Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Szerb hto a tankba: illegális, de jóval olcsóbb

Horgos–Kelebija–Szerbia - A gázolajjal kémiailag egyező fűtőolaj literje Szerbiában 272 forint, de egyelőre inkább csak a helyiek viszik: az igazi magyar hto-turizmus az osztrák határnál zajlik. Szomszédainknál is tilos a hto-t üzemanyagnak használni, mégis sokan spórolnak ezzel, a méregdrága dízel helyett.

Többen is beszámoltak arról, az osztrák kutakhoz naponta 15–20 magyar érkezik fűtőolajat (hto-t) vásárolni. Van olyan nap, hogy a kannákkal érkező magyaroknak 3000 litert is eladnak. Feltételezik: a gázolajjal kémiailag teljesen egyező – ám annál lényegesen olcsóbb – hto-t autóba, traktorba vagy éppen teherautóba töltik, illegálisan. Ugyanis a hazai 430 forintos gázolajjal szemben az osztrák fűtőolaj literje egy euró körül mozog, Szerbiában pedig csak 272 forintot kérnek a folyékony tüzelőanyagért.

Kocsiba ültünk, hogy megnézzük, miként működik a hazánkban a 90-es évek olajszőkítései után beszüntetett fűtőolaj-, azaz hto-vásár. A Szabadkára vezető autópályára is kiplakátolták: a horgosi benzinkúton literenként alig egy euróért fűtőolaj kapható. Egyszerűen hozzájuthatunk: kannába tankolhatjuk, nem kérdezik, hova visszük. Megtudtuk, hivatalosan Szerbiában sem csereszabatos a gázolaj a fűtőolajjal, ezért megszólalóink név nélkül nyilatkoztak, és fotón sem akartak szerepelni.

– 94,9 dinár literje, ez körülbelül 275 forint – mondta a vajdasági kutas.

– Autóba is jó lesz? – kérdeztük, amire csak annyit válaszolt: – Nekem mindegy, ki mire használja, az a lényeg, hogy fogyjon. Ugyan ki szólna, ha 15 méterrel odébb a kocsidba öntöd? – kérdezett vissza, 

Vonzó ajánlat. Szabadka előtt a benzinkútnál plakát hirdeti: fűtőolaj kapható. A szerző felvétele
Vonzó ajánlat. Szabadka előtt a benzinkútnál plakát hirdeti: fűtőolaj kapható.
A szerző felvétele

 A kutas később hozzátette: tapasztalata szerint traktorba, teherautóba használják az olcsóbb fűtőolajat. Hto-t tankoló magyar autóssal még nem találkozott.

Horgoson kívül Szabadka után, a Kelebija felé vezető úton is kaphatunk fűtőolajat: a benzinkutat lehetetlen eltéveszteni, több négyzetméteres molinón hirdetik, hto kapható. A kúthoz gurultunk, autónk tanksapkáját levéve a töltőpisztolyért nyúltunk, amikor a kutas közölte: a 98,9 dinárért (mintegy 285 forintért) kínált fűtőolajat csak kannában vihetjük el.

– Persze, hivatalosan tilos dízelnek használni. Mégis, traktorba tökéletes. A kúton kannába tankoljuk, aztán már senki sem szól érte, ha otthon átfejtjük. A gázolaj 125 dináros (362 forintos) árához képest ajándék az alig 100 dináros fűtőolaj – mondta a töltőállomásra munkagépén betérő vajdasági fiatal, aki elárulta: aki teheti, spórol az üzemanyagon. – Csak attól tartok, hogy nagy hidegben nehezebben indul a járgány, de megéri a kockázatot a literenkénti 25 dináros – mintegy 75 forintos – spórolás.

Amikor fotót szerettünk volna készíteni, kérte, ne fényképezzük, hiszen mégiscsak illegális dolgokról beszélünk.

Könnyen ráfázhatunk, ha spórolás címén gázolaj helyett hto-t tankolunk: egy esetleges ellenőrzéskor Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaitól legalább 30 ezer forintos jövedéki bírságra, újabb turbódízel autóknál pedig komolyabb motorkárosodásra is számíthatunk.

Kérdésünkre a NAV közölte, a hazai jövedéki szabályozás értelmében magánszemélyeknek nincs lehetőségük folyékony tüzelőanyagot sem EU-, sem harmadik országból adómentesen behozni. Kiemelték, az Ausztriában üzemanyagkúton vásárolható színezett tüzelőolaj Magyarországra nem hozható be semmilyen mennyiségben, sem a gépjármű üzemanyagtartályában, sem külön kannákban. Üzemanyagtartályba tölteni Ausztriában is jogsértő cselekmény. A hatóság úgy próbálja betartatni a hazai jogszabályokat, hogy a határ mellett naponta ellenőriz, és mintát vesz az üzemanyagtankokból.

