Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Szerdán nyílt napra várja az egyetemistákat a szegedi színház

Szeged - Az Őszi Kulturális Fesztivál részeként, az SZTE Kulturális Irodával és az EHÖK-kel közösen negyedszer várja nyílt napra az egyetemistákat a Szegedi Nemzeti Színház: holnap délelőtt 11 órától az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a teátrum műhelytitkaiba.
– Az a 30 ezer egyetemista, aki Szegeden tanul, jelent egyfajta kulturális igényszintet is, amely kielégítésének fontos terepe a színház. Mint egykori szegedi egyetemista azt is tudom: olyan mértékben ez nem jellemző, ahogy kívánatos lenne, ezért is szeretnénk felkelteni az érdeklődést a színház iránt. Felismertük, hogy ehhez nem elég egyszerűen előadásokat nyújtani, lehetőséget kell adni arra is, hogy a színházat jobban megismerjék a hallgatók. Ezért találtuk ki, hogy egy nyílt napon a teátrum olyan, a közönség számára máskor zárt területeit is bemutatjuk, amelyek érdekesek lehetnek a fiatalok számára. Ezen a napon a színpadtérbe is be lehet jutni, annak különleges gépezeteivel is meg lehet ismerkedni. A jelmeztárban jelmezeket lehet felpróbálni, a fodrásztárban pedig színpadi frizurákat, sminkeket mutatunk be. A színházi munkafolyamatokat is meg lehet ismerni – sorolja a kínálatot Gyüdi Sándor, a teátrum főigazgatója.

Tavaly is körülölelték a nagyszínházat. Fotó: SZNSZ/Veréb Simon
Tavaly is körülölelték a nagyszínházat.
Fotó: SZNSZ/Veréb Simon

Nagy ölelés

Immár hagyomány, hogy minden évben megszervezik a nagy ölelést. Szerdán 17 órára nemcsak a hallgatókat, hanem a szegedi színházbarátokat is várják a nagyszínházhoz, hogy az épület körülölelésével is kifejezésre juttassák a teátrum iránt érzett szeretetüket, elkötelezettségüket. A nyílt nap zárásaként 19 órától az Universitas-bérletben a Haramiákat játsszák.

Holnap 11.30-tól a Szegedi Kortárs Balett kisszínházi balett-termében táncművészek várják táncórára az érdeklődőket. A Somogyi-könyvtár is megmutatja „drámai" arcát: játékos feladatokkal jelentkezik.

Színművészek beszédtechnika órát tartanak, délben Vajda Júlia opera-énekesnővel lehet dalokat tanulni. 13 órakor kezdődik a kari szuperkupa: a gólyatáborok győztes csapatai mérik össze tudásukat. 14.20-tól közös jammelésre várják a színészek az egyetemistákat.

– A jól ismert tévéműsor analógiájára évek óta az egyik legnépszerűbb nyílt napos programunk a Beugrás című improvizációs helyzetgyakorlat, ahol a jelentkezők színészekkel együtt játszhatnak, ez szerdán 15.30-kor indul – mondja a főigazgató. Gyüdi Sándor azt is hangsúlyozza: nem a nyílt nap az egyetlen akciójuk az egyetemisták megnyerésére, valamennyi kar gólyatáborában is megjelentek a színház művészei játékos vetélkedőkkel.
A hallgatók körében az elmúlt évek legnagyobb sikerei pedig azok a produkciók voltak – például Faust elkárhozása és a Bohémélet –, amelyekben diákkórusként aktív szerepet játszottak az egyetemisták is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint: fiatal lány biciklivel autó elé hajtott

Ismét kerékpáros baleset történt kedden reggel Szegeden. Tovább olvasom