Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Szerda hajnal óta zárva a Dugonics tér

Szeged - A Belvárosi hidat a Dugonics tér felől az Aradi vértanúk terén át vagy a Széchenyi teret megkerülve lehet elérni.
Lezárták a Somogyi utcát, a Dugonics teret, az Árpád teret - indul a nagy felújítás. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Kedden éjjel már lezárták, szerdán délelőtt 11 órakor pedig ünnepélyes munkaterület átadás után neki is kezdtek a Dugonics teret és a környező utcákat is érintő belvárosi rehabilitációnak. Végigjártuk a lezárásokat, elmondjuk, merre lehet kerülni, parkolni.

Átadták a munkaterületet a Dugonics térnél. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A Belvárosi hidat a legrövidebben a Dugonics tér–Somogyi utca–Oskola utca útvonalon hónapokig nem lehet megközelíteni. Terelőtáblák híján – a Dugonics tér–Somogyi utca sarkán csak a lezárás van kitáblázva – a Petőfi és a Kálvária sugárút irányából a Belvárosi hídra kerülővel, a Széchenyi vagy éppen az Aradi vértanúk terén át lehet eljutni. A döntés az autósoké – helyismeret nélkül marad a keringés.

Lezárták a Somogyi utcát, a Dugonics teret, az Árpád teret - indul a nagy felújítás. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
Év végére minden elkészülhet

A Dugonics tér és környéke rekonstrukciója 2,25 milliárd forint értékű Szeged Biopolisz Park Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja projekt utolsó eleme. A beruházás során teljes felületen újjáépül a Dugonics tér és az Árpád tér illetve a Somogyi, a Toldy, az Eötvös és az Apáthy utca. A Somogyi utca befejezési határideje tervezetten 2012 október közepe. A Somogyi utca elkészültével visszaáll az eredeti forgalmi rend.

A Somogyi, az Eötvös, a Jókai, a Toldy utca valamint az Árpád tér lezárása miatt parkolni a Tisza Lajos körúton, a körúti parkolóházban vagy távolabb, a Zászló utca környékén lehet. Viszont a Dugonics tér Nagyáruház felőli oldalán továbbra is lehet várakozni.

A gyalogosokat is kitiltották a REÖK irányából a Dugonics tér felé – a Dóm felé a körforgalmakat körbejárva, kellemes sétával lehet eljutni. Szerda délelőtt a tiltás keveseket érdekelt: feltehetően azért, mert még nem dübörögtek a munkagépek.

– Tegnap este lezártuk a Somogyi utcát, egy-két autós mégis behajt. Reméljük, hamarosan elállnak innen és nem kell őket elszállítani – tudtuk meg egy kordonemelőtől, aki szerint a közeli óvodába igyekvő szülők okozhatnak még problémát.


Belváros lezárása nagyobb térképen való megjelenítése
Kék a kerülő út, piros a lezárt terület.

Kétirányú lett az Oskola utca, megszűnt a parkolás is. A délutánra várható csúcsforgalom, kisebb közlekedési káosz elkerülése miatt érdemesebb a Kálvária sugárút–nagykörút–Bertalan híd útvonalon átmenni Újszegedre.

Lezárták a Somogyi utcát, a Dugonics teret, az Árpád teret - indul a nagy felújítás. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