Hto, gázolaj, olajszőkítés...

A háztartási tüzelőolaj, a hto kémiailag azonos az üzemanyagnak használt gázolajjal – írja az index.hu a 90-es évek olajszőkítéséről szóló cikkében. Magyarországon az állami támogatás miatt a fűtőolajat lényegesen olcsóbban árulták, egy piros vegyület, ferrocén hozzáadásával küszöbölték ki, hogy autóba tankolják. Az olajszőkítés a piros vegyület eltávolítása volt: kénsavval kezelték a színezett hto-t, majd üzemanyagként adták el, az alkalmi kémikusok így jelentős hasznot realizáltak.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. fxtrader 2011. november 23. 17:32
  „Orbán menjen el innen most.... hol vannak a forgalom lassító jobbikos barátaid?”
 • 21. booo 2011. november 23. 16:21
  „Deszkás, most nagyon igazad van!
  Nyilván valakinek nagyon érdeke az üzemanyag árának magasan tartása!
  Ha belegondolnának egy kicsit, gyorsan rájönnének hogy lejjebb kellene vinni az árát, akkor több fogyna és több lenne a bevétel!”
 • 20. THK 2011. november 23. 09:20
  „hát ezt olvastátok-e:
  http://www.hir24.hu/belfold/2011/11/22/megszunik-a-negynapos-matrica/

