Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Szerdán már csak tizenketten követelték a kormány távozását

Szegeden elfogytak a kormány lemondását követelő demonstrálók. Szerda este már csak tucatnyian tüntettek, és ők sem kiabálták, hogy „Táncolj Feri!" vagy „Gyurcsány takarodj!".
Szerda este, háromnegyed hét. Szegeden, a kormányellenes demonstrációk tavaly szeptember 18. óta megszokott helyszíne, a Széchenyi téri polgármesteri hivatal épületével szembeni terület felé egy fiatal lány közeledik. Ismerős a különböző tömegmegmozdulásokról, a jobboldali tüntetések állandó résztvevője. Megszólítom, mosolyogva hallgatja, hogy arról akarom faggatni, mi és miért változott meg az elmúlt nyolc hónap alatt. Tavaly szeptember 18-án és utána még hetekig naponta több ezren nemzetiszínű és árpádsávos lobogók tucatjai alatt követelték Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kormánya távozását, most meg már csak szerdánként és alig maroknyian.

– Az emberek egy része beleunt. A másik ok: a politikai pártok napi céljaikra használták a kormányellenes tüntetéseket, élvezték, hogy több ezer ember előtt beszélhetnek – mondja azzal a feltétellel, hogy a nevét nem írom le.

Nem értem, hogy ehhez a két mondathoz miért nem „adja" a nevét, és a közben odaérkező újabb tüntetők, a nemzetiszínű zászlóval érkező Csala László, Kucsera Zoltán és a náluk jóval fiatalabb Tamás sem érti. Tőlük is megkérdezem, mit gondolnak, a létszámuk miért csappant meg ennyire, emiatt csalódottak-e, és most miért demonstrálnak.

– Nincs olyan területe az országnak, nincs olyan része a társadalomnak, nincs olyan területe a gazdaságnak, oktatásnak, egészségügynek, kultúrának, ahol elégedett emberekkel lehetne találkozni. Nem vagyunk csalódottak, a kormány ellen korábban rendszeresen tüntető emberek félnek a megtorlásoktól – foglalja össze Kucsera Zoltán. A többiek helyeselnek, bár senkit nem ismernek, akit a tüntetéseken való részvétel miatt rúgtak ki a munkahelyéről. Közben hét óra lett. Már egyre többen, egészen pontosan tucatnyian állják körbe a nemzetiszínű és a másik, árpádsávos-nemzetiszínű vegyes lobogót. Öt nő és hét férfi. Tőlük húsz méterre három rendőr biztosítja a rendezvényt.

– Mi nem kiabálunk, mi nem üvöltözünk, mi némán fejezzük ki tiltakozásunkat a kormány intézkedései ellen – válaszolja az egyik nő arra a kérdésre, hogy lesz-e „Táncolj Feri!", „Gyurcsány takarodj!" vagy valami hasonló.
– Mi vagyunk az őrláng! Ha kell, mi gyújtjuk meg a lángot, és hiszem, akkor egyik pillanatról a másikra megint sokan leszünk – mondja Csala László.

Háromnegyed nyolckor elindulnak.
– Nem vonulunk végig a városon, mint korábban tettük. A múzeumhoz megyünk, utána haza – mondja egy férfi, akinek, mint kiderül, a felesége tiltotta meg, hogy elárulja a nevét.

A kedélyesen beszélgető, akár baráti társaságnak is nevezhető „tömeg" nem kelt feltűnést. A járókelők ügyet sem vetnek rájuk. Nyolc óra után tíz perccel a lépcsők előtt demonstrálókat előbb egy nő és egy férfi, egy perccel később még egy nő hagyja el. Tíz perc múlva a társaság fele elindul a Széchenyi tér irányába, a többiek két perccel később követik őket.

A szerdai csendes kormányellenes demonstráció 1 óra 22 percet tartott. Szerdán folytatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világsikerről álmodik a szegedi rap- és R'n'B énekes

Zenét szerez és énekel a szegedi Barkóczy Dávid, művésznevén Dave Gringo, aki egy évig élt Kanadában… Tovább olvasom