Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Szerb rendőrök engedik az ártérbe a menekülteket

Magyarkanizsa (Szerbia) - A kijelölt megálló helyett a zöldhatárra vezető tiszai ártérnél állt meg az elmúlt napokban a Belgrádból Magyarkanizsára tartó menetrend szerinti busz. Tudósítónk úgy látta: a járatot a rendőrök térítették el, és ők engedték szélnek a menekülteket. Megkérdeztük a szerb belügyminisztériumot, miért történt ez – nem kaptunk választ.
 A szegedi Jobbik közmeghallgatást kezdeményez

– A múlt szerdai razzia óta nem csökkent a migráció. A hétvégén 3287 főt fogtak el a rendőrök – kezdte hétfői sajtótájékoztatóját Tóth Péter, a Jobbik szegedi elnöke. Az önkormányzati képviselő szerint a városnak is segítséget kellene nyújtania a migráció elleni harcban, a honvédség pedig lajtos kocsival tudná vízzel ellátni a kiszáradt és szomjas migránsokat. A medencés kikötő közelében lévő ártérről Tóth azt mondta, a rendőrség műveleti területté nyilváníthatná, így csak engedéllyel lehetne oda belépni. – Szégyenletesnek tartom, hogy a város első embere nem foglalkozik a problémával – fogalmazott Tóth, aki felszólította Botka Lászlót, menjen ki terepre, és nézze meg, milyen viszonyok uralkodnak ott. Elhangzott, az önkormányzati képviselő egyházak képviselői, a szegedi muzulmán közösség, egészségügyi szakemberek és humanitárius szervezetek részvételével közmeghallgatással egybekötött rendkívüli közgyűlés megtartását javasolja.

– Fél 10-kor érkezik a Lasta társaság belgrádi busza, biztos tele lesz migránsokkal – mondta a szerbiai Magyarkanizsán, a Fő téren egy asszony. Az alig 10 ezer lakosú szerbiai települést a napokban fedezte fel a sajtó, miután az embercsempészek útvonala a szabadkai–ásotthalmi térségből 40 kilométerre keletre, a Magyarkanizsa–Martonos–Gyálarét–Szeged irányba került.

A migránsokkal zsúfolásig telt kétemeletes belgrádi busz 20 perc késéssel érkezett Magyarkanizsára, de a korábban tapasztaltakkal ellentétben nem állt be a megállóba. Autóba ültünk, és a nyomába eredtünk. A buszt 3 kilométerre a főtértől értük utol.

„Oda jutnak, ahová indultak"


Azt láttuk: a Tisza ártere mellett várakozó járatról három rendőr szállt le, egyik a forgalmat lassította, miközben a másik kettő az ártérbe engedte a busszal érkező menekülteket. Miután mindenki elhagyta a járművet, a rendőrök – mint akik jól végezték dolgukat – visszaszálltak, és a busszal Magyarkanizsa felé indultak.

– Nem tudjuk, miért itt tettek ki minket. Hol van a város? Hol lehet ételt venni? – kérdezték az útszélén hagyott migránsok. Egy idősebb, angolul jól beszélő férfi arról érdeklődött, hogy a magyar hatóságok vesznek-e ujjlenyomatot, messze van-e a magyar határ. Elmesélte: a szerb rendőrök annyit mondtak, sétáljanak a folyó mentén, és akkor eljutnak oda, ahová indultak.

Fotó:
Az ártérnél állították meg a rendőrök a migránsokat szállító menetrend szerinti buszt. Fotó: DM

Megálló a kukoricás mellett?

 Nincs válasz

Írásban megkerestük a szerb belügyminisztériumot, hogy megtudjuk: mi az oka annak, hogy a rendőrök az ártérbe engedik a Magyarkanizsára tartó menekülteket. Kérdéseinkre eddig nem kaptunk választ.

Az esetet látva úgy döntöttünk, visszamegyünk Magyarkanizsára. Múlt csütörtökön Törökkanizsán vártuk a fél 10-es belgrádi buszt, amit a rendőrök Magyarkanizsa határában megállítottak. Leszállították a sofőrt, hosszan beszélgettek vele. A járat 25 perc késéssel érkezett a Fő téri megállóba, de csak a szerbek szállhattak le róla. A rendőri kísérettel ellátott jármű a horgosi elágazáshoz sietett, megállt a kukoricás mellett. A rendőr 15 embert hagyott az ártér mellett vezető úton. Péntekre viszont megszűnt a menekültáradat: a belgrádi busz migránsok nélkül érkezett meg Magyarkanizsára, ráadásul a rendőrök nagyszabású ellenőrzésbe kezdtek a város határában. Helyi informátorunk szerint napok óta hallani lehetett arról, hogy kiűzik a településről a menekülteket – talán ennek is az eredménye, hogy a migránsok kedvenc kávézója pénteken teljesen üres volt.

Fotó:
Fotó: DM

Útvonalak


– Ha annyira üldöznék Szerbiában az embercsempészetet, akkor ezek az emberek nem buszozhatnának ide – vélte egy idősebb asszony a Fő téren. Többen úgy fogalmaztak, a hatóságok szemet hunynak bizonyos dolgok felett, ezért árasztották el a menekültek a kisvárost. Belgrádi kapcsolatunktól megtudtuk, az embercsempészek pontos leírást adnak a menekülteknek, így jutnak el a magyar határ közelébe. A helyi büfé szakácsa ugyanakkor megjegyezte, az egyik „segítő" afgánt napok óta nem látták.

Fotó
Fotó: DM

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának becslése szerint a részben hazánk felé irányuló afrikai, ázsiai embercsempészet 6,75 milliárd dolláros üzlet. A tekintélyes brit napilap, a The Guardian egy napokban megjelent cikkében arról írt, hogy a keletről érkező menekültek Afganisztánból gyalog jutnak el Iránig, onnan busszal a török határig. A török fővárosból Izmirbe vezet az út, onnan a görög szigeteken keresztül Athénba. Busszal, vonattal, gyalog és kerékpárral teszik meg a szerbiai Szabadkáig tartó távot.

Rendőrség: nem szülés, hasfájás

Cáfolja a rendőrség a hvg.hu értesüléseit, amely szerint vasárnap este a szegedi határrendészeten indult meg egy afgán nő szülése és onnan mentőautóval szállították kórházba. Lapunk kérdésére a rendőrség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben cáfolta a hvg.hu értesüléseit. A nyilatkozatban az áll, hogy vasárnap reggel Röszke külterületén fogtak el a hat szír állampolgárt, akiket a röszkei idegenrendészeti előállítóba szállítottak. Kora délután a csoport egyik tagja, egy szír nő hasi fájdalomra panaszkodott, ezért a szegedi Sürgősségi Betegellátó Osztályra szállították. Miután ellátták, kiengedték a kórházból.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civilek segítik az elfogott határsértőket a röszkei határon

Szász Ildikó szerint az egyéni helyzettől, képességektől függ, hogyan élik meg a határsértők a velük történteket. Az emberek többsége nagyon rossz fizikai és lelki állapotba kerül, mikorra eléri a magyar határt. Tovább olvasom