Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

Szerdán: ajándékkoncert - spanyol ízekkel

Szeged - A Szegedi Szimfonikus Zenekar ma esti ajándékkoncertjén spanyol műsort kínál a közönségnek. A hagyományos ingyenhangverseny 21 órakor kezdődik a Dóm téren.

Hagyománnyá lett 2003 óta a szegedi szimfonikusok Dóm téri ajándékkoncertje. Minden nyáron valamilyen határozott koncepció szerint állítják össze az ingyenes hangverseny műsorát: tavaly három tenorra építették, előtte a Mozart-, a Bartók- vagy a Kodály-évfordulóhoz választottak darabokat. A muzsikáló természet vagy az éjszaka is volt már a műveket összekötő motívum. A hagyományt folytatva most spanyol témájú műsort állított össze az ajándékkoncertek állandó karmestere, Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. A zenekar művészeti vezetői tisztét is betöltő direktor hangsúlyozza: a szimfonikusok számára fontos, hogy a Dóm téren egyszerre négyezer emberrel találkozhatnak, ami a koncertévadban nem fordulhat elő.

Lendvay József Liszt-díjas hegedűművész lép fel szólistaként a hangversenyen, aki rendkívüli virtuozitásáról, temperamentumos muzsikálásáról nevezetes. A spanyolos jelleg jól azonosítható a műsorban, amelynek összeállításakor arra törekedtek, hogy több nemzet komponistája is szerepeljen a programban.

Gyüdi Sándor és a zenekar tegnap a Korzó Zeneházban próbált a mai koncertre. Fotó: Frank Yvette
Gyüdi Sándor és a zenekar tegnap a Korzó Zeneházban próbált a mai koncertre.
Fotó: Frank Yvette

Tűztánctól a Boleróig

Rimszkij-Korszakov Spanyol capricciója, Saint-Saens Bevezetés és rondo capricciosója és Chabrier Espana című műve csendül fel az ajándékkoncert első részében. A szünet után de Falla Bűvös szerelem – Tűztánc, Sarasate Cigánydalok című darabját, továbbá de Falla A háromszögletű kalap című balettjéből a II. szvitet, zárásul pedig Ravel Boleróját játsszák a szegedi szimfonikusok. 

A zenekar a filharmóniai bérlettulajdonosok számára – a korábbi évekhez hasonlóan – ingyenes jegyeket ajánlott fel, aki időben lépett, belépőhöz juthatott. A rendezvény médiatámogatója, a 100 éves Délmagyarország 1800 belépőt kapott, ebből 300-at civilszervezeteknek és partnereinknek adtunk, 1500-at pedig a játékukban részt vevő hűséges előfizetőink között sorsoltunk ki. Annak sem kell lemondania a koncertről, akinek nem sikerült helyre szóló belépőket szereznie. Bátyai Edina, a fesztivál igazgatója tegnap elmondta: miután a jeggyel rendelkező nézők elfoglalták a helyüket, a biztonsági szolgálat mindenkit beenged a Dóm térre, a lelátó mellé. Érdemes akár összecsukható széket vinni, hiszen a téren bárhol lehet hallgatni a muzsikát.

Lendvay József Stradivari-hegedűn játszik

A Paganini- és Liszt-díjjal kitüntetett Lendvay József (36) hegedűművész a Zeneakadémián diplomázott Szenthelyi Miklós növendékeként. A világ legnevesebb hegedűsei, többek között Yehudi Menuhin, Ida Haendel, Igor Ojsztrah, Jaap van Zweeden és Végh Sándor mesterkurzusain csiszolta tudását. Svájctól az Egyesült Államokon át Japánig világszerte sikerrel koncertezett már, szólistaként fellépett a Rotterdami Filharmonikusokkal, a Holland Rádiózenekarral, a Birminghami Szimfonikus Zenekarral és a Suisse Romande együttesével. Rendszeresen koncertezik a Fesztiválzenekarral; közreműködött Liszt Magyar rapszódiáinak és Brahms Magyar táncainak Philips-felvételein is. Lendvay József általában egy 1693-ban, Antonio Stradivari által készített mesterhegedűn játszik.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdos adócsalás miatt nyomoznak a pénzügyőrök

Szeged - Egymilliárd forint általános forgalmi adót akart jogosulatlanul visszaigényelni egy olyan… Tovább olvasom