Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Szerdán nyit a felújított IH

Szeged - Délután protokoll, este Al Di Meola koncertje – szerdán nyit az IH Rendezvényközpont. A belsőépítésztől fiatalos, modern stílust kértek. Fény- és hangtechnikában behoztuk az elmúlt húszéves lemaradást – mondták az ezért felelős szakemberek. HANGANYAGGAL
Szerda délután Al Di Meola gitárművész és Botka László polgármester átvágja a szalagot az IH aulájában. Ezzel és az este hét órakor kezdődő Meola-koncerttel, amire már elkeltek a jegyek, hivatalosan megnyílik az IH Rendezvényközpont – korábban Szegedi Ifjúsági Ház. Aki erre a programra nem jut el, az csütörtökön, pénteken és szombaton bejárhatja a házat, az IH munkatársai körbevezetik, ahogy tegnap bennünket is.

Fiatalos, modern stílust alakítson ki – ezt kérték a belsőépítésztől, Medveczky Kazimirtól. Az uralkodó szín a falakon a bézs, a mályva, a terrakotta. A Novotel felőli homlokzat üveg, az emeleti koncertterem Tiszára néző fala csupa ablak.

– Az üzleti szféra és azok felé is szeretnénk nyitni, akik fiatalságukat az ifjúsági házban töltötték, de már dolgoznak, családot alapítottak – mondta Németh Ildikó értékesítési és marketingvezető.

Utolsó simítások a 600 fős nagyteremben. Fotók: Segesvári Csaba


A hangtechnika élvonalbeli, aki a korábbi IH-élménnyel hasonlítja össze, az sokkal tisztább hangzást tapasztal majd, valamint hogy a zene a terem minden pontjáról egyformán élvezhető lesz. A koncerteket rögzíteni tudják – a képet és a hangot is. A korábbihoz képest sokkal látványosabb és dinamikusabb lesz a színpadkép. Van nagy fényerejű mennyezeti projektor és motoros vetítővászon, akár térhangzású filmet is vetíthetnek itt.

Az IH Rendezvényközpont megújításáról és a szeptemberi programokról Boros Gyula beszélt a delmagyar.hu-nak. Hallgassa meg hanganyagunkat!– Az elmúlt húsz év változásait hoztuk most be a fény- és hangtechnikában – mondta az ezért felelős Zsivkovits Ákos és Gáli Róbert. A színpadon – ahol a színházi előadásokra gondolva a függönyök között oldaljárásokat is kialakítottak – tegnap egy kívül-belül felújított, gyönyörű Petrof-zongora állt. A karfás, bordó nézőtéri székek még egymásba rakva vártak – a jegyek különben helyre szólnak majd az IH-ban. A nagyterem hatszáz fős.

A fellépő művészek kényelmesebb körülmények között készülhetnek, az öltözők klimatizáltak, van tusoló, internet. Elsőként Al Di Meola próbálja ki – ő extraként csokoládét kért az öltözőbe. Volt ennél különlegesebb kívánsága is: hideg hotelszobát akar.

Csík, Csernus, Botafogo

Az ifjúsági ház megnyitóját 1979. március 21-én a forradalmi ifjúsági napokra időzítették. Az azóta eltelt idő anyagából kiállítás nyílik a házban, a látogatók plakátokat, meghívókat, fényképeket láthatnak majd. Szeptemberi programok ezenkívül: Férfi és nő – koncert négy színészre és zenekarra, Váradi Roma Café, Apáca-pác, valamint eljön Csernus Imre, Kepes András, a Csík zenekar Ferenczi Györggyel és a Botafogo Táncegyüttes.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. ceka 2008. október 30. 20:45
  „szerintem a külső dizájn....hát mit mondjak lehetett volna finomabb is . a polikarbonát szerintem kicsit nagyot akart durranni az arhitekt külföldi példából mazsolázva ( ott okosabban kezelik ezeket a dolgokat.) de sebaj bárcsak ez lenne a szegedi építészettel a legnagyobb probléma!!! ;)”
 • 29. Logaritmus 2008. szeptember 03. 06:49
  „N.P.: szerdától milyen élet lesz? Nézz rá a programra, az első fellépő Al di Meola. Kell nála jobb? :)”
 • 28. N.P 2008. szeptember 03. 01:21
  „Logaritmus