  Végre megoldás az M43 fizetős szakaszára: FIZETŐS LENNE A RÉGI 43 IS = vehetnének éves matricát a környező településeken lakók... ez már tényleg mindenen túlmegy...”
 • 19. qrumpli 2011. november 23. 04:15
  „Ne lopj!!
  Az állam nem tűri a konkurenciát!”
 • 18. StencilAtya 2011. november 22. 22:51
  „2/3 van oszt jónapot. ez nem emelés hanem reform. meg amúgy is az elmút nyóc év!!!!!!!!!!!!!”
 • 17. deszkás 2011. november 22. 20:12
  „MACUSNÉNI! Kénsavat akartál mondani nem? Ez szőkiti ki az olajat. (és teszi tönkre a motort)”
 • 16. viza07 2011. november 22. 18:11
  „Mostmár hiába emelnek, többletbevétel nem lesz. Tudomásul kell venni, hogy vége van.Ennyi....mikor iskolákban nincs pénz fűtésre, a gyerekeknek ebédet adni, akkor ennek vége...Eladtunk mindent bagóért, állítólag a Makói gázmező kitermelésével ki tudnánk fizetni az ország adósságállományának nagyrészét, erre 35 éves koncessziót adtunk egy "Kanadai" cégnek 12% -os bányajárulékért....A szerződések ott vannak, csak utána kéne nézni, kik írták alá, kik voltak a tárgyalók, és becsukni őket egy életre, teljes vagyonelkobzás mellett!!! De ez csak egyedi eset, fel nem fogható miért nem vizsgálják felül a korrupt szerződéseket??”
 • 15. fer981 2011. november 22. 17:01
  „Miért van az, hogy külföldön állandóan rajtunk röhögnek valami miatt. Emlékszem, hogy anno ausztriát felvirágoztattuk a rengeteg videó, hűtő, tv, stb. vásárlásával, aztán jött a szlovák rendszám, a benzin turizmus, stb. mert akire szavaztunk az folyamatosan szivat bennünket. Sokszor elég volna az is, ha egyáltalán nem nyilatkoznának semmiről, mert ha igen, akkor mi isszuk a levét. Szinésznek mindegyik jó volna 1 mesében, mert arrol tudnánk, hogy nem igaz. Olyan hitelesen nyilatkoznak, hogy értenek a dolgokhoz, hogy el is hisszük. A nagyobb baj az, hogy ők is elhiszik magukról, hogy okosak.”
 • 14. macusnéni 2011. november 22. 16:46
  „Régen ha haver volt a vámos,még a pirositót sem rakta bele a nagy vasúti tartálykocsin lévő HT-re .Most is az ügyesebbje kifog valamit találni.Mindent megoldanak,csak idő kérdése az egész.A mostani hatalmon lévőknek nem nagyon kell készülni 2014-re,mert ez a nép,a kifosztott biz meg nem választ egyet se közülük.gy látszik legális a vá-
  lasztók kifosztása,a becsapása,a hazudozás.”
 • 13. VV4 2011. november 22. 15:48
  „Kármán Irén - Olajozott viszonyok c. filmét nagyon érdemes ezzel kapcsolatosan megnézni. Őt megverték érte, az érintettek közül meg miniszterek, rendőri vezetők és titkos gazdagok nőttek ki... Így kell ezt csinálni! (Mondjuk mi eközben éhen halunk...)”
 • 12. cintula 2011. november 22. 11:30
  „illegális a HTO!
  a választókat szívatni, hazudni, meglopni, átverni LEGÁLIS?
  mindegy, h kire szavazol...az aranytojást tojó tyúkot mindegy ki őrzi! egykutya.
  elég volt a politikusokból...minden baj forrása a politika.”
 • 11. benq 2011. november 22. 10:48
  „nem baj kevesebb fogy belöle magyaró.n emelnek még az árán hajrá állam vezetés...”
 • 10. bambinaXX 2011. november 22. 10:31
  „8! Ezt nem értettem már anno sem: hogy-hogy titkosították az "olajos aktákat" 25évere??
  Ideje lenne a valódi elszámoltatásnak! megvan a hiányzó pénz, csak magánszemélyeknél...”
 • 9. deszkás 2011. november 22. 10:16
  „Ne kamuzzunk már a ferrocén tönkreteszi az autót? A kénsavval szőkitett olaj nem ? Igy bukott ki hogy a szerbiai háború idején Bajánál a NATO őrnaszád motorjánál vizsgálták és analizálták az üzemanyagot. Ekkor már a Mercédes is vizsgálta miért fogy garanciás autókba pl az izzitócsúcsok garmadával. "Eltűnt" HTO olajszállitó vagonok százai? Nyomozás elhúzódóan, reggeliző rendőr rejtélyes halála majd eredmény nélküli parlamenti vizsgálóbizottság, és végül 50 évre titkositás nem véletlen műve.”
 • 8. papika56 2011. november 22. 09:58
  „T.2. barátom. az OMW nél már a dízel 447.-Ft
  Az olajszőkítésből rengetegen milliárdosok lettek, meg miniszterek ! büntetlenül !!!
  Van itt lóvé rengetek : mert tele a parkoló autókkal ! a múltik parkolóiban hétvégén alig lehet megállni. Aki teheti menjen át pl. Romániába ott min. 100.-ft al olcsóbb.”
 • 7. Együgyű 2011. november 22. 08:43
  „A világok harcát tovább kell folytatni! Persze most már barátilag az IMF-el. A 2/3 is erre hatalmazta fel ŐKET!
  Nekik van ingyenes kártyájuk. A mi adóforintunk erre a fedezet!
  Követelem a környező országoktól külön kutak kialakítását a Magyaroknak, hogy a hazai árakon tankolhassanak csak.
  Hál, istennek nem érinti Őket ez a szörnyűség és folytathatják tovább a jó és hatékony munkájukat!
  Kevesebb nyugdíjakat és rokkant nyugdíjat követelek a nemes harc érdekében!
  Éljen a Fidesz-KDNP atyai pártszövetsége valamint a követőik!!!
  A 2/3 is erre hatalmazta fel Őket!”
 • 6. THK 2011. november 22. 08:35
  „2,
  kicsit régi már az az adat: még november van, de holnaptól már 435 körüli lesz a gázolaj! :(

  Míg korábban pont a fidesz szorgalmazta a jövedéki adó csökkentését (még a 300 Ft körüli dízel idején), most inkább emeltek rajta!

  Egy év alatt így már a harmadával ment föl - és hol van még az év végi áfa emelés...”
 • 5. info 2011. november 22. 08:20
  „jaaaaaaaa, hogy illegális ?de mire is elég a magyarok a DOLGOZÓK FIZETÉSE? CSAK AZ ADÓKRA!”
 • 4. kontrapista 2011. november 22. 08:09
  „Aki teheti, megvárja az új szállítmányt, amely még nincs pirosítva, igy már bizonyítani sem lehet a hto-t !!!”
 • 3. Larsson 2011. november 22. 07:59
  „Mivel felhívták rá a figyelmet, mostantól biztos beindul a biznisz! :)))))”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsis Zoltán: ˝Nem lehet egy népet a politikusokkal azonosítani˝

Kocsis Zoltán vezényel kedd este 19.30-tól a nagyszínházban a Szegedi Szimfonikus Zenekar bérleti koncertjén. A világhírű muzsikussal nem csak zenéről beszélgettünk. Tovább olvasom