* * *

A Somogyi utcába szerda délelőtt ünnepélyesen Botka László engedte be a munkagépeket. A polgármester hangsúlyozta: az új klinika környékén elkészült és a Dugonics tér környezetében megvalósuló teljes projekt 2,25 miliárd forint értékű, 70 százaléka európai uniós támogatást kap hozzá az önkormányzat és az egyetem alkotta konzorcium. A városban átadott és még zajló építkezések 70–80 százalékos támogatási arányt élveznek, vagyis minden beépített 100 forintból 70–80 forintot az Unió gazdag államainak adófizetői finanszíroznak. A városvezető ezután minőségi munkát és a határidő betartását kívánta a kivitelező Sade Magyarország Kft-nek, a szegediektől pedig néhány hónap türelmet kért. Rácz Béla, a Szegedi Tudományegyetem általános rektorhelyettese kiemelte: az épülő új klinikai tömb építését megelőzően a város óriási munkát végzett el a terület előkészítésével, amennyiben kiépítette a szükséges és kellő kapacitású közműveket, valamint a környező köztereket. A Dugonics tér és környéke átépítéséhez a kivitelezőnek elsősorban  jó időt kívánt. Szabó Tibor, a Sade területi igazgatója elmondta: ütemterv szerint a Somogyi utca vonalában kezdik a bontást. Előre is elnézést kért a felfordulásért és ígéretet tett, hogy ahol lehet, biztosítják a közlekedést a gyalogosok, kerékpárosok és autósok számára. A felújításról a Facebookon is elérhető információ.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. tinsmith 2012. június 08. 12:33
  „A sok zsörtölődőnek üzenném, hogy ha majd kész lesz a tér, akkor ne verje a mellét a vidéki ismerőseivel sétálva, söt, a Kárász utcán és a Reök környékén sem kellene lófrálni, hanem irány Tápé, Szőreg, és lehet dumálni a rokonoknak, hogy :Látjátok, itt lehet közlekedni, nem kell kerülni. Mondjuk szarul néz ki, de valamit valamiért!”
 • 43. Anmari51 2012. június 07. 16:21
  „Anmari51
  A mindenért háborgó, elégedetlenkedőknek! Türelem szép lesz reméljük jó is lesz a kivitelezés minősége és nem bugdácsol, csúszkál télen a gyalogos mint eddig. Nagy kár, hogy nincs arra pénz, hogy a város minden utcáját, járdáit is minőségi anyaggal felújítsák! Jellemzően gyalog járok minden hová és nem kell kimenni a belvárosból sőt tessék egy gyalogos sétát tenni akárcsak a városháza háztömbjénél, de bármelyik belvárosi utca állapota is lehetne a példa. Ajánlatos logó orral lefelé tekintettel lépkedni, mert olyan rossz állapotban van minden járda, útkereszteződés, hogy az elképesztő még lapos sarkú cipőben is művészet csetlés, botlás nélkül végig menni az adott utcában. A babakocsival közlekedő szülők, nagyszülők helyzete sem könnyű gyakran látom, hogy veszik fel a harcot és nem csak télen egy-egy útkereszteződésnél és járdák állapota miatt is. Nos addig is amíg minderre nincs, nem lesz pénze a városnak legyünk óvatosak, türelmesek, figyelmesek, segítőkészek egymással.”
 • 42. vuk 2012. június 07. 16:05
  „41. bzoli-41 2012.06.07. 16:01
  a dugo teren az a kavicsosbeton burkolat neked tetszik? es az arpad teri romma toredezett aszfalt tele autoval?
  nekem nem.”
 • 41. bzoli-41 2012. június 07. 16:01
  „NP1

  Szerintem ebben a válságos gazdasági helyzetben teljesen feleslegesek az ilyen beruházások! Hasznosabb dolgokra kellene a pénzt fordítani! Jó volt a Dugó tér úgy ahogy volt!”
 • 40. tahoszegedi 2012. június 07. 13:43
  „39. geza 2012.06.07. 13:36

  és ha már arra járnak,mindenki fogjon meg egy lapátot :)”
 • 39. geza 2012. június 07. 13:36
  „A vasárnap délelőtt Szegeden rendezett kerékpáros felvonulás miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani, a villamos és trolibusz-hálózaton 5-10 perces késésre kell számítani - hívta fel a figyelmet a Szegedi Közlekedési Kft. sajtóközleményében.

  A tíz órától kezdődő rendezvény ideje alatt az alább megtekinthető forgalomkorlátozások lesznek érvényben.