  A Nemzeti Színháznál természetesen nem O.V. , hanem a kinevezett kormánybiztos döntött megrendelőként. Meg is bízta a tervezéssel saját háza tervezőjét...az építész szakma szinte egyöntetű ellenkezése dacára.

  Az IH-nak én is örülök, de azt majd az élet dönti el,hogy szerdától ott milyen élet lesz, kiknek és mennyiért....
  Egyébként Hajrá Szeged!”
 • 27. Logaritmus 2008. szeptember 02. 23:11
  „"A beruházásról fogalmad sincs - a megrendelő dönt, mindenben, bizottságok ide vagy oda. Lásd pld. Nemzeti Színház."

  Na most ugye nem azt akarod mondani, hogy a Nemzeti Színház külsejét-belsejét egyenesen Orbán álmodta meg?! Ilyesmit még én sem írnék le. :)

  Az új IH-nak kétfajta ember nem örül:
  1) aki nem normális
  2) akinem soha semmi sem jó

  Sajnálom őket, szívből. Lehet, hogy a honlokzat lehetett volna másabb, szebb, színesebb, egyszerűbb, vagy pont bonyolultabb - úgyis lenne valaki akinek meg pont az nem tetszene.

  Egy amerikai útikönyvben pl. az volt a szegedi Dómról írva, hogy ízléstelen és rossz stílusú épület. Mit ne mondjak, ez már pár éve volt és írtam is mérgemben egy e-mailt az írónak hogy ne írjon már ilyesmit.

  Az IH-nak meg nem a külseje a lényeg, hanem a belseje ami nagyon szép lett és még inkább az ÉLET ami ott volt és van szerda estétől! Hajrá, Szeged!”
 • 26. gyarmati nő 2008. szeptember 02. 20:07
  „Szerintem az épület külsejéről nem érdemes vitatkozni, nem tetszhet mind a 160 ezer lakosnak. Nekem határozottan bejön ez a retro stílus, olyan igazi, régi ifjúsági ház-hangulata van.”
 • 25. lakme 2008. szeptember 02. 19:46
  „politikamentesen - baromira ronda, es nem fog tetszeni husz ev mulva se, de te se gondoltad komolyan, hogy ez olyan ertek, hogy majd turista csoportok fognak kirandulasokat tervezni ide. vagy ha komolyan gondoltad, akkor a csalodasod miatt, maris bejelentkezhetsz Csernus doktorhoz. Szerintem ugyanebbol a penzbol lehetett volna nem egy muanyag barkacsdoboz kulsot csinalni.
  A pez cuki arabol is kijott volna egy rendesebb, olyan szoborszeru, mint a tobbi, ami a terre illik, es en johiszemu vagyok, egyaltalan nem gondolom, hogy valaki valakinek valami valamilyen barati, elvtarsi okbol adna megbizast. Erdekes hogy mindig az kever politikat a dologba, aki a tobbieket azzal vadolja, hogy poltikat kevernek a dologba. Nehany ember uldozesi maniaban szenved.”
 • 24. lakme 2008. szeptember 02. 19:27
  „joy, csak ugy potyogd be a googleba, hogy al di meola, nyiregyhaza, es akkor majd azt mondod, jeeee tenyleg

