Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Szerb-magyar embercsempészbanda tagjait ítélték el

Szeged - Elítélte egy 16 fős szerb-magyar embercsempészbanda tagjait a bíróság pénteken Szegeden; a bűnszervezet 35 emigránsnak segített eljutni Nyugat-Európába.
Az első fokon eljáró Szegedi Városi Bíróság a csoportot irányító elsőrendű vádlottat folytatólagosan, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezetben, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek, és a szerb férfit négy év fegyházbüntetéssel sújtotta.

A többi vádlottat 9 hónap és 3 év közötti szabadságvesztésre ítélték, három vádlott esetében a büntetés végrehajtását próbaidőre felfüggesztették. A bíróság további hét vádlottnál állapított meg bűnszervezet tagjaként elkövetett bűncselekményt, őket kizárta a feltételes szabadság lehetőségéből. A szerb állampolgárságú vádlottak egy részét kiutasították Magyarországról.

Az elsőrendű vádlott 2008 tavaszán a debreceni menekülttáborból kezdte el szervezni migránsok Magyarországra és Nyugat-Európába történő illegális eljuttatását. Volt olyan, aki a menekülttáborból akart nyugatra jutni, mások Szerbiából vagy Koszovóból indultak útnak, olykor a gyerekeikkel együtt. A társaság 200 és 5500 euró közötti összegeket kért a segítségért.

A férfi a magyar-szerb zöldhatáron való átjutáshoz úgynevezett sétáltatókat alkalmazott, Szeged környékéről pedig kezdetben egy magyar férfi szállította az embereket Debrecenbe. Miután a férfi, a harmadrendű vádlott 2008 júniusában lebukott, a migránsok taxival és busszal jutottak el a hajdúsági városba, ahol az elsőrendű vádlott magyar állampolgárságú élettársánál pihentek meg. Ide Németországból jöttek értük szállítók, akik a lehallgatott telefonbeszélgetésekben "dzsekinek" nevezett embereket Ausztriába, Olaszországba, Németországba, illetve Svédországba juttatták el.

Az elsőrendű vádlottnak 2008 nyarán el kellett hagynia Magyarországot, ezt követően Szerbiából irányította tovább a szervezetet. 2008 szeptemberében a német rendőrök Freiburgban az egyik szállítót is elfogták, migránsokkal a kocsijában, az elsőrendű vádlott ezt követően új embereket vont be az utaztatásba.

A szerb férfi sejtette, hogy lehallgatják a telefonját, ezért amikor a zöldhatáron keresztül Szegedre jött, kivette a kártyát a mobiltelefonjából, hogy a helyzetét ne tudják meghatározni.

A férfit több társával és migránsokkal együtt végül a szegedi buszpályaudvaron fogták el 2008 novemberében.

Az ügyész a vádlottak egy része esetében tudomásul vette az ítéletet, mások ügyében három nap gondolkodási időt kért. A vádlottak többsége fellebbezést jelentett be. Volt olyan vádlott is, akinek az esetében jogerőre emelkedett az ítélet, és a tárgyalás végén ő szabadult is, mert az előzetes letartóztatással letöltötte büntetését.

Olvasóink írták

  • 2. xene@freemail.hu 2010. december 03. 21:17
    „sikeres”
  • 1. xene@freemail.hu 2010. december 03. 21:16
    „Pedig példát lehetne venni az ilyen határon átnyúló együttműködésekről....kár, hogy ilyen célra nem adnak uniós pénzeket...biztos sikere vállalkozás lehetett..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorsoltunk: náluk csönget a delmagyar.hu Mikulása

Véget ért a delmagyar.hu idei Mikulás-játéka. Csongrád megyében tíz szerencsés nyerteshez látogat el hétfőn webtélapónk. Tovább olvasom