Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Szerdától épül a Torony az újszülöttekért

Szeged - A Rádió Plusz kreatív jótékonysági kezdeményezésének keretében, a szegediek segítségével, egy 20 méter magas söröskorsó torony épül fel a Huszár Mátyás rakparton. Az alapkorsó letételre szerdán este kerül majd sor. Az egyedülálló építmény minden egyes darabja virtuális forintot jelent, amely a Torony elkészültével valódi pénzzé válik. Az így összegyűlt összeget a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kapja meg.
Korábban már írtunk a Rádió Plusz egyedülálló akciójáról, amelynek keretében egy 20 méter magas söröskorsó torony épül fel a Huszár Mátyás rakparton, a VIII. Nemzetközi Grillfesztivál ideje alatt. A hét emelet magas építményt az augusztus 18-21 között ide kilátogató vendégek építhetik majd fel, saját, fél literes, műanyag korsóikból. Minden egyes pohár virtuális forintot jelent, amely a tervezett magasság elérésével, és a főtámogató, Süd-Bau Építő és Kereskedelmi Kft., a ContiTech és a Cora Szeged támogatásával valódi pénzzé válik. Az összegyűlt összeget a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány kapja meg.

Habuczki Tamás, a Rádió Plusz értékesítője, és a rekordkísérlet ötletgazdája elmondta, az volt a céljuk, hogy egy jó hangulatú, anyagilag nem megterhelő, mégis nemes célt szolgáló összefogásra buzdítsák a szegedieket. - Azért erre az alapítványra esett a választás, mert az ő áldozatkész munkájuk adja meg sok gyermeknek az élet, és az egészséges élet alapját, s nekik ezt, a rájuk háruló hatalmas feladatot nap, mint nap nagyon nehéz körülmények között kell végezniük.

Professzor, dr. Pintér Sándor, az alapítvány elnöke nagyon hálás a kezdeményezésért, különösen azért, mert az adó 1 százalék felajánlásokból befolyó pénzt csak szeptemberben kapják meg, s az addig hátralévő időben maguknak kellene megteremteniük működésük feltételeiket, amely segítség nélkül nem menne. - Kilenc újszülött- és koraszülött mentő központ létezik az országban, ebből a szegedi látja el a legnagyobb területet, és a budapestiek után mi mentjük a legtöbb gyermeket. A hozzánk tartozó három és fél megyét egyetlen autóval járjuk, amely már maga is nagyon megviselt.

Király Tamás, a Rádió Plusz műsorvezetője, és a Torony egyik szervezője hangsúlyozta, hogy bár az akcióban résztvevő csapat nagyon lelkes, támogatók nélkül ez az esemény sem valósulhatna meg. Külön kiemelte a Süd-Bau főépítési céget, amelynek jóvoltából a 20 méter magas Torony biztonságos megtartását szolgáló, speciális állvány elkészülhetett.
Bandula-Dudás Szilvia, a Süd-Bau Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a látszólag egyszerűnek tűnő építményt komoly statikai mérések előzték meg. - Az állvány minden biztonságtechnikai szempontnak megfelel, hiszen az építésnél figyelembe vettük a lehetséges kedvezőtlen időjárási körülményeket is.

A pluszosok a Toronnyal szemben lévő standon gyűjtik majd a korsókat, ahol adománygyűjtő dobozok is ki lesznek helyezve, így a látogatók, a poharakon kívül, pénzzel is támogathatjuk az alapítvány munkáját. Továbbá, a segítség növeléséért, holnap reggeltől egy, híres szegediek által dedikált póló kerül kikiáltásra, amelyre a Rádió Plusz számát felhívva lehet licitálni kedden 8 órától egészen csütörtök este 18 óráig. Az aláírók között többek közt szerepel, Kiss Zsolt kosárlabdázó, Kiss Csaba vízilabdázó, Lékó Péter, világklasszis sakkozó, Dolhai Attila musicalénekes, és Juronics Tamás neve is. A póló 15 ezer forint kikiáltási árról indul. A jótékonysági árverésből befolyó összeg teljes egészében az alapítvány számlájára kerül majd.

A szervezők elárulták, hogy nemcsak az Újszülött Életmentő Alapítványra gondoltak, hanem magukra a gyermekekre is. Az elkészült Toronynak ugyanis lemérik a tömegét, és ahány kilogrammot fog nyomni, annyi kiló játékot kapnak majd a Szegedi Gyermekklinika kis betegei a Regio Játék felajánlásából.

A Torony alapkorsó letételére szerdán este 18 óra körül kerül majd sor, a rondellánál, ahová a szervezők sok szeretettel várnak minden érdeklődőt. A kezdeményezés nemcsak nemes célt szolgál, hanem teljes egészében környezetbarát is, hiszen a műanyag korsókat szelektíven gyűjtik majd. A Rádió Plusz reméli, hogy jótékonysági akciójukkal - az adománygyűjtésen felül - egy követendő példát is állítanak a szegediek elé.

Olvasóink írták

 • 19. daveedbrown 2010. augusztus 19. 09:31
  „de hát ne is söröskorsóból építik! (Délmagyarország, én így szeretlek) Sima műanyagPOHÁRból, amiből nem csak sört isznak, hanem üdítőt vagy vizet is lehet kapni bele.”
 • 18. CID 2010. augusztus 18. 10:39
  „palibá. szmokinghoz nagyon nem illik a cilinder :)”
 • 17. varadipal 2010. augusztus 18. 10:22
  „16,22,: Nem kifejezetten szmokingos cilinderes úriemberek diskurálása amit csináltok.De nem is színvonal.”
 • 16. N.P. 2010. augusztus 18. 05:26
  „apatfalvifaszagyerek

  Majd ha a te családodból lesz valakinek szüksége erre a segítségre remélem akkor is ugyanez lesz a hozzáállásod.
  Ezzel a mentalitással sok barátod nem lehet ezen a világon.......”
 • 15. CID 2010. augusztus 17. 21:36
  „8. hozzászólás daveedbrown 2010.08.17. 11:16

  építsék inkább műanyagpohárból!

  Szerinted miből, ha nem műanyagpohárból építik ? Szerinted majd ólomkristály korsókból ?

  Mi a picsa gondotok van a söröskorsóval ? Én pl. abból iszom a tejet is.

  Engem, inkább az a korsónkénti 1 ft zavar.”
 • 14. dömdödöm 2010. augusztus 17. 19:54
  „jó lesz ez....”
 • 13. flexsnake 2010. augusztus 17. 18:22
  „de mennyi pénz? ha oda akarja adni, miért nem adja oda? miért reklámot csinál belőle magának? Ez nem felajánlás hanem egy reklám. Gusztustalan. Én meg elhagyott kutyaszarokat fogk egymásra hajigálni, darabja 3ezrest ér majd amit be kellene hajtani a kutyaszaratókon.”
 • 12. CID. 2010. augusztus 17. 14:55
  „igazi alkesz lehet aki ezt kitalálta.”
 • 11. varadipal 2010. augusztus 17. 14:51
  „Én vizuális tipus vagyok. Jobbos vagy balos söröskorsókból lehet építeni? Vagy fél literes műanygpohárból készül a torony? Szívesen adakozom jó célra a Tisza parti szemét összehordása nélkül is, csak oda menjen a pénz, ahova szánjuk. Látott már a Tisza 40-50 méteres szeméttornyot is flakonokból, ukrán cimkével, csak az a torony le volt fektetve, és nem írták be a rekordok könyvébe.”
 • 10. kadrienn 2010. augusztus 17. 13:20
  „Tisztelt Hozzászólók! A lényeg valóban a segítségen van. Akár WC papír gurigákból is fel lehetne építeni a tornyot, a lényeg, hogy a 20 méteres magasság elérésével a támogatók pénzt utalnak majd az alapítvány számlájára. Mellesleg Pintér Sándor, az alapítvány elnöke egyáltalán nem találta "eszementnek" az ötletet, hanem nagyon örült neki. Ez az alapítvány naponta 3-4 gyermek életét menti meg, vagy akadályozza meg, hogy emberhez nem méltó életet éljenek (egész életükben ágyban fekve, úgy, hogy még beszélni sem tudnak), mert ez az állapot lép fel, ha a csecsemő sokáig oxigén hiányos állapotban van. Már az is megrázó volt, ahogyan mesélt róla. Mielőtt a kákán is csomót akarnak keresni, talán gondolják ezt végig előtte!”
 • 9. dublini 2010. augusztus 17. 11:39
  „A sok IQbetyártol kérdezném? miért baj az, hogy ha ugyis jóidő van, meg aug 20 felvonulás, karnevál, kirakodóvásár,szabadtéri, szin....... akkor mindenki aki iszik egy sört annak az bevétele a kissrácoknak megy?????
  HEEE? az 5let meg jó, de bátran elő lehet állni jobbal is”
 • 8. daveedbrown 2010. augusztus 17. 11:16
  „építsék inkább műanyagpohárból!”
 • 7. kiokushyn 2010. augusztus 17. 09:47
  „Gyermekmentés és söröskorsó. Ez aztán valóban összepasszol.Csak gratulálni tudok ehhez a nagyfokú baromsághoz annak aki kitalálta.
  Inkább vedelné otthon a sörét az eszement ötlete helyett.”
 • 6. George58 2010. augusztus 17. 05:46
  „Igazi szoc-lib agyatlanság!”
 • 5. BugiGyuri 2010. augusztus 17. 05:38
  „moderálva”
 • 4. apatfalvifaszagyerek 2010. augusztus 17. 05:16
  „...
  ujszülötteknek söröskorso
  gratulálok
  ez liberális gondolkozasra vall...”
 • 3. apatfalvifaszagyerek 2010. augusztus 17. 04:55
  „eszti
  kecske
  ingyen sör nem lesz!
  <moderálva>”
 • 2. apatfalvifaszagyerek 2010. augusztus 17. 04:54
  „értelmesebb ötlet nem volt???
  ennyire tellik??”
 • 1. esztikécske 2010. augusztus 16. 22:34
  „Ott leszünk, és segítünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelzőőrös irányítás a Boldogasszony sugárúton

Jelzőőrös irányítás lesz a tervek szerint szerdától a készülő körforgalom burkolatmarási munkálatai miatt a Boldogasszony sugárút és a Bécsi körút kereszteződésében. Tovább olvasom