  En korababn is azt vartam volna ai IH-tol, hogy legyen egy kozossegi alkotohaz jellege, ahol a kreativitas van jelen (en emlekszem mikor orosz- zsido kocsmazene est volt vagy jazz es tarsaik, ehelyett volt olcso fuggony vasar, bugyivasar esatobbi, azt mondtak ez kozhasznu es ebbol szerzi a penzt, ami igaz, es franko csak nem "ifjusagi" meg akkor se ha kismeretu bugyit is arultak.
  Az ifjusagot meg akkor tudjak becsalogatni, ha az arak moderaltak lesznek, ebbe nyugodtan beszallhat az allam, kozcel, hogy normalisan felnott emberek eljenek kozottun es nem drogosok, remelem ezzel Papa te is egyetertessz, te is jobban jarsz, ha nem rabolnak ki, vagy kopnek le, ezert kozcelbol anank is be kell fektetni a kulturaba aki kozvetlenul nem elvezoje annak, sot annak aki soha eleteben gyereket nem szult vagy nemzett. Ha ez szocialista elv, akkor lekakilom, meg azt is aki azt hisz magarol hogy akkora baromi nagy esze van, hogy csak es kizarolag magara kell gondolni, mert nem kozossegben el.
  A koncertjegyet meg igenis dragallom. Egy ketora hosszas estert nyolcezer csak annak nem draga , aki nem munkaval szerzi a penzt.”
 • 23. N.P. 2008. szeptember 02. 19:25
  „21.

  Sorolj már föl néhány olyan csoportot, ami meg fog maradni. Borossal semmi bajom, de ha átnéznéd az elmúlt 3 év hirdetéseit találnál benne cipővásárt (éni is oda jártam) bőven. A SZIN tényleg nem kap közvetlen önkormányzati támogatást, de az önkormányzati, vagy ahhoz "közeli" cégektől dől a lé és az ingyen szolgáltatás.

  A beruházásról fogalmad sincs - a megrendelő dönt, mindenben, bizottságok ide vagy oda. Lásd pld. Nemzeti Színház.

  Elköltöttek egy csomó pénzt, de az IH egyik nagy hibáját a színpad kis belmagasságát mennyivel is sikerült növelni ?”
 • 22. joy 2008. szeptember 02. 19:07
  „Mennyi rosszándékú polgár??? él ebben a városban?

  Örülhetünk, hogy egyáltalán van olyan hely, ahova nem csak a 12-14 éves diszkópatkányok járhatnak el!
  A jelenlegi prolitikai ellenzék úgy is megakadályoz minden fejlesztést, ezért nem lehet Szegednek rendes közösségi építménye. Se sportpályát, se Igazi rendezvénycentrumot, se buszállomást, se emberi kivitelű piacot nem engednek aljas-hazug rágalmakkal manipulálva!
  Minden közösségi fejlesztés megakadályoznak a Szegedellenes gyűlöletkeltők.

  MEGINT6OSTROLI!


  Ak Di Meola nem jár Nyír1házán.”
 • 21. Új IH, új programok - persze egyeseknek ez is ok a fanyalogásra, mint mindig. 2008. szeptember 02. 18:56
  „32 éves vagyok, szegedi. Itt éltem mindig, itt jártam gimibe és egyetemre is. Amikor kamasz voltam, az IH-ban tomboltunk a Depeche Mode-ra. Az IH 20 éve is úgy nézett ki, mint 5 évvel ezelőtt: elavult, szocreál és nagyon ciki.

  Nem értem azokat, akik a mostani felújításba belekeverik az intézmény igazgatóját. Ez egy kormányzati program, ha úgy tetszik az államnál lobbizta ki az önkormányzat, hogy adjanak már pénzt erre a sok évtizedes épületre, annak modernizálására. Aztán annyit adtak, amiből a régit csontig le lehetett bontani és szinte egy egészen újat felépíteni a régi vázszerkezetre. Ez lett a mostani IH.

