Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

˝Szerecsönyök˝ laktak a nagyapáméknál

Szeged - A francia hadtest 1918. december végén vonult be Szegedre, és 1920. március 20-án távozott. Hat-hétszáz katonából állt.
– Az első világháború alatt, a francia megszálláskor az anyai nagyapám, Márki Imre Hattyas sor 6. szám alatti házába francia tiszteket költöztettek be. Róluk egy pezsgővel koccintós képet őrzök – idézte fel a családi történetet Bóday Károlyné Havrincsák Valéria.

Családi fotó a szegedi szerecsönyökről. Fotó: DM
Családi fotó a szegedi szerecsönyökről. Fotó: DM

– Franciaországból kapták az italt és a babkávét, a saját szakácsaik, a madagaszkári Josua és Reison főzött rájuk. A család meg nem tudott aludni, hajnalig énekelt, mire rájött, hogy szokatlan erős volt nekik a kávé. A búcsúestén a franciák a magukkal hozott szlovák nőkkel vigadtak, akkor derült ki, hogy eszük ágában sincs hazavinni őket feleségnek. Az egyik leittasodott termetes nő beleesett a moslékos üstbe, a néger szakácsok húzták ki. Nagyapát is ők mentették meg, mert az öreg is bepezsgőzött, számon kérte, hogy az ő háza nem kupleráj, a szóváltás meg majdnem fegyverhasználatig fajult.

A francia hadtest 1918. december végén vonult be Szegedre, és 1920. március 20-án távozott. Hat-hétszáz katonából állt. A lakosság azt találta feltűnőnek, hogy az észak-afrikai, úgynevezett gyarmati közkatonaság került Szegedre, amely részben négerekből, részben arabokból állt. Úgy emlegették őket, hogy a „szerecsönyök". Valéria családjának másik ágát is érintette az I. világháború: édesapja, Havrincsák József hét évet szolgált katonaként. Előbb letöltötte a rendes idejét, segédkertészként dolgozott, majd 24 évesen továbbszolgált a szerbiai, montenegrói lövészárkokban. Hazatérve csak későn nősült, 40 évesen vette el Márki Ilonát. Magánkertész volt, később társult az újszegedi Sándor Ferenccel, majd bekényszerítették a téeszbe. 77 évesen halt meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nutella-rajongó a testépítő világbajnok

Sok dicsőséget hozott éveken át Szegednek a testépítő világbajnok Eszteró Zsolt. Tovább olvasom