  A felvonulás útvonala (indulás 10:00 órakor):
  Rigó utca (Londoni krt. felöli vége) - Londoni krt. - Párizsi krt. - Berlini krt. - Brüsszeli krt. - Római krt. - Bertalan híd - Temesvári krt. - Székely sor - Belvárosi híd - Oskola utca - Dóm tér - Aradi vértanúk tere - Tisza Lajos krt. - Kálvária sgt. - Londoni krt.”
 • 38. tahoszegedi 2012. június 07. 13:33
  „3. csonakos 2012.06.06. 13:00

  Méghogy építő polgármester :) besz@rok, ha a keresztcsontig érsz szóljál :)

  4 éve nem képesek megcsinálni a békaneveldéjüket.

  http://kepfeltoltes.hu/view/120607/szeged_www.kepfeltoltes.hu_.jpg”
 • 37. tahoszegedi 2012. június 07. 13:28
  „35. joy 2012.06.07. 11:56

  Los Angelesi terelőelemet minden T.Lajos körúton belül utca elejére.”
 • 36. tahoszegedi 2012. június 07. 13:26
  „29. .suhym. 2012.06.07. 07:31

  Már megbocsáss, de én nem kértem, hogy alakítsák át a Dugonics teret.
  Mikor is csinálták meg a kettős körforgalmat? Akkor nem lehetett előre gondolkozni?

  Jaaaaa, Uniós pénzeket így kell kiszivattyúzni, és áttolni Dr. Vodka László által preferált Juhász Lóri Alvállalkozónak.
  Na meg persze az éves árbevételt is teljesíteni kell valahogy, mert az építőipar még mindig a válságban van.”
 • 35. joy 2012. június 07. 11:56
  „Dugózik a belváros a Dugó átépítése miatt.

  Okoskákok!
  Tudna valaki jobb időszakot javasolni, mint a nyár, mikor zárva az iskolák, jóval kevesebb szgk-s terheli a belvárost és az időjárás is alkalmas a gödör-út-tér építésére?

  Szgk-soknak meg végre át kellene szokni a Nagykörút-Bertalan-Temesvári krt útvonalra, és nem a szűk, túlzsúfolt belvárosi utcákban araszolgatyázni időt, energiát pazarolva, miközben szívják egymás bűzét!”
 • 34. NP1 2012. június 07. 11:35
  „Horthyszobor
  bzoli-41

  Láthatóan komoly szaktekintélyei vagytok az építésszervezésnek tehát logikus a kérdésem: mikor csinálnátok ezt a munkát?”
 • 33. hubatop 2012. június 07. 10:56
  „Persze mindig van akik a hibát keresik!!
  Ha nem nyáron van csinálva akkor meg az a gond,hogy miért pont iskola időben van csinálva,vagy miért hidegben,vagy miért este,délben vagy reggel....örüljünk,hogy csinálják...szerintem :)”
 • 32. vuk 2012. június 07. 09:03
  „28. Szögedi 2012.06.06. 21:59
  :)
  Ja es csak szolok hogy a bringas csajoknak jobb segguk van, mint azoknak, akik autoban aszaljak ;)”
 • 31. vuk 2012. június 07. 09:01
  „27. Horthyszobor 2012.06.06. 21:32
  Szerintem is el kellett volna mar kezdeni marciusban.
  Persze akkor az lett volna a hiszti, hogy "iskolaidoben?? hulyek!" :)”
 • 30. vuk 2012. június 07. 08:59
  „20. Zoan 2012.06.06. 16:48
  A ket legnagyobb civilizacios artalom a stressz es a varosi szmog. A gepjarmukozlekedes mindkettohoz jelentosen hozzatesz, az utobbihoz persze sokkal tobbet. Persze te valasztod meg, hogy mivel jarsz, de az, hogy most igy gondolod nem jelent semmit.
  Ismerek olyat, aki mar evek ota atult bringara a benzinar miatt, most pedig azt hajtogatja, hogy hogy lehetett olyan hulye h annyi ideig kocsival jart... persze lehet, hogy te nem gondolnad igy, csak egy pelda volt.”
 • 29. .suhym. 2012. június 07. 07:31
  „3. csonakos 2012.06.06. 13:00
  Tavaly nyáron a nyugati határszél felől érkezett vendégeim véleménye kissé eltért a tiedtől!:))
  ..............................................................................................................................................

  A felújítás mindig mindenhol felfordulással , sok kellemetlenséggel jár, csak gondoljatok bele egy lakás festésébe. Brrrr...

  Lehet itt fanyalogni, miért ekkor, miért nem máskor,...Ha meg ősszel csinálnák, akkor miért iskolaidőben.
  Tessék tudomásul venni, vannak munkák, amiket nem lehet esőben, hóban, fagyban végezni a szabadban, akár tetszik ez nekünk, akár nem.”
 • 28. Szögedi 2012. június 06. 21:59
  „Zazie: Nem savanyú a szőlő pont hogy édes az élet és a szőlő is :)

  Zoan: Hát lehet h neked 20 fokod van de közben 5 percet gyalogolsz a kocsidig a minusz 20 ban mert hogy valószínű nem a ház előtt tudsz megállni a belvárosban, én viszont ott teszem le a bringát ahol akarom. Mire te beszállsz és bemelegíted a kocsit én már árkon bokron túl vagyok és bizony Vuk kal értek egyet, hogy az év 80 százalékában tökéletesen kellemes idő van a kerekezésre.
  Zenét hallgathatok én is bringázás közben a megfelelő eszközökkel.
  És én még jobbat röhögök, amíg Te a kocsira költöd a pénzt, addig én abból 2 hetet Görögben nyaralok. Nem kényelmesebb az autó és lehet hogy nekem formásabbak a lábaim is, csajokat is jobban látom míg te csak a forgalmat figyeled :P

  Okoskata: életemben nem veszélyeztettem gyalogost, ők sem engem sőt magam sem találkoztam ilyennel, nem tudom Te miket látsz, nagyon jól megférünk egymás mellett :) az egy két kamikaze hát istenem az autósok közt is van aki 120 al megy végig a nagy körúton. Ilyen ember mindenütt van. ne általánosítsunk :)”
 • 27. Horthyszobor 2012. június 06. 21:32
  „Rájöttem!!! A vasra fáj a foguk az átkozottaknak:) A sín benne van a Somogyi utcában, a Szőke Tiszát már elkotyavetélték, köll a vas:)))
  Na félre a tréfával. Tényleg szeretném tudni ki a felelős a városházán ezért a rossz időzítésért??? Ki a felelőse a koordinációnak??? Azonnal meneszteni a közigazgatásból!!!”
 • 26. bzoli-41 2012. június 06. 19:55
  „Gratulálok a nagyokosoknak, hogy ismét a szezon közepén sikerül csatatérré változtatni a környéket! Ez valamiféle mánia ebben a városban??? Minden évben programfüzetet lehetne kiadni a városról a turistáknak az éppen megtekinthető csataterekről... Kész szégyen, hogy évek óta minden nyáron el van lehetetlenítve valahol a város és nem lehet egy jót sétálni csak a port szívni. A térre fordított pénzt inkább a járdák és utak rendbetételére kellene fordítani. Kíváncsi lennék hogy az illetékesek közökk ki szokott babakocsival közlekedni, én kölcsönadom neki egy körre a városban aztán várom a beszámolóját!”
 • 25. okoskata 2012. június 06. 19:20
  „15. Szögedi 2012.06.06. 15:33

  A fő baj az, hogy ezt a sok röhögést járdán, szabályosan közlekedő Gyalogosok veszélyeztetésével/között éli meg , tisztelt(?) Szögedi - köszönhetően a totálisan hibásan kijelölt kerékpérutak vad bringásokat MINDENRE felhatalmazottnak vélt kerékpárosként.
  Röhögjön csak nyugodtan a város volt és jelenlegi vezetőinek (akik kizárólag gépkocsival közlekednek, de nem ezen a környéken !!!) projektjének élvezőjeként, de :
  NE a SZEGEDI GYALOGOSOK ÁLTAL HASZNÁLNI SZERETNE JÁRDÁKON!
  Köszönöm.”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőri bántalmazások: egy ügyben emeltek vádat

Nehéz a bizonyítás a rendőrök ellen tett feljelentéseknél - az arab sakkvezető ügyében orvos- és műszaki szakértőt is kirendeltek. Tovább olvasom