  Aki Boros, Botka vagy ki tudja kinek az ízlését firtatja a homlokzat miatt az csak arról tesz tanúbizonyságot, hogy lila fogalma sincs arról, hogyan működik egy ilyen beruházás. Emlékszem én Orbán arcára, amikor a Széchenyi téren leleplezte a PEZ dobozra hasonlító szobrot. Meg volt rökönyödve, nem csoda. Az ok: az ilyesmit pályázat útján kiválasztott építész tervezi meg az adott keretek (pénzügyi, műszaki, stb.) között és egy bizottság dönt arról hogy jó -e vagy sem. Egy ilyen kérdésbe legkevésbé az IH igazgatójának volt/van beleszólása, lévén hogy nem építészet a szakterülete.

  Ízlésről hülyeség vitatkozni, az Eiffel torony Párizs jelképe de amikor megépítettek a többség csak szörnyűlködött hogy milyen ronda. Az IH kapcsán én azt mondom, hogy aki azt az épületet kívülről nézi és az alapján mond olyan "bölcseket", hogy ott megölik a kultúrát, és kevesebb lett egy városi kulturális rendezvényközponttal az pojáca, az majom, abból a rosszindulat beszél. Mielőtt Boros lett volna az igazgató cipővásárokat (!) és hasonló dolgokat rendeztek. Az megfelelt az itt fintorgó uraknak?

  A beázó tető megfelelt? A beszögelt ablakok a nagyteremben megfeleltek? Akkor nem ment a kritika, a fintorgás? Csak azért mert éppen szoci kormányzat van és nekik "jutott eszükbe" (pontosabban: nekik fontos, a mi szerencsénkre) hogy a szegedi IH ne egy vérciki hely legyen, hanem egy fészek ahol jó környezetben, profi techinkai háttérrel működjön sok tucat non-profit csoport, művészeti együttes, stb. szerintem politikai depresszió kampány szomorkodni.

  Miféle szegedi az, aki egy sokmillióból felújított épület láttán fintorog? Könyörgöm, ahhoz a helyhez nem nyúlt hozzá sem a fideszes Bartha, sem az SZDSZ-es csapat, sem a régi szoci polgármester, SENKI. És most a homlokzat nappali képébe köt bele pár ember? És a Szegedi Ifjúsági Napokba, amit SENKINEK nem jutott eszébe évtizedekig életre kelteni?? Egy Forint önkormányzati támogatást sem kap külön a rendezvény, két éve.

  Sajálom, hogy vannak olyan szűklátókörű emberek, akik mindent arra használnak, hogy politikát vigyenek fel és a depressziójukat erőltessék rá másokra. Nem fog menni, nem az IH és a SZIN kapcsán mert mindkét dolog JÓ, csupa nagy betűvel.

  Mindenfajta kritika akkor lenne jogos, ha 1998-2002 között BÁRKI jobb SZIN-t szervezett volna vagy legalább egy PRÓBÁT tett volna. Az IH kapcsány detto: az a politikai oldal kezdje a sárdobálást, amelyik ennél JOBBAT vagy TÖBBET nyújtott a mostohán kezelt IH-nak.

  Nos?

  Tudjátok, miattatok megy el a sok nálatok sokkal értelmesebb, dolgosabb ember Magyarországról. Magatokra ismerhettek Ady versében:

  A magyar Ugaron
  Elvadult tájon gázolok:
  ?s, buja földön dudva, muhar.
  Ezt a vad mez?t ismerem,
  Ez a magyar Ugar.

  Lehajlok a szent humuszig:
  E sz?zi földön valami rág.
  Hej, égig-nyúló giz-gazok,
  Hát nincsen itt virág?

  Vad indák gy?r?znek körül,
  Míg a föld alvó lelkét lesem,
  Régmult virágok illata
  Bódít szerelmesen.

  Csönd van. A dudva, a muhar,
  A gaz lehúz, altat, befed
  S egy kacagó szél suhan el
  A nagy Ugar felett.”
 • 20. Barba papa 2008. szeptember 02. 18:41
  „"De ki fogjuk ezt mi fizetni, az Al Di Meola koncertre a belépő Nyiregyházán ingyenes, itt meg 7900 Ft."

  Érdekes a logikád. Szerinted Nyíregyházán ki fizeti ki Meola úr számláját? Az égből pottyan le? Vagy ingyen vállalja, annyira szereti a nyíregyi embereket? Ne legyél már naív: az önkormányzat vagy az állam fizeti ki, ahova ugyanúgy az emberek zsebéből kerül a pénz ráadásul az is "fizet" aki meg sem nézi a koncertet. Persze, aki a kommunizmusban nőtt fel vagy csak kicsi az esze annak mindez nem érthető.

  Lásd még: olcsóbb gáz és kenyeret!”
 • 19. Jeanne 2008. szeptember 02. 17:57
  „Az Apáca-pác jegyeit a Kárász utcai OTP Travel árulja, és a Kelemen utcai Brnói söröző, értesüléseim szerint.”
 • 18. N.P. 2008. szeptember 02. 17:53
  „Ez az épület ezzel a díszkivilágítással úgy néz ki, mint ahogy a kínaiak képzelhetik el Las Vegast. Borzalmas. Gagyi.
  Egyébként pedig ne legyenek illúzióink - újabb kulturális intézmény szünt meg a városban.”
 • 17. lakme 2008. szeptember 02. 17:30
  „En nem tudom, hogy a varos izlestelensegeiert ki a felelos, de meg kellene rangatni a farkat rendesen. Jo, nem lehet Rodin szobrunk, nincsenek is mar Rodinjaink, Michelangeloink, stb. A mai muveszek kozul kevesek kepesek olyat alkotni, aminek "arca van" , az ih, a pez szobor a szechenyi teren, a szunyogos az egyetemnel... tele gusztustalansagokkal, az egyetlen normalis amit az utobbi evekben felavadtak , atadtak az Lapisnak a szokokutja volt. Ugyano munkaja a Kalapos no, tehat leteznek kozottunk erteket letrehozok... nem ertem, anyni orult, magat muvesznek, alkotonak nevezo ember van, ez is normalis , de akik megrendelik, akik elfogadnak egy munkat nem kepesek megitelni ezeket a dolgokat? Vagy ha nem, miert nem kerdezik meg a szegedi polgarokat, akik tulajdonkeppen kifizetik a munkakat”
 • 16. tora 2008. szeptember 02. 17:14
  „Menj a Cserepes sorra, waze, érdeklődő, ott megkapod ingyen a roma cafét. Nem váradit, de romának roma, mint a Boros-gyerek.:)”
 • 15. Érdeklődő 2008. szeptember 02. 16:51
  „Szerintem az Apáca-pác szuper lesz!! És a Váradi Roma Café is!! Kell már egy kis igényes, de nem túlművészkedett program ennek a városnak. Ezekre tutti elmegyek! De ki tudja, hol lehet jegyet venni??”
 • 14. homer 2008. szeptember 02. 16:13
  „Tezsvír ez gáz lett!”
 • 13. Volt fesztivál:-) 2008. szeptember 02. 15:57
  „Az egészben az a legelszomorítóbb, hogy az állam
  (szeged város önkormányzata) felújítatta, s egy valaki vagy egy bizonyos csoport így rendezvényeket tud szervezni és a haszon az övéké, nem pedig a városé...
  Lásd SZÍN!!!”
 • 12. lilik 2008. szeptember 02. 15:41
  „A "kis" hódmezővásárhelyen háromszintes sportcentrumot adtak át.”
 • 11. lilik 2008. szeptember 02. 15:36
  „Az IH főbejárati homlokzata lehetne a jászberényi hűtőgépgyár reinkarnációja.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első nap: Daninak tetszett az iskola

Szeged - Sok kis elsős tegnap lépte át életében először a Tisza-parti Általános Iskola küszöbét. Megilletődve szemlélték az iskolaudvaron összegyűlt tömeget. Tovább olvasom