azok is egyetemi tanszékek. Sajnos a volt rektor annyira utálta az orvoskart, hogy azokat nem vonta be a pályázatba és. Neki a tudássétány csak egyoldalú volt.”
 • 2. szeti 2011. május 07. 11:02
  „1. szerintem pont ez történt, nem?”
 • 1. babar 2011. május 07. 07:33
  „Miért nem lehet ütemtervet kérni még a vállalkozó kiválasztása előtt és szerződésbontás terhe mellett végrehajtatni azt vele?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újból Cora-futás Szegeden

Május 15-én (vasárnap) immár 12. alkalommal rendezik meg Szegeden a Cora- futást. A Szegedi Sport és… Tovább